GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Meddox se širi: Hrvatska aplikacija za zdravstvene nalaze planira prodor u EU

Meddox se širi: Hrvatska aplikacija za zdravstvene nalaze planira prodor u EU
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.12.2022 / 10:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Mobilna aplikacija Meddox, napredno rješenje za upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, predstavila se danas medijima i najavila svoje buduće korake.

Riječ je o aplikaciji koja korisnicima omogućuje besplatno pohranjivanje svoje medicinske dokumentacije kako bi je imali sistematiziranu i sačuvanu na jednom mjestu, a nudi i opcije koje slične svjetske mobilne aplikacije nemaju. Meddox primjerice ima mogućnost prepoznavanja i spremanja parametara iz medicinske dokumentacije, što znači da korisnik može fotografirati ili na drugi način unijeti svoj nalaz, dok će aplikacija prepoznati i učitati podatke s nalaza. (Na gornjoj fotografiji je primjer podataka s jednog nalaza koji je učitan kad PDF s Google Drivea, a podaci su potom automatski izvučeni iz PDF.a, op.a.) Navedeni posao nije bio jednostavan jer svi medicinski laboratoriji u Hrvatskoj ne koriste iste parametre za iste pretrage, a Meddox ih trenutno prepoznaje više od tisuću.

Aplikacija trenutno ima više od 9000 korisnika s pretežito hrvatskog tržišta, a sljedeće godine plan je doći do 50.000. U tome će pomoći milijun i pol kuna već ostvarene investicije, koja će se iskoristiti i za prevođenje na slovenski i njemački. U planu za, najvjerojatnije sljedeću godinu, je i još jedna runda financiranja koja bi aplikaciji trebala omogućiti daljnji rast.

Do kraja godine, aplikacija koju je za startup razvila virovitička tvrtka Factory (Plava Tvornica d.o.o.) moći će i upozoravati na potrebu odlaska na sistematske i preventivne preglede te podsjećati na uzimanje terapije koju je propisao liječnik. Aplikacija će korisnicima u budućnosti omogućiti i uspoređivanje spomenutih parametara s onima iz opće ili specifične populacije radi uočavanja odstupanja ili prepoznavanja mogućnosti razvoja neke bolesti.

Prikupljene podatke aplikacija sprema na Amazonov cloud, odnosno na njihove servere smještene u Frankfurtu. Sve korisničke datatoke su enkriptirane. Na diskovima s podacima se koristi 256 bitna AES-256-XTS enkripcija, a EV SSL certifikat koji se koristi za kriptiranu komunikaciju koristi 4096-bitni RSA ključ. Medicinskim nalazima može pristupiti samo korisnik te može odlučiti s kime će ih podijeliti.

"U Hrvatskoj svaki građanin prosječno obavi šest do sedam liječničkih pregleda, dok se u nekim državama EU taj broj penje i do 11 pregleda godišnje. Svaki pregled znači jedan zdravstveni nalaz, a naše ankete su pokazale da u obitelji prosječno imamo i do 30-tak nalaza godišnje. Pritom mnogi od nas brinu i o zdravstvenoj dokumentaciji drugih članova obitelji, a oni s kroničnim dijagnozama imaju i značajno više dokumentacije od prosjeka. Trećina ljudi, kaže statistika, izgubi tu dokumentaciju, a ostatak ne može na pametan način njome raspolagati. S druge strane, svi će vam u zdravstvenom sustavu reći da je vrijednost sistematizirane dokumentacija iznimno važna, čak i presudna za brigu o zdravlju. Mi smo odlučili iskoristiti potencijal te dokumentacije kako bi svi od nje imali koristi, pojedinačni korisnici, liječnici, ali i čitavi zdravstveni sustavi. U pozadini aplikacije su nebrojeni sati rada na sistematiziranju stotina raznih baza zdravstvenih podataka kako bi se strukturirale, povezale i mogle referencirati. Koliko znamo, to nitko još nije na ovaj način napravio pa je naš potencijal rasta ogroman, posebno unutar EU gdje su zdravstveni sustavi slični zbog čega vrlo brzo možemo skalirati poslovanje”, izjavila je mr. sc. Maja Bogović, članica Uprave Meddoxa.

”Na bazi od 10.000 aktivnih korisnika već je stvorena iznimno kvalitetna baza, koja nam omogućuje istraživanja s obzirom da je reprezentativna za opću populaciju u Hrvatskoj. Aplikacija omogućuje vremensko praćenje tijeka promjene vrijednosti nalaza, pa samim tim pojavu i razvoj određenih dijagnoza i skupina dijagnoza, a referenciranje podataka pojedinačnih korisnika s prosječnim omogućuje upozorenja, skretanje pozornosti i educiranje korisnika na optimalnu brigu za njegovo zdravlje. Liječnici ovom aplikacijom dobivaju sistematiziran pristup podacima koji je neprocjenjiv u liječenju, posebno kompleksnih stanja. Ne smijemo zaboraviti niti vrijednost ovakvog proizvoda za zdravstveni sustav. Prvo i najvažnije, podizanje razine zdravstvene svijesti svakog korisnika do razine informiranog i educiranog sudionika u održavanju svog zdravlja temelj je boljeg funkcioniranja sustava. Dodatno, prosječni podaci o stanju populacije (srednja vrijednost tlaka, masnoća u krvi, određenih hormona, enzima itd.) su vrijedni ulazni parametar za funkcioniranje sustava kako u kurativnom smislu tako i preventivno u smislu planiranja najrazličitijih javnozdravstvenih akcija i intervencija”, zaključio je dr. sc. Pero Hrabač, dr.med., profesor na Katedri za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji kao stručni suradnik radi na razvoju Meddoxa.

”Pametno čuvanje i upravljanje zdravstvenim podacima u kombinaciji za podsjećanjem na redovno uzimanje lijekova, kao i redovne odlaske na preglede zaokružuju Meddox kao jedinu aplikaciju koja omogućava korisnicima brigu o njihovom zdravlju na jednom mjestu. Prednosti aplikacije sve više prepoznaju korisnici, zdravstvena industrija i investitori zbog čega imamo velike planove za sljedeću godinu. Imamo još puno prilika za unaprjeđivanje, posebno upotrebom tehnologije umjetne inteligencije na našoj bazi kao jednoj od najpotpunijih baza zdravstvenih podataka i ponašanja pacijenata. Zato smo vrlo ambiciozni u širenju poslovanja sljedeće godine, a sredinom godine bit ćemo spremni i za novu rundu investiranja”, istaknula je Vesna Babić, članica Uprave Meddoxa.

Tagovi: Meddox, Plava Tvornica d.o.o., aplikacija za zdravstvene nalaze
PROČITAJ I OVO
Google predstavio novi program umjetne inteligencije Bard
AI
Google predstavio novi program umjetne inteligencije Bard
NEW YORK - Američki tehnološki div Google u ponedjeljak je službeno pokrenuo svoj novi program umjetne inteligencije Bard. Kako je u prezentaciji naglasio CEO Googleove matične tvrtke Alphabet Sundar Pichai, to je važan sljedeći korak za Google u području umjetne inteligencije.
Musk najavio Starshipov let u svemir idući mjesec
NAJAVE
Musk najavio Starshipov let u svemir idući mjesec
SAN FRANCISCO - Prema postu kojeg je na Twitteru objavio Elon Musk, SpaceX će idući mjesec pokušati izvesti orbitalni test Starship letjelice.
Baidu najavio vlastiti chatbot, dionice katapultirane
POTEZI
Baidu najavio vlastiti chatbot, dionice katapultirane
PEKING - Dionice Baidua porasle su za više od 13% u Hong Kongu nakon što je kompanija objavila da će pokrenuti vlastiti chatbot za umjetnu inteligenciju.
Dell će otpustiti pet posto svoje radne snage
REZOVI
Dell će otpustiti pet posto svoje radne snage
NEW YORK - Američki proizvođač računala Dell otpustit će pet posto svoje globalne radne snage, odnosno oko 6650 zaposlenika, objavila je danas ta tvrtka, nastavljajući trend masovnih otpuštanja u tehnološkom sektoru.
Huawei se okreće patentima
PATENTI
Huawei se okreće patentima
PEKING - Kineski telekomunikacijski div Huawei okreće se patentima kao slamci spasa dok tvrtka nastoji otvoriti put prema naprijed u naprednoj tehnologiji čipova - cijenjenoj tehnologiji koju SAD pokušava odsjeći od Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE