GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lika projektom vrijednim gotovo sto milijuna kuna do 2023. dobiva brzi internet

Lika projektom vrijednim gotovo sto milijuna kuna do 2023. dobiva brzi internet
INTERNET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 15:48
Autor: SEEbiz / H
GOSPIĆ - Gradovi Gospić i Otočac te općina Plitvička jezera do kraja 2023. trebali bi dobiti brzi internet, za što su im odobrena sredstva iz EU-a u sklopu Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu, ukupno vrijedan gotovo 100 milijuna kuna, doznaje se iz Grada Gospića.

Grad Gospić je nositelj tog projekta, u kojem sudjeluju i Grad Otočac te Općina Plitvička jezera, ukupna je vrijednost projekta 98,2 milijuna kuna, a za provedbu je EU odobrio maksimalni iznos od 75 milijuna kuna.

Kada se implementira odnosno nakon finalizacije projekta, za što je određen rok do kraja listopada 2023., svi bi na tom području trebali dobiti brzi internet. Implementacijom projekta svako selo i zaselak na ovim područjima Like imat će pristup internetskoj mreži velike brzine, ističu iz Grada Gospića.

"Projekt je ukupne vrijednosti gotovo 100 milijuna kuna (98,2 milijuna kuna) i jedan je od najvrjednijih projekata u povijesti Like, a ujedno i jedan od financijski najjačih financiranih sredstvima EU u Gospiću i okolici u posljednjih nekoliko desetljeća. Gospić je i prvi grad u Ličko-senjskoj županiji koji će krenuti u provedbu tog projekta", naglašavaju iz Grada Gospića.

Smatraju to važnim i za rastući turizam u Lici, jer su se, po analizama, gosti najčešće žalili na lošu internetsku mrežu, kao i da će pristupna širokopojasna mreža velike brzine uvelike pridonijeti i razvoju gospodarstva u tom kraju.

Projekt u počeli još u srpnju 2017. i obuhvaća implementaciju nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije tzv. NGA, brzine od 100 Mbit/s na područjima svih naselja gradova Gospića i Otočca te općine Plitvička Jezera, na kojima trenutno nisu dostupne usluge brzog interneta.

To su i područja na kojima operatori u iduće tri godine ne planiraju ulaganja u nepokretne širokopojasne pristupne mreže sljedeće generacije, napominju iz Grada Gospića.

Ugovor za to će, kako kažu za Hinu, potpisati s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, nakon dobivenog odobrenja HAKOM-a da je sve u skladu s okvirnim nacionalnim programom za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja.

"Taj će se ugovor vjerojatno potpisati ovaj mjesec, a potom se ide u objavu natječaja za izgradnju infrastrukture svjetlovoda. Tko pobjedi na tom natječaju će graditi i infrastrukturu, koja će biti u potpunosti u vlasništvu gradova Gospića, Otočca i općine Plitvička jezera", zaključuju iz Grada Gospića.

Tagovi: Gospić, Otočac, Plitvička jezera, internet, brzi internet
PROČITAJ I OVO
Alibaba zbog kazne zaključio tromjesečje s gubitkom
U MINUSU
Alibaba zbog kazne zaključio tromjesečje s gubitkom
ŠANGAJ - Kineska platforma za internetsku trgovinu Alibaba Group Holding izvijestila je u četvrtak da je zbog kazne za kršenje propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju četvrto fiskalno tromjesečje zaključila s gubitkom.
Dostavljačima hrane u pandemiji promet porastao 500 posto
DOSTAVA
Dostavljačima hrane u pandemiji promet porastao 500 posto
ZAGREB - Vozači Glova, Wolta, Bolt Fooda ili Pauze postali su svakodnevni prizor i na ulicama većih hrvatskih gradova, a činjenica je da je još prije nekoliko godina bila riječ o veoma sramežljivoj praksi.
Glovo preuzeo slovensku Ehranu
ŠIRENJE
Glovo preuzeo slovensku Ehranu
LJUBLJANA - Glovo, jedan od vodećih svjetskih igrača na području dostave, objavio je danas da je postigao dogovor o preuzimanju lokalne slovenske dostavne tvrtke Ehrana. Kupoprodajna cijena nije objavljena.
YouTube formirao fond od 100 milijuna dolara za autore kratkih sadržaja
BUDŽET
YouTube formirao fond od 100 milijuna dolara za autore kratkih sadržaja
NEW YORK - YouTube je svjetsku slavu stekao kao platforma na koju se može postaviti bilo kakav video zapis.
Američka vlada ukida zabranu Xiaomiju
SKINUT EMBARGO
Američka vlada ukida zabranu Xiaomiju
WASHINGTON - Vlada SAD-a pristala je ukinuti zabranu Xiaomiju, do kojeg je došlo kada su Trumpova administracija i Pentagon u siječnju stavili tvrtku na crnu listu kao "kinesku vojnu tvrtku".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE