GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Korisnici rjeđe kupuju nove telefone

Korisnici rjeđe kupuju nove telefone
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2019 / 08:36
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Nedavna istraživanja koja su provele tvrtke Strategy Analytics i Ting Mobile pokazala su kako korisnici mijenjaju svoje navike pa se rjeđe odlučuju na kupovinu novih pametnih telefona, a češće za nastavak korištenja postojećeg. 

Dok su korisnici nekada novi uređaj kupovali svake dvije godine, sada se životni vijek postojećeg uređaja produžio na između tri i pet godina.

Razloga tomu je više, a neki od glavnih su svakako to što više nema znatnijeg napretka u tehnologiji pa su i razlike u performansama između dva modela manje ili nedovoljno velike da bi opravdale kupovinu novog uređaja. Drugi je njihova cijena koja je iz godine u godinu sve veća, pa sada imamo pametne telefone čija cijena odavno premašuje 1.000 USD, a ne radi se o posebnim izdanjima presvučenim zlatom ili nekim drugim premium materijalima.

Istraživanje kojeg je provela tvrtka Strategy Analytics pokazalo je kako se prosječni ciklus zamjene telefona u SAD-u produžio na 33 mjeseca, odnosno da Amerikanci u prosjeku novi uređaj kupe svake tri godine, a još nedavno su to činili svake dvije godine, kada bi im istekao pretplatnički ugovor.

Za dva najveća proizvođača pametnih telefona u svijetu, Apple i Samsung, istraživanje je pokazalo kako je iPhone u prosjeku aktivan 18 mjeseci, a Samsungovi pametni telefoni oko 16,5 mjeseci. Očekivano, istraživanje je pokazalo kako se na zamjenu starog telefona novim češće odlučuju mlađi korisnici, a korisnici stariji od 55 godina rjeđe.

David Kerr iz Strategy Analitycsa izjavio je kako se operateri i brendovi uređaja suočavaju sa značajnom inercijom s obzirom na percepciju potrošača o smanjenim inovacijama ili marginalnoj dodatnoj vrijednosti u uzastopnim generacijama premium telefona. Istovremeno, potraga za profitabilnošću od strane proizvođača dovela je do rasta cijena pametnih telefona koje idu ka i preko 1000 dolara. Dodao je i kako će cijene za 5G telefone biti ključna prepreka u promijeni trenutne situacije, usprkos tome što se ta funkcija prepoznaje kao važna za naredni uređaj proizvođača.

Do sličnih zaključaka je došla i tvrtka Ting Mobile u čijem je istraživanju sudjelovalo 3600 ljudi. Čak 55% ispitanika je odgovorilo kako svoj postojeći uređaj namjerava zadržati između tri i pet godina. Andrew Moore-Crispin iz Ting Mobilea, komentirao je kako korisnici više ne vode računa o posjedovanju najnovije cool tehnologije te dodao kako su postali svjesni skupoće telefona te da im njihove potrebe savršeno zadovoljavaju i stariji modeli.

Tagovi: pametni telefoni, Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi
PROČITAJ I OVO
U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća
APLIKACIJE
U Huaweijev AppGallery ušle aplikacije najvećih domaćih banaka, telekoma i medijskih kuća
ZAGREB – Huaweijeva platforma za distribuciju mobilnih aplikacija, AppGallery, najbrže je rastuće tržište mobilnih aplikacija globalno, i po broju dostupnih aplikacija i po broju aktivnih korisnika, što su prepoznale i brojne domaće kompanije i neovisni developeri aplikacija.
SAP povećao dobit i prihode, oslonac usluge u oblaku
RAST
SAP povećao dobit i prihode, oslonac usluge u oblaku
FRANKFURT - Njemački proizvođač poslovnog softvera SAP izvijestio je o većoj dobiti i prihodima u drugom tromjesečju, koje je potvrdilo odjel za usluge u 'oblaku' kao pouzdan oslonac i u vrijeme koronakrize.
Huawei petu godinu zaredom među 50 najvrednijih brendova na svijetu
BRENDOVI
Huawei petu godinu zaredom među 50 najvrednijih brendova na svijetu
ZAGREB – Prema najnovijoj BrandZ ljestvici 100 najvrednijih brendova koju su objavili WPP i Kantar, Huawei se nalazi na 45. mjestu, čime je skočio za dva mjesta u usporedbi s prošlom godinom, a vrijednost Huawei brenda procjenjuje se na 29,4 milijarde američkih dolara (što je 9 posto više nego prošle godine).
Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije
DISKRIMINACIJA
Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije
SAN FRANCISCO - Facebook Inc ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama i neke njegove odluke bile su štetne za ljudska prava, ocjenila je neovisna revizija koju je angažiala sama tvrtka, piše u srijedu New York Times.
Fiskalna.hr razvija aplikaciju putem koje će biti moguće plaćanje u kriptovalutama
APLIKACIJE
Fiskalna.hr razvija aplikaciju putem koje će biti moguće plaćanje u kriptovalutama
ZAGREB - Fiskalna.hr, tvrtka koja se fiskalnim blagajnama bavi od samih početaka uvođenja fiskalizacije, u procesu je razvijanja jedinstvene aplikacije koja će korisnicima omogućiti niz noviteta i tako još više olakšati proces izdavanja računa i vođenja poslovanja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE