GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kompanije u EU još otkrivaju usluge u oblaku

Kompanije u EU još otkrivaju usluge u oblaku
CLOUD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 09:37
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Gotovo sva poduzeća u EU imala su u 2020. godini pristup internetu, no tek nešto više od trećine njih koristilo je usluge računalstva u oblaku, pokazalo je istraživanje europskog statističkog ureda.

Usluge u oblaku pošteđuju poduzeća obaveze gradnje IT infrastrukture budući da im ključne usluge, poput pristupa e-pošti i pohrane datoteka, osiguravaju specijalizirane kompanije s velikim kompjutorskim resursima.

Iako su u 2020. godini gotovo sva poduzeća u EU imala pristup internetu, samo njih 36 posto koristilo se uslugama u oblaku, utvrdio je Eurostat.

Njihov je udio ipak porastao u odnosu na 2016. kada ih je koristilo njih 19 posto.

Hrvatska malo iznad prosjeka

Kompanije širom EU-a gotovo su izjednačene u pristupu internetu ali njihovo korištenje usluga u oblaku varira od zemlje do zemlje, utvrdio je Eurostat.

Najviše su ih u 2020. koristile kompanije u nordijskim zemljama na čelu s Finskom gdje je "oblak" u poslovanju koristilo 75 posto kompanija.

Slijede Švedska i Danska gdje je usluge u oblaku prošle godine koristilo 70 odnosno 67 posto tvrtki.

Hrvatska je nešto iznad europskog prosjeka s 39 posto kompanija koje su u 2020. godini koristile računalstvo u oblaku. U 2018. godini njihov je udio iznosio 31 posto.

Najmanje su te usluge koristile kompanije u Bugarskoj, njih samo 11 posto. Slijede Rumunjska i Grčka s udjelom od 16 odnosno 17 posto.

E-pošta i pohrana datoteka

Najpopularnija je usluga među kompanijama u 2020. bio pristup sustavu e-pošte, koju je koristilo 76 posto kompanija.

Gotovo 70 posto njih koristilo je računalstvo u oblaku za pohranu datoteka, 58 posto za uredski softver, a 47 posto za bazu podataka.

Gotovo polovina poduzeća koristila je "oblak" kako bi korisnicima omogućila pristup sofisticiranijim aplikacijama, poput financijskih i računovodstvenih sustava, a oko četvrtine za upravljanje odnosima s kupcima i za vlastite poslovne aplikacije.

U Hrvatskoj najviše poduzeća, njih 34 posto, koristi računalstvo u oblaku za pristup e-pošti. Njih 27 posto koristi ga za pohranu datoteka, 22 posto za uredski softver, a 21 posto za bazu podataka.

Najmanje kompanija, njih sedam posto, koristi računalstvo u oblaku za upravljanje odnosima s kupcima, pokazuje izvješće Eurostata.

Tagovi: cloud, usluge u oblaku, Eurostat
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE