GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske tehnološke kompanije odahnule nakon Bidenove pobjede

Kineske tehnološke kompanije odahnule nakon Bidenove pobjede
TRGOVINSKI RAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2020 / 09:05
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineska tehnološka industrija, jedna od glavnih meta američkog predsjednika Donalda Trumpa u sukobu s Pekingom, nada se da izabrani predsjednik Joe Biden može stvoriti konstruktivniji odnos, ali malo tko od analitičara smatra da će rivalstvo iščeznuti.

Trumpov četverogodišnji mandat već je naučio tu industriju da se mora osloniti na vlastite snage, a Kina neće odustati od namjere da poboljša svoje tehnološke mogućnosti.

„Kad Biden preuzme dužnost, tehnološke tvrtke u Kini možda će odahnuti“, istaknuo je direktor Konzorcija za internet i društvo Sveučilišta za komunikacije u Zhejiangu Fang Xingdon.

"Očekuje se da će SAD u najmanju ruku ponovo početi zagovarati otvorenost, da će ponovo poštivati ravnopravno tržišno natjecanje i zagovarati inovacije. Međutim, to neće značiti kraj natjecanja i teorije igara na području sofisticirane tehnologije. Kina i SAD natjecat će se u sljedećem desetljeću istinskim inovacijskim kapacitetima", smatra.

Washington tvrdi da kineski tehnološki divovi, poput Huawei Technologiesa, vlasnika TikToka ByteDancea i Tencent Holdingsa, predstavljaju prijetnju za nacionalnu sigurnost i uveo im je sankcije, koje su im poremetile lance opskrbe i uskratile im mogućnost globalnog širenja.

Uvrštenjem na trgovinsku crnu listu, administracija Donalda Trumpa stjerala je Huawei i ByteDance u kut, a pristup američkim dobavljačima izgubile su i druge kineske tvrtke.

Trump je ByteDanceu naložio da proda američku podružnicu TikToka, zaprijetivši zabranom. Kineska kompanija sada pregovara s Walmartom i Oracleom o formiranju nove tvrtke koja će nadgledati njezino poslovanje u SAD-u.

Huaweiju, najvećem svjetskom proizvođaču mobitela i opreme za mobilne mreže, američke su trgovinske zabrane blokirale pristup čipovima lišavajući ga ključnih dijelova.

Kina vjerojatno neće biti tako visoko na listi prioriteta novog stanara Bijele kuće Joea Bidena, koji će se u prvom redu fokusirati na domaća pitanja, nagađaju analitičari Jeffriesa. Pod Bidenom manje su šanse da Washington uvede zabranu svim kineskim tehnološkim kompanijama, smatraju.

Mnogi poslovni čelnici upozoravaju ujedno da su Trumpove mjere razgolitile ranjivost kineskog tehnološkog sektora, pa su otklanjanje tog problema kineski čelnici u međuvremenu proglasili prioritetom.

Peking je posljednjih mjeseci u više navrata najavljivao novi model gospodarskog rasta s „dvostrukom cirkulacijom“. Gospodarstvo bi se tako trebalo manje oslanjati na inozemna tržišta i tehnologiju, primjerice, ulaganjima milijardi dolara u domaću industriju čipova.

„Kina i SAD možda imaju priliku za pregovore kako bi ublažili neke od tehnoloških problema“, rekao je viši direktor jedne od kineskih tvrtki s crne liste koji nije htio biti imenovan. „No, teško je promijeniti dugoročni trend. Trumpov kabinet probudio je kinesku industriju i razvoj domaćeg industrijskog lanca u predstojećem će razdoblju i dalje određivati određeni stupanj neovisnosti“, ocjenjuje.

Tagovi: kineske tehnološke kompanije, Huawei, Tencent, ByteDance, TikTok, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
PODACI
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
NEW YORK - Netflix (NFLX) će početkom sljedeće godine prestati izvještavati o brojkama pretplatnika. To ne odgovara Wall Streetu.
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
PLANOVI
Microsoft planira organizirati konferenciju u Bonnu za partnere u AI
BONN - Američka tehnološka kompanija Microsoft planira u svibnju organizirati međunarodnu partnersku konferenciju u njemačkom gradu Bonnu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE