GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina uvela nove propise o zaštiti tržišnog natjecanja u tehnološkom sektoru

Kina uvela nove propise o zaštiti tržišnog natjecanja u tehnološkom sektoru
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.02.2021 / 15:05
Autor: SEEbiz / H
PEKING - Kineski regulator objavio je stupanje na snagu novih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja u tehnološkom sektoru, ističući sve zahtjevniju zadaću regulacije digitalnih platformi koje konkurenciju nastoje istisnuti algoritmima i vlastitim pravilima.

Propisi bi divovima internetske trgovine, poput Alibabe i JD.com-a, trebali onemogućiti zloporabu dominantnog položaja na tržištu, objašnjava BBC.

Regulatori su posebno ciljali na njihovu praksu da male tvrtke prisiljavaju na sklapanje ekskluzivnih ugovora.

Kineska državna uprava za regulaciju tržišta (SAMR) ističe u priopćenju da želi spriječiti dogovaranje i određivanje predatorskih cijena i "nerazumne" uvjete trgovanja.

Propisi također zabranjuju upotrebu tehnologije da bi se ograničio pristup tržištu i korištenje podataka i algoritama za manipuliranje tržištem.

Vrijedit će i za financijske tehnološke i tvrtke za obradu plaćanja, poput Tencentovog WeChat Paya i Alibabine Ant skupine.

SAMR ukazuje na učestala izvješća o kršenju propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju i na izazove u regulaciji sektora.

„Kompanije više nastoje prikriti svoje poteze, a upotreba podataka, algoritama, pravila na platformama i slično otežava otkrivanje i utvrđivanje dogovora o istiskivanju konkurencije“, objašnjava regulator.

U ponedjeljak su izvijestili da su internetskoj maloprodajnoj tvrtki Vipshop odrezali gotovo 500.000 dolara kazne zbog kršenja pravila o ravnopravnom natjecanju.

Ta je tvrtka po navodima SAMR-a od kolovoza do prosinca prošle godine razvila sustav za pribavljanje podataka o brendovima i konkurenciji, što joj je osiguralo prednost u odnosu na konkurenciju.

Vipshop je uz pomoć sustava utjecao na odluke korisnika o kupnji i na prilike za transakcije, a blokirao je i prodaju odrređenih brendova, objašnjava regulator.

Pokrenuli su i istragu o Alibabi, najavljenu u prosincu prošle godine, podsjeća BBC.

Tagovi: kineski tehnološki sektor, Alibaba, Vipshop, Kineska državna uprava za regulaciju tržišta
PROČITAJ I OVO
STORM Computers akvizirala tvrtku Poligon
AKVIZICIJE
STORM Computers akvizirala tvrtku Poligon
ZAGREB - STORM Computers, poznata IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.
Poruke otkrile kako su se posvađali Elon Musk i šef Twittera
SVAĐA
Poruke otkrile kako su se posvađali Elon Musk i šef Twittera

NEW YORK - U suđenju Twitteru protiv najbogatijeg čovjeka na svijetu Elona Muska, koji je isprva najavio kupnju ove društvene platforme, a potom odustao, objavljene su poruke koje pokazuju kako je došlo do njegovog sukoba s direktorom tvrtke Paragom Agrawalom.

Ericsson gradi 5G mrežu na Grenlandu
5G
Ericsson gradi 5G mrežu na Grenlandu
KOPENHAGEN - Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson potpisao je ugovor o gradnji mobilne 5G mreže na Grenlandu, koja će u početku pokrivati tri grada, objavila je u petak grenlandska telekomunikacijska kompanija Tusass.
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
APLIKACIJE
Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju koja pojednostavljuje ulaganja u kriptovalute
NEW YORK - Bivši zaposlenici Revoluta lansiraju aplikaciju Solvo koja olakšava kriptoulaganja.
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
RANGIRANJA
Hrvatska na 43. mjestu među 63 države u svijetu po digitalnoj konkurentnosti
ZAGREB - Hrvatska je na svjetskoj ljestvici digitalne konkurentnosti za 2022. među 63 države zauzela 43. mjesto, što je rast za 12 mjesta, izvijestili su u srijedu iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK) prenoseći podatke Svjetskog centra za konkurentnost (WCC) po kojima su prve tri zemlje na ljestvici Danska, SAD i Švedska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE