GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina se dodatno otvara stranim telekomima koji pružaju usluge VPN-a

Kina se dodatno otvara stranim telekomima koji pružaju usluge VPN-a
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 20:23
Autor: Branimir Vidmarović
ANALIZA - Kineska je vlada odobrila plan koji stranim telekom kompanijama omogućuje posjedovanje čak 50% udjela u zajedničkim ulaganjima koja pružaju usluge virtualne privatne mreže (VPN) za strane kompanije u Pekingu. Tim potezom vlada ispunjava obećanje daljnjeg otvaranja sektora IT i telekom usluga.

Odobravanje pristupa dio je radnog plana koji je vlada Kine odobrila krajem prošlog mjeseca. Radi se o proširenju opsega testiranja otvaranja uslužnog sektora te izgradnje sveobuhvatnih demonstracijskih zona za daljnje restrukturiranje nacionalnog uslužnog sektora.

VPN-ovi omogućuju korisnicima daljinski pristup privatnim mrežama. Veliki kineski vatrozid kontrolira stranice i sadržaje kojima građani smiju pristupiti na webu, ali VPN-ovi se u Kini široko koriste za posjećivanje web lokacija s ograničenim pristupom kao što su Google, Facebook i YouTube. Globalne kompanije koje posluju u Kini također koriste VPN-ove kako bi zaposlenicima omogućile prijavu na njihove interne mreže.

Od siječnja 2017. pružatelji telekom i internet usluga koji nude VPN usluge trebali su dobiti licencu od Ministarstva industrije i informacijske tehnologije. Vlast je od tada pokrenula mjere protiv nelicenciranih VPN-ova.

Trenutno Kina ima oko 20 licenciranih VPN operatora, poput Beijing Sinnet Technology i operatora kablovske televizije Beijing Gehua CATV Network Co. Ltd.

U siječnju 2019. britanski telekom BT Group PLC postao je prva međunarodna tvrtka koja je stekla licencu pružatelja internetskih usluga diljem zemlje i licencu za pružanje VPN usluga u Kini. Navedene licence omogućuju kineskom zajedničkom ulaganju BT China Communications Ltd. da izravno ugovara usluge s korisnicima i naplaćuje ih u lokalnoj valuti. BT Group posjeduje 50% udjela u zajedničkom ulaganju putem svoje podružnice u Hong Kongu.

Osim otvaranja VPN sektora za strane igrače, radni plan vlade također uključuje: omogućavanje multinacionalnim kompanijama u Pekingu otvaranje kompanija za financijske usluge u potpunom stranom vlasništvu, relevantne akvizicije trećih kompanija koje pružaju platne usluge, ukidanje ograničenja stranog vlasništva u kompanijama koje pružaju informacijske usluge i poticanje stranih tvrtki da sudjeluju u pružanju softvera kao usluge.

Ovim planom vlada Kine želi poboljšati politike i procedure za daljnje otvaranje uslužnog sektora do 2025. s naglaskom na olakšavanje trgovine i ulaganja.

Tagovi: virutalna privatna mreža, Beijing Sinnet Technology, Beijing Gehua CATV Network Co. Ltd, Google, Facebook, YouTube, BT Group, kineski internet, kineska vlada, kinesko tržište
PROČITAJ I OVO
Evo što Jevrosimović kaže o radu na daljinu
BOGATO ISKUSTVO
Evo što Jevrosimović kaže o radu na daljinu
BEOGRAD - Veselin Jevrosimović, vlasnik i predsednik kompanije Comtrade Group, govorio je za američki biznis magazin "Forbes" o tome šta možemo da očekujemo u budućnosti modernog poslovanja.
Huawei Watch Fit dostupan u Hrvatskoj
PAMETNI SAT
Huawei Watch Fit dostupan u Hrvatskoj
ZAGREB – Huawei Watch Fit, pametni sat s inovativnim funkcionalnostima predstavljen na Huawei Developers konferenciji (HDC), stigao je u Hrvatsku. Novi Huawei pametni sat zadržava značajke po kojima je cijela serija poznata – dugotrajnu bateriju i brojne opcije praćenja zdravlja i aktivnosti, dodajući posebne sportske funkcionalnosti za aktivne korisnike.
Pompeo dolazi u Hrvatsku, lobirat će protiv sudjelovanja Huaweija u razvoju 5G mreže
SAD-HRVATSKA
Pompeo dolazi u Hrvatsku, lobirat će protiv sudjelovanja Huaweija u razvoju 5G mreže
ZAGREB - Mike Pompeo, državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država, idućeg tjedna stiže u Hrvatsku, doznaje Jutarnji list.
I Srbija želi digitalne nomade: Novi propisi za strance koji u Srbiji rade online
REGULATIVA
I Srbija želi digitalne nomade: Novi propisi za strance koji u Srbiji rade online
BEOGRAD - Ministar za rad Zoran Đorđević najavio je izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbedili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
NOVITETI
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics predstavila je Galaxy S20 Fan Edition (FE), najnovijeg člana Galaxy S20 serije. Galaxy S20 FE je premium pametni telefon koji sadrži sve omiljene značajke zaljubljenika u pametne telefone iz Galaxy serije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE