GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina se dodatno otvara stranim telekomima koji pružaju usluge VPN-a

Kina se dodatno otvara stranim telekomima koji pružaju usluge VPN-a
OTVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.09.2020 / 20:23
Autor: Branimir Vidmarović
ANALIZA - Kineska je vlada odobrila plan koji stranim telekom kompanijama omogućuje posjedovanje čak 50% udjela u zajedničkim ulaganjima koja pružaju usluge virtualne privatne mreže (VPN) za strane kompanije u Pekingu. Tim potezom vlada ispunjava obećanje daljnjeg otvaranja sektora IT i telekom usluga.

Odobravanje pristupa dio je radnog plana koji je vlada Kine odobrila krajem prošlog mjeseca. Radi se o proširenju opsega testiranja otvaranja uslužnog sektora te izgradnje sveobuhvatnih demonstracijskih zona za daljnje restrukturiranje nacionalnog uslužnog sektora.

VPN-ovi omogućuju korisnicima daljinski pristup privatnim mrežama. Veliki kineski vatrozid kontrolira stranice i sadržaje kojima građani smiju pristupiti na webu, ali VPN-ovi se u Kini široko koriste za posjećivanje web lokacija s ograničenim pristupom kao što su Google, Facebook i YouTube. Globalne kompanije koje posluju u Kini također koriste VPN-ove kako bi zaposlenicima omogućile prijavu na njihove interne mreže.

Od siječnja 2017. pružatelji telekom i internet usluga koji nude VPN usluge trebali su dobiti licencu od Ministarstva industrije i informacijske tehnologije. Vlast je od tada pokrenula mjere protiv nelicenciranih VPN-ova.

Trenutno Kina ima oko 20 licenciranih VPN operatora, poput Beijing Sinnet Technology i operatora kablovske televizije Beijing Gehua CATV Network Co. Ltd.

U siječnju 2019. britanski telekom BT Group PLC postao je prva međunarodna tvrtka koja je stekla licencu pružatelja internetskih usluga diljem zemlje i licencu za pružanje VPN usluga u Kini. Navedene licence omogućuju kineskom zajedničkom ulaganju BT China Communications Ltd. da izravno ugovara usluge s korisnicima i naplaćuje ih u lokalnoj valuti. BT Group posjeduje 50% udjela u zajedničkom ulaganju putem svoje podružnice u Hong Kongu.

Osim otvaranja VPN sektora za strane igrače, radni plan vlade također uključuje: omogućavanje multinacionalnim kompanijama u Pekingu otvaranje kompanija za financijske usluge u potpunom stranom vlasništvu, relevantne akvizicije trećih kompanija koje pružaju platne usluge, ukidanje ograničenja stranog vlasništva u kompanijama koje pružaju informacijske usluge i poticanje stranih tvrtki da sudjeluju u pružanju softvera kao usluge.

Ovim planom vlada Kine želi poboljšati politike i procedure za daljnje otvaranje uslužnog sektora do 2025. s naglaskom na olakšavanje trgovine i ulaganja.

Tagovi: virutalna privatna mreža, Beijing Sinnet Technology, Beijing Gehua CATV Network Co. Ltd, Google, Facebook, YouTube, BT Group, kineski internet, kineska vlada, kinesko tržište
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE