GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kina je najveća tehnološka supersila

Kina je najveća tehnološka supersila
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.03.2023 / 09:25
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Kina prednjači u svijetu u 37 od 44 presudne tehnološke grane, a zapadne demokratije zaostaju u trci za naučnim i istraživačkim otkrićima, pokazao je izvještaj australskog istraživačkog centra, piše Al Jazeera.

Kina je u poziciji da postane najveća svjetska tehnološka supersila, sa svojom dominacijom koja već pokriva odbranu, svemir, robotiku, energiju, okoliš, biotehnologiju, umjetnu inteligenciju (AI), napredne materijale i ključnu kvantnu tehnologiju, navodi se u izvještaju Australskog instituta za stratešku politiku (ASPI).

Ključne oblasti kojima dominira Kina uključuju dronove, mašinsko učenje, električne baterije, nuklearnu energiju, fotonaponsku opremu, kvantne senzore i ekstrakciju kritičnih minerala, navodi Critical Technology Tracker u izvještaju.

Kineska dominacija u nekim oblastima je toliko ukorijenjena da se svih 10 vodećih svjetskih istraživačkih institucija za određene tehnologije nalaze u toj zemlji, prema ASPI-ju.

Za usporedbu, Sjedinjene Američke Države vode u samo sedam najvažnijih tehnoloških grana, uključujući sisteme za lansiranje u svemir i kvantno računanje, prema ASPI, koji prima sredstva od vlada Australije, Velike Britanije i SAD, kao i izvora privatnog sektora, uključujući odbrambenu i tehnološku industriju.

Velika Britanija i Indija su među prvih pet zemalja u 29 od 44 tehnologije, dok su Južna Koreja i Njemačka među prvih pet u 20 odnosno 17 tehnologija, navodi se u izvještaju.

Tagovi: NR Kina, tehnološke supersile, tehnološki napredak
PROČITAJ I OVO
Šef Nvidije: Svatko će moći postati programer uz pomoć umjetne inteligencije
NOVO VRIJEME
Šef Nvidije: Svatko će moći postati programer uz pomoć umjetne inteligencije
NEW YORK - Izvršni direktor Nvidije Jensen Huang kaže da "svatko može biti programer" jer će generativna umjetna inteligencija razumjeti više oblika unosa, uključujući govor.
Google prekinuo suradnju s Huaweijem
POTEZI
Google prekinuo suradnju s Huaweijem
NEW YORK - Alphabet Inc, Googleova krovna kompanija, odlučila je prekinuti suradnju s Huaweijem, sada je i ta kompanija objavila.
Twitter se povukao iz EU kodeksa o borbi protiv dezinformacija
POTEZI
Twitter se povukao iz EU kodeksa o borbi protiv dezinformacija
BRUXELLES - Twitter je odlučio povući se iz svog kodeksa ponašanja o dezinformacijama, dobrovoljnog akta EU-a koji okuplja glavne društvene platforme, rekao je u petak europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.
SAD i Japan jačaju suradnju u razvoju čipova
ČIPOVI
SAD i Japan jačaju suradnju u razvoju čipova

WASHINGTON - Sjedinjene Američke Države i Japan će produbiti suradnju u istraživanju i razvoju naprednih čipova i drugih tehnologija, objavile su obje zemlje u petak, što je najnoviji znak jačanja veza između dviju saveznica na području kompjuterske industrije.

Muskov Neuralink dobiva odobrenje FDA za proučavanje moždanih implantata
ZELENO SVJETLO
Muskov Neuralink dobiva odobrenje FDA za proučavanje moždanih implantata
WASHINGTON - Tvrtka Elona Muska za moždane implantate Neuralink u četvrtak je priopćila da je dobila zeleno svjetlo od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) za pokretanje svoje prve kliničke studije na ljudima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE