GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako su se tehnološki divovi našli u problemima?

Kako su se tehnološki divovi našli u problemima?
VAL OTPUŠTANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2022 / 09:19
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
ZAGREB - Previranja i masovna otpuštanja na Twitteru, potom je otpuštanje tisuća zaposlenih uslijedilo u Facebook-ovoj matičnoj kompaniji Meta, a sada i u Amazonu. Je li to kraj sretnih vremena za tehnološke gigante?

Velike tehnološke kompanije smanjuju troškove a u to obično spada i smanjenje broja zaposlenih. I Amazon očito želi ukinuti 10.000 radnih mjesta. Iz najveće svjetske online-trgovine je najavljena serija otpuštanja. Prijašnja nagađanja medija u petak (18.11.) je na službenoj internetskoj stranici kompanije potvrdio i sam šef Andy Jassy. Najveći dio otpuštanja odnosi se na elektronski sektor Amazona, poput elektronskog čitača Kindle. Time se Amazon priključuje nekolicini drugih velikih tehnoloških kompanija koje su proteklih dana to isto učinile.

„Mi, naravno, svjedočimo značajnom usporavanju rasta u cijeloj branši, barem u onim dijelovima koji su u velikoj mjeri ovisni od krajnjih potrošača i shodno tome se, zbog visoke inflacije, suočavaju sa smanjenom potrošnjom", kaže Chris-Oliver Schickentanz, glavni strateg za investicije u Capitell-u, društvu za upravljanje investicijskim fondovima. Zbog toga, kako kaže, kompanije sada pokušavaju smanjiti troškove.

I Elon Musk, novi vlasnik Twittera, želi otpustiti tisuće zaposlenih. Twitter ima isti problem, smatra Schickentanz: „To je poslovni model koji se hitno mora učiniti ekonomičnim." Twitter je, kaže, možda imao i previše zaposlenih u prošlosti.

„Različite velike tehnološke kompanije se pak ne mogu staviti u isti koš. No, one u principu imaju budućnost, jer spadaju u elementarnu opskrbu", kaže Stefan Riße, strateg tržišta kapitala u društvu za upravljanje investicijskim fondovima Acatis. I za deset godina će ljudi vrlo vjerojatno i dalje koristiti Google kao pretraživač ili Google Maps i gledati video sadržaje na YouTube-u: "Tko vjeruje u to da ćemo za deset godina ponovo sve naručivati od njemačke kompanije Otto (tradicionalna kompanija koja je krenula s kataloškom prodajom op.ur.), a ne od Amazona?" Na isti način, smatra on, za deset godina će Microsoft vjerojatno i dalje biti vodeći ponuđač operativnih sustava. Te kompanije su dosegle monopolistički položaj: „To im također omogućava da formiraju cijene za svoje proizvode onako kako žele". Također će one, kako ističe, prije imati koristi od inflacije, jer imaju mogućnost da na druge prenesu to povećanja cijena.

Međutim, Riße navodi i jedan izuzetak: Facebookova krovna kompanija Meta. Osim WhatsApp-a, koji zbog nedostatka reklama ne ostvaruje prihode, Facebookovom koncernu pripada i Instagram. On donosi novac, ali je podložan duhu vremena, jer su mnogi korisnici, posebno mladi, sada prešli na TikTok platformu. A sam Facebook više gotovo i ne bilježi rast. Istovremeno, tržište je postalo skeptično po pitanju ideja osnivača Facebooka Marka Zuckerberga, koji želi implementirati „metaverzum", odnosno spojiti digitalni i stvarni svijet, ideja koja je do sada progutala velike količine novca.

I Amazon se bori s visokim troškovima vezanim uz nova poslovna područja, jer njegove fizičke trgovine i zdravstvene usluge nisu imale očekivani poslovni uspjeh, a od Alexe, Amazonovog zvučnog asistenta, gotovo da do sada i nije bilo profita. Ti poslovni modeli su pak dugoročno potpuno funkcionalni, kaže Robert Halver, strateg tržišta kapitala u Baader Bank, te ukazuje na dalju digitalizaciju:

"Još uvijek smo tek na početku. I u području robotike i Cloud Computing-a strojevi zamjenjuju nas ljude."

Međunarodna konkurencija brine se za to da kompanije moraju postati efikasnije i virtualnije.

„To nema nikakve veze s internetskim balonom ili novim tržištem na početku milenija. Međutim, da bi tu bile uspješne, ove tvrtke bi također morale strukture svojih troškova staviti pod kontrolu."

Tagovi: Amazon, Facebook, lažne recenzije, Meta, Twitter, cloud, cloud computing, Adam Jassy, Elon Musk, WhatsApp, Facebook
PROČITAJ I OVO
Zapovjednica američkih svemirskih snaga: Kina ostvarila zapanjujući napredak
NAPREDAK
Zapovjednica američkih svemirskih snaga: Kina ostvarila zapanjujući napredak
SAN FRANCISCO - Brzo jačanje kineskih vojnih sposobnosti predstavlja sve veći rizik za američku nadmoć u svemiru, poručila je jutros čelnica svemirskih snaga američke vojske.
Musk osobno zvao direktore kompanija koje su se prestale reklamirati na Twitteru
ZANIMLJIVO
Musk osobno zvao direktore kompanija koje su se prestale reklamirati na Twitteru
SAN FRANCISCO - Elon Musk osobno je zvao direktore kompanija koje su se prestale reklamirati na Twitteru da se žali, prenio je Financial Times.
Google pretraživanje doživjet će ozbiljne promjene
PROMJENE
Google pretraživanje doživjet će ozbiljne promjene
ZAGREB - Osim povremenih kozmetičkih promjena na početnoj stranici zbog kojih bi se dugogodišnji korisnici mogli zamisliti, Google pretraživanje se razvija bez puno pompe.
SAD zabranio opremu kineskih telekom kompanija zbog rizika po nacionalnu sigurnost
ZABRANE
SAD zabranio opremu kineskih telekom kompanija zbog rizika po nacionalnu sigurnost
WASHINGTON - Bidenova administracija zabranila je uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei technologies i ZTE, jer predstavljaju "neprihvatljivi riizik" za američku nacionalnu sigurnost.
Musk za idući petak najavio lansiranje sustava zlatnih, sivih i plavih kvačica
TWITTER
Musk za idući petak najavio lansiranje sustava zlatnih, sivih i plavih kvačica
SAN FRANCISCO - Novi sustav plaćenih plavih kvačica na društvenoj mreži Twitter, koji je namijenjen demonstraciji autentičnosti korisnika, zaživjeti će sljedeći petak, objavio je u jednom od svojih tweetova novoimenovani izvršni direktor Twittera Elon Musk.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE