GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako potaknuti inovacije u digitalnoj ekonomiji na temelju 5G?

 Kako potaknuti inovacije u digitalnoj ekonomiji na temelju 5G?
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 12:30
Autor: SEEbiz
DAVOS - Vezano uz, nedavno završenu konferenciju Davos 2020., predsjednik i generalni direktor Ericssona Börje Ekholm pozvao je svjetske vlade, regulatore i inovatore na brzo djelovanje kako bi s 5G osigurali održiviji svijet. 5G bit će temelj za inovacije u 4. industrijskoj revoluciji, u to svim srcem vjerujemo. 

Pogledajmo tri načina kako svi možemo promijeniti svijet pomoću 5G te preduvjete koji su potrebni da se ispuni taj potencijal.

1. Prekid krivulje porasta potrošnje energije

Svaka prethodna generacija mobilnih mreža do sada povećala je potrošnju energije i emisiju ugljika.

5G je energetski najučinkovitiji standard ikad razvijen i pomoći će da se ovaj trend u mobilnom sektoru prekine.Osim toga, ICT rješenja mogu omogućiti smanjenje potrošnje energije od 15 posto u ostalim industrijskim sektorima do 2030. To je više od emisije u EU i SAD zajedno. Tehnologije u nastajanju - koje omogućuje 5G - bit će temelj industriji, gradovima i zemljama za eksponencijalno smanjenje ugljikovog otiska i pravi put za budućnost u kojoj ćemo ograničiti povećanje temperature na najviše 1.5oC.

2. Mobilna širokopojasna mreža ključ je gospodarskog razvoja

Povezivanje je okosnica digitalne transformacije.

Ulaganje u digitalne tehnologije ulaganje je u novu eru nacionalnog održivog i uključivog gospodarskog rasta, razvoja i konkurentnosti.Istraživanjem u suradnji s Imperial College London o ekonomskom utjecaju širokopojasne mreže prvi put smo dokazali da korištenje mobilnih širokopojasnih mreža potiče ekonomski razvoj. Rezultati pokazuju da, u prosjeku, 10 postotno povećanje usvajanja mobilne širokopojasne mreže dovodi do povećanja bruto domaćeg proizvoda od 0,8 posto.Prema našem izvještaju "Internet za sve", mobilna širokopojasna mreža do 2024. godine pokrit će oko 92 posto svjetskog stanovništva.

3. Stvaranje radnih mjesta i profita uz pomoć 5G

Širom digitalne ekonomije, 5G mreže bit će važne za poduzeća kao što je 4G bio neophodan za korisnike pametnih telefona. Do 2030. godine dvije trećine globalne radne snage koristit će 5G platformu.U industriji, prvi korisnici 5G bit će lideri uz globalnu skalabilnost horizontalne platforme. To već postaje stvarnost npr. u elektronici i automobilskoj industriji. U našem izvješću „5G za poslovanje: kompas za tržište 2030. godine“, procjenjujemo da će digitalizacija industrije stvoriti nove tržišne prilike za isporučitelje usluga u vrijednosti od 700 milijardi dolara do 2030. godine. To iznosi svega 47 posto ukupne vrijednosti koju će omogućiti 5G.

5G kao platforma za inovacije

No, iako znamo da će 5G promijeniti svijet, još uvijek ne znamo kako. 5G će biti platforma za inovacije i ne možemo predvidjeti za što će je svjetski inovatori upotrijebiti.Ista je bila situacija i s 4G. Inovacije su uslijedile povrh mreže. Nitko nije znao da će streaming, aplikacije za prijevoz i društvene mreže biti ključne aplikacije za 4G.Predvodnici u 4G - uglavnom u SAD-u i Kini - postali su veliki pobjednici "ekonomije aplikacija". Ista dinamika dogodit će se i s 5G, ali u masovnom i industrijskom razmjeru.Stvaranje uvjeta za uspjeh 5G5G će biti temeljna vrijednost za nadmetanje na svjetskoj pozornici. Imajući to u vidu, regulatori moraju osigurati brzu implementaciju 5G.

Međutim, već primjećujemo velike nejednakosti koje proizlaze iz implementacije 5G, a zemljama koje budu sporije prijeti zaostajanje.Komunikacijske mreže su zemljama važne kao i ceste, električne mreže i zračne luke. A vlade mogu podržati njihov razvoj nizom politika, u rasponu od financiranja 5G testiranja do mehanizama za aukciju spektra.Vlade i regulatori moraju uskladiti cijene spektra s ciljevima politike i licencirati što je moguće više spektra. To znači dugoročnu vrijednost - ulaganje u snažnu mrežu umjesto unaprijed u licencne naknade.Trebamo transformaciju industrijeAko svi pružatelji usluga žele imati koristi od 5G, u našoj industriji se moraju dogoditi strukturne promjene. Osobito kad pogledamo 5G u Europi. Ovdje mnogi od njih jedva vraćaju trošak kapitala, što otežava ulaganja u novu tehnologiju.

Dvije su promjene koje će pružatelje usluga učiniti konkurentnijima.

Prvo je konsolidacija. Ponovo, posebno u Europi, jednostavno postoji previše pružatelja usluga na istim tržištima, posebno u usporedbi sa zemljama poput SAD-a. Tržišna fragmentacija ograničava ulaganja.

Drugi je cijena. Na većini tržišta mobilni širokopojasni pristup mjesečno košta manje od nekoliko šalica kave. To također nije održiv poslovni model. Konačno, mnoge zemlje riskiraju produbljivanje socijalne i ekonomske nejednakosti i potencijalno godinama zaostaju za 5G supersilama poput Koreje, SAD-a i Kine.

5G će promijeniti živote

5G i Industrija 4.0 omogućit će nova radna mjesta te poboljšanje i proširenje pristupa zdravstvenoj zaštiti. Također će pomoći u smanjenju emisija ugljika, poboljšanju obrazovanja i podizanju kvalitete života u gradovima širom svijeta.Budući da zemlje širom svijeta već implementiraju 5G usluge, važno je na globalnoj razini uskladiti ove aktivnosti. Ne možemo si dopustiti da ovo propustimo i time usporimo društvene i ekonomske koristi od 5G na globalnoj razini.

Tagovi: 5G tehnologija, 5G mreža, Ericsson, Borje Ericsson, inovacije
PROČITAJ I OVO
Facebook počinje posebno označavati sadržaje ruskih i kineskih državnih medija
POTEZI
Facebook počinje posebno označavati sadržaje ruskih i kineskih državnih medija

SAN FRANCISCO - Tvrtka Facebook najavila je u četvrtak kako će ubuduće početi posebno označavati ruske, kineske i druge medije koji su pod vladinom kontrolom te će kasnije tijekom ljeta blokirati sve njihove reklamne sadržaje koji ciljaju korisnike u SAD.

Hitachi, Toshiba i Miraca u zajedničkom projektu testova na antigen korone
PROJEKTI
Hitachi, Toshiba i Miraca u zajedničkom projektu testova na antigen korone

TOKYO - Japanski industrijski konglomerati Hitachi i Toshiba pridružit će se kompaniji Miraca Holdings kako bi povećali proizvodnju testova na koronavirus temeljen na antigenu, pomažući u naporima otočne zemlje da se testira što više stanovnika.

Twitter onemogućio Trumpovu video posvetu Floydu zbog autorskih prava
POTEZI
Twitter onemogućio Trumpovu video posvetu Floydu zbog autorskih prava
NEW YORK - Twitter Inc onemogućio je video posvetu Georgeu Floydu koju je na svome računu u svrhu kampanje objavio američki predsjednik Donald Trump, navodeći da su problematična autorska prava.
Elon Musk: Vrijeme je za razbijanje Amazona
OŠTRO
Elon Musk: Vrijeme je za razbijanje Amazona
NEW YORK - U još jednom od ekscentričnih ispada, Elon Musk je poručio kako je došlo vrijeme za razbijanje Amazona.
Hvar stopira uvođenje 5G tehnologije
5G
Hvar stopira uvođenje 5G tehnologije
HVAR - Grad Hvar obustavlja uvođenje 5G tehnologije dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okolinu, objavljeno je u četvrtak na službenim stranicama Hvara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE