GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako pokrenuti uspješan portal?

Kako pokrenuti uspješan portal?
SAVJETUJEMO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2024 / 20:27
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Prema podacima IANA (Internet Assigned Numbers Authority), broj registriranih domena u Hrvatskoj u prosincu 2023. godine bio je 1.071.491, u Srbiji je u istom periodu bilo 141.379, a u Bosni 84.703 registriranih domena.

Ovo je, složit ćete se, impresivan broj, ali veliki broj njih nije godinama aktivan, a od onih koji to jesu, malo je zaista kvalitetnih koji u potpunosti ispunjavaju sve tehničke i zahtjeve iz perspektive korisničkog iskustva. Ukoliko razmišljate o pokretanju vlastitog portala, treba imati u vidu da on nije samo online prostor za dijeljenje sadržaja već i prozor kroz koji svijet može da vidi vaše ideje, proizvode ili usluge i reaguje na njih.

Pokretanje portala zahtijeva više od samo tehničke izvedbe, to je proces koji obuhvata jasno definisanje vaše vizije, razumijevanje ciljne publike, kreiranje angažiranog i vrijednog sadržaja, te implementaciju efikasnih strategija za privlačenje i zadržavanje korisnika. Naš vodič je napisan s ciljem da vam pruži temeljno razumijevanje svih ključnih elemenata koji su potrebni za pokretanje uspješnog web portala.

Odaberite odgovarajuću nišu i dobro istražite ciljnu grupu

Svaka niša ima svoje specifičnosti, bilo da je u pitanju ženski portal koji pokriva teme kao što su moda, ljepota, zdravlje i roditeljstvo, portal o biznisu i financijama koji se fokusira na ekonomiju, poduzetništvo i investicije ili kulinarski portal koji nudi recepte, savjete za kuvanje i gastronomske novosti.

Važno je da jasno razumijete koja je vaša ciljna grupa i što ona želi da vidi na vašem portalu, kako biste mogli pružiti kvalitetan i koristan sadržaj koji će zadovoljiti njihove potrebe i interese.

Za kulinarski portal, na primjer, možete da napravite leskovačku mućkalicu kod kuće dokumentirajući svaki korak pripreme atraktivnim fotografijama, i pružajući jasan i razumljiv recept čitaocima. Ohrabrite ih da eksperimentišu u kuhinji, podijelite omiljene anegdote iz kuhinje ili zabavne činjenice o mućkalici. Neka se vaši recepti istaknu po nečemu od bezbroj drugih koji već mogu da se nađu na internetu. Na ovaj način će vaš sajt biti zapažen od strane korisnika i veće su šanse da će ponovo da se vrate na njega.

Nasuprot tome, portal o biznisu i finansijama treba da sadrži ozbiljne, temeljno obrađene i stručne teme iz svijeta ekonomije i poduzetništva koje će privući profesionalce i entuzijaste željne novih znanja iz pouzdanih izvora. Angažirajte eksperte iz oblasti o kojima želite da pišete da daju intervju ili napišu gostujući blog kako biste stekli povjerenje publike. Ženski portali, s druge strane, trebaju biti prilagođeni interesima i potrebama ženske publike, nudeći sadržaj koji je relevantan, inspirativan i informativan. Pratite trendove i budite uvijek u toku sa značajnim temama javnog diskursa koje bi mogle zainteresirati vašu žensku čitalačku publiku.

Pažljivo isplanirajte sadržaj i dizajn portala

Pravilno planiranje sadržaja podrazumijeva identifikaciju tema koje će biti pokrivene na portalu, definisanje tona i stila komunikacije, kao i uspostavljanje redovnog rasporeda objavljivanja.

Važno je istražiti potrebe ciljne publike i prilagoditi sadržaj njihovim interesovanjima i potrebama. Kvalitetan sadržaj treba da bude informativan, koristan, relevantan i privlačan, kako bi privukao pažnju čitalaca i podstakao ih na angažovanje. Što se tiče dizajna, on treba da odražava brend identitet portala, bude estetski privlačan i funkcionalan. Važno je da se koristi intuitivan i jednostavan dizajn koji olakšava navigaciju i pristup informacijama čitaocima.

Elementi dizajna treba da budu pažljivo odabrani kako bi se postigla dobra čitljivost, jasnoća i estetski doživljaj portala. Uz to, treba voditi računa o mobilnoj optimizaciji, jer je sve veći broj korisnika koji pristupaju internetu putem mobilnih uređaja. Sve ove komponente planiranja sadržaja i dizajna igraju ključnu ulogu u privlačenju i zadržavanju publike na portalu.

Tehnički aspekti pokretanja i održavanja portala

Tehnički aspekti pokretanja portala obuhvataju širok spektar elemenata neophodnih za njegovu uspješnu implementaciju i funkcionalnost. Prvi korak je odabir odgovarajućeg hosting provajdera i domena koji odražava identitet i svrhu portala. Hosting treba da obezbijedi stabilnost, brzinu učitavanja i pouzdanu tehničku podršku.

Sljedeća odluka koju treba da donesete je izbor odgovarajuće platforme za upravljanje sadržajem (CMS), kao što su WordPress, Joomla ili Drupal, u zavisnosti od potreba i preferencija. Ove platforme omogućavaju jednostavno kreiranje, uređivanje i objavljivanje sadržaja, kao i prilagođavanje dizajna i funkcionalnosti portala.

U sklopu tehničkih aspekata, važno je da se obrati pažnja i na SEO (optimizacija za pretraživače), što je ključno za bolju vidljivost portala na internetu. To uključuje optimizaciju ključnih riječi, strukture URL-ova, meta opisa i naslova, kao i tehničke optimizacije. Prije svega to su brzina učitavanja stranica, mobilna optimizacija i kreiranje mape sajta. Dobro provedena SEO strategija pomaže da se portal rangira bolje na pretraživačima kao što su Google, Bing i Yahoo, što dovodi do veće posjete i angažmana korisnika.

Ne smijete zaboraviti ni na implementaciju sigurnosnih mjera kako bi se zaštitili podaci korisnika vašeg sajta i sačuvao integritet portala od potencijalnih prijetnji kao što su hakerski napadi i malveri. Redovno ažuriranje softvera i korišćenje sigurnosnih pluginova ili dodataka su važni koraci u osiguranju sigurnosti portala.

Pokretanje uspješnog portala zahtijeva posvećenost, stručnost i kontinuiran rad na poboljšanju kvaliteta sadržaja i korisničkog iskustva. Pružanjem relevantnog i privlačnog sadržaja, kao i kroz brigu o tehničkim aspektima, možete da stvorite portal koji će da privuče pažnju i zadovolji potrebe vaše ciljne publike.

Tagovi: portal, informacije, dizajn, web dizajn, seo optimizacija, google, bing
PROČITAJ I OVO
Što analitičari očekuju od Nvidije?
VELIKA OČEKIVANJA
Što analitičari očekuju od Nvidije?
NEW YORK - Početkom prošlog tjedna, šef tehnologije OpenAI-a osobno je zahvalio izvršnom direktoru Nvidije Jensenu Huangu što nam je "donio najnaprednije" čipove potrebne za pokretanje demonstracije za prezentaciju koju je tvrtka predstavila na svojim najnovijim modelima umjetne inteligencije.
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
AI
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
BRUXELLES - Vijeće Europske unije u utorak je potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju umjetne inteligencije.
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
TRENDOVI
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj pretplatnika na digitalne usluge u Hrvatskoj je u zadnjih šest mjeseci značajno porastao te danas brojimo 43 tisuća pretplata na hrvatske portale, pokazuju rezultati istraživanja provedenog u prvom kvartalu 2024. godine.
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
INVESTICIJE
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
BEOGRAD - TS Ventures započeo je 2024. godinu strateškim ulaganjima u dvije perspektivne startup tvrtke, Reputeo iz Beograda i Mindsmiths iz Zagreba.
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
IMENOVANJA
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
SEUL - Samsung Electronics je u utorak imenovao novog voditelja svog poslovanja s poluvodičima, dok tvrtka nastoji voditi u utrci AI čipova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE