GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

John McAfee pronađen mrtav u španjolskom zatvoru

John McAfee pronađen mrtav u španjolskom zatvoru
SAMOUBOJSTVO?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2021 / 06:15
Autor: SEEbiz / Bug.hr
MADRID - Američki poduzetnik John McAfee, osnivač antivirusne kompanije McAfee i zagovornik kriptovaluta, ali i osoba koja je imala problema sa zakonima SAD-a – pronađen je u srijedu uvečer mrtav u ćeliji u zatvoru u Barceloni.

Podsjetimo na kratku povijest koja je dovela do ovog tragičnog ishoda. Osnivač nekada vrlo poznate antivirusne kompanije, koja i dalje bez njega funkcionira pod njegovim prezimenom, posljednjih se godina bavio investiranjem u kriptovalute, promoviranjem inicijalnih javnih ponuda digitalnih coina (ICO), a pokušao se kandidirati i za predsjednika SAD-a.

75-godišnji McAfee je navodno posljednjih godina na raznim kriptoprojektima zaradio preko 23 milijuna dolara, većinom baveći se promotivnim aktivnostima. Međutim, u razdoblju od 2014. do 2018. godine propustio je predati poreznu prijavu vlastima SAD-a i na svoju zaradu platiti porez. Protiv njega je tako u lipnju prošle godine bila podignuta optužnica. Od nje je McAfee pobjegao u Španjolsku, gdje je i uhićen u listopadu prošle godine.

Ukupna maksimalna kazna za djela koja su mu se stavljala na teret bila je i do 30 godina zatvora uz plaćanje kazne od 350.000 dolara. Ove srijede, 23. lipnja, sud u Barceloni odobrio je njegovo izručenje SAD-u, upravo zbog optužbi za kaznena djela financijskog kriminala (manipulacije tržištima kriptovaluta) i izbjegavanja plaćanja poreza. Nedugo nakon te sudske odluke kontroverzni je Amerikanac pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji, a sve upućuje na to da si je oduzeo život – poručilo je španjolsko Ministarstvo pravosuđa.

Zanimljivo, već u prvim minutama nakon vijesti o samoubojstvu, netko je na Twitteru iskopao staru McAfeejevu objavu u kojoj kaže da mu je u zatvoru dobro. Napisao je tada da neće biti kriv ako mu se dogodi nešto tipa "samoubojstva". I u smrti je, dakle, ostao kontroverzan, a tko zna, možda i začetnik neke nove teorije zavjere.

Tagovi: John McAfee, kriptovalute, Barcelona
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE