GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janša o Huaweiju: Jedan dobavljač 5G tehnologije nosi rizike, mi to shvaćamo ozbiljno

Janša o Huaweiju: Jedan dobavljač 5G tehnologije nosi rizike, mi to shvaćamo ozbiljno
BLOKADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 19:12
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Slovenski premijer Janez Janša komentirao je u utorak neslužbenu informaciju da je njegova vlada Huawei proglasila dobavljačem visokoga rizika kad je riječ o primjeni njegove 5G tehnologije, rekavši da se o temi kibernetičke sigurnosti raspravljalo, ali da zaključci ne navode konkretna imena.

Vlada i Vijeće za nacionalnu sigurnost više su puta razmatrali tu temu i pripremili okvir za postupanje države, pa i o podrijetlu komercijalnih dobavljača te tehnologije, no rasprave o konkretnim poduzećima još nije bilo, kazao je Janša na konferenciji za novinare posvećenoj koronakrizi, odgovarajući na pitanja o točnosti informacije o isključivanju Huaweija od potencijalnih poslova s tom tehnologijom u Sloveniji.

"Prijedlog zaključaka još nije donesen, ali svi znamo da s tim poduzećem postoje neki rizici vezani na kibernetsku sigurnost i mi to uzimamo ozbiljno", kazao je slovenski premijer, izbjegavši spomenuti ime kineskog tehnološkog giganta.

Na pitanje o tvrdnji predstavnika Huaweija za Sloveniju kako su pokušali stupiti u kontakt sa slovenskom vladom i pružiti jamstva da nije riječ o kibernetski riskantnoj kompaniji, te da za suprotnu ocjenu nema utemeljenih razloga niti dokaza, Janša je odgovorio da se njegova vlada kao cjelina u tom smislu još nikad nije sastala s nekim poduzećem iako je imala kontakte "na ekspertnoj razini".

Tu nema nekih velikih tajni koje bi trebalo pojasniti, kazao je Janša.

Slovenski mediji objavili su prošli tjedan informaciju da je vlada Huawei i njegove tvrtke jednim svojim zaključkom označila za kompaniju s velikim sigurnosnim rizikom, što Huawei smatra diskriminirajućim postupkom.

Krajem kolovoza Slovenija je s SAD-om potpisala zajedničku izjavu o sigurnosnim uvjetima za uvođenje 5G tehnologije, nove generacije telekomunikacijskih mreža većeg kapaciteta i dosega, prilikom posjeta američkog državnog tajnika Mikea Pompea Ljubljani.

Tagovi: Janez Janša, Huawei, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE