GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Jack Ma mora otići i predati kontrolu nad Ant Groupom

Jack Ma mora otići i predati kontrolu nad Ant Groupom
NEOPROSTIVA GREŠKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2021 / 19:58
Autor: Siniša Malus
PEKING - Ant Group istražuje modele prema kojemu bi Jack Ma predao kontrolu nad kompanijom.

Sastanci s kineskim regulatorima iznjedrili su upravo ovakav epilog, doznaje Reuters. To nije nimalo iznenađujuće. Kako smo pisali posljednjih mjeseci, Ma je napravio veliku grešku u koracima. A to kineska administracija ne prašta. Pa čak ni kad su u pitanju najbogatiji i najmoćniji poslovni ljudi, kakav Ma svakako jest.

Jedna od opcija je i predaja dijela vlasništva u Ant Groupu neposredno kineskoj vladi, pisao je nedavno The Wall Street Journal.

Dužnosnici središnje banke, Narodne banke Kine (PBOC) i financijskog regulatora Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC), od siječnja do ožujka odvojeno su razgovarali s Maom i Ant Groupom, gdje se razgovaralo o mogućnosti tajkunovog izlaska iz tvrtke, rekao je Reutersu izvor upoznat s razmišljanjima regulatora i jedan od izvora usko povezanih s tvrtkom.

Ant je porekao da je ikada bila u razmatranju prodaja udjela kojeg drži Jack Ma.

"Oduzimanje udjela gospodina Ma u grupi Ant nikada nije bio predmet razgovora ni s kim", rekao je glasnogovornik Ant-a u izjavi.

Reuters nije mogao utvrditi hoće li Ant i Ma nastaviti s opcijom prodaje, i ako da, kojom. Tvrtka se nadala da bi udjel kojeg drži Jack Ma, vrijedan milijarde dolara, mogao biti prodan postojećim investitorima u Antu ili njegovoj podružnici za e-trgovinu Alibaba Group Holding Ltd bez uključivanja bilo kojeg vanjskog subjekta, rekao je jedan od izvora povezanih s tvrtkom.

Ali drugi izvor, također povezan s tvrtkama, rekao je da je Jack Ma tijekom razgovora s regulatorima dobio jasnu poruku da mu neće biti dopušteno prodati svoj udio bilo kojem entitetu ili pojedincu koji mu je blizak, već će umjesto toga morati potpuno izaći iz vlasništva. Druga opcija bila bi prijenos svog udjela na kineskog ulagača povezanog s državom, rekao je izvor.

Kineski trgovinski div Alibaba kažnjen je prije tjedan dana s rekordnih 2,8 milijarde dolara zbog monopolskog poslovanja. Kineske vlasti pojačavaju kontrolu nad tehnološkim kompanijama, jer je, prema navodima AP-a, kineski politički vrh zabrinut zbog dominacije najvećih online poduzeća koja se šire i na financijskom tržištu, i u sferi medicinskih usluga i u drugim vitalnim ekonomskim granama.

Sam Jack Ma u problemima je već mjesecima. Jedan od najbogatijih Kineza, privremeno je nestao iz javnosti nakon što je u svom obraćanju prošlog studenoga kritizirao kineske propise.

Ma se nije pojavljivao u javnosti niti je objavljivao postove na društvenim mrežama od kraja listopada prošle godine, točnije govora u kojem je kritzirao kineski regulatorni sistem koji guši inovacije, a globalna bankarska pravila usporedio je tada s “klubom za umirovljenike”.

Sad je jasno da će ga ta greška u koracima koštati poslovne budućnosti.

Tagovi: Jack Ma, Ant Group, Alibaba, Narodna banka Kine, kineska vlada
PROČITAJ I OVO
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
KATASTROFA
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Ericsson je izvijestio o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi.
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
INVESTICIJE
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
REDMOND - Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u G42, tvrtku za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, budući da američki div želi ojačati svoju poziciju u tehnologiji usred sve veće konkurencije.
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
NA VRHU
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
SEUL - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung vratio se na vrh ljestvice najprodavanijih proizvođača pametnih telefona u svijetu, odakle je istisnuo američku kompaniju Apple.
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE