GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izraelski znanstvenici: Imamo metodu za predviđanje potresa

Izraelski znanstvenici: Imamo metodu za predviđanje potresa
PREDVIĐANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2022 / 06:57
Autor: SEEbiz / Bug.hr
TEL AVIV - Serija potresa koji su pogodili Hrvatsku i regiju, počevši sa Zagrebom u ožujku 2020., a potom i na području Petrinje krajem iste godine, potaknuli su mnoge da se zapitaju što se može učiniti vezano za njihovo efikasno predviđanje.

Odgovor je uvijek do sada bio da se može učiniti vrlo malo do ništa, odnosno da nam je najbolje rješenje ugradnja raznih sustava za rano dojavljivanje već zabilježenih potresa. Oni budući predvidjeti se ne mogu, ili se do sada barem nisu mogli – ako je suditi prema najnovijoj studiji izraelskih znanstvenika.

U časopisu Remote Sensing skupina istraživača sa sveučilišta Ariel objavila je rad koji se bavi upravo predviđanjem potresa. Autori i sami na početku rada ističu da je predviđanje potresa predmet kontroverzi, primarno kada je riječ o prirodnim znakovima koji bi mogli upućivati na skoru pojavu potresa. Do sada se smatralo da u različitim slojevima Zemljine atmosfere mogu postojati rani znakovi upozorenja na potrese, koji su rezultat nakupljanja pritiska duboko u Zemljinoj kori.

Njihov rad predlaže korištenje modernih tehnologija, poput strojnog učenja i podataka o ionosferi dobivenih uz pomoć GPS-a, kako bi se prepoznali rani signali koji upućuju na pojavu potresa. Kao osnovni pokazatelj za predviđanje mjesta i vremena potresa koristi se mjerenje naboja u ionosferi (total electron content), odnosno njegove promjene nastale kao rezultat promjena u Zemljinoj kori.

Korištenjem tih metoda, uz filtriranje podataka i automatiziranje njihove obrade, došlo se do prilično visokog postotka pouzdanosti: ova studija tvrdi da se njihovom metodom razorni potresi, oni magnitude veće od 6, mogu predvidjeti do 48 sati unaprijed, i to s 80%-tnom preciznošću. Kad je riječ o negativnom predviđanju, tj. identificiranju mjesta na kojem se potres neće dogoditi, ova metoda pokazuje 85,7%-tnu pouzdanost.

Tagovi: predviđanje potresa, Remote Sensing, sveučilište Ariel
PROČITAJ I OVO
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
TREND
Disney prestiže Netflix prema broju pretplatnika
NEW YORK - Disney stječe sve više pretplatnika i prema broju prestiže Netflix zbog čega će u SAD-u lansirati i novu uslugu za streaming u prosincu.
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
PAMETNI SATOVI
Samsung predvodi holističke zdravstvene inovacije uz Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics Co., d.o.o. najavila je Galaxy Watch5 i Galaxy Watch5 Pro modele pametnih satova – koji oblikuju zdrave navike s intuitivnim uvidima, naprednim značajkama i još snažnijim mogućnostima.
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
INTERNET DEFLACIJA
Padaju cijene elektronike, igračaka i odjeće
NEW YORK - Internet kupovina do pojave pandemije dugo je bila otporna na inflaciju. Online cijene počele su rasti u lipnju 2020. godine i povećanje je trajalo sve do srpnja ove godine kada su pale jedan posto u odnosu na lani.
Amazon preuzima iRobot
ŠIRENJE
Amazon preuzima iRobot
SAN FRANCISCO - Amazon će dodatno proširiti svoj asortiman proizvoda za pametni i povezani dom, preuzimanjem američke kompanije iRobot.
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
PODRŠKA
Facebook podržavao zlonamjerne mobilne aplikacije
SAN FRANCISCO - Istraživači tvrtke McAfee otkrili su zlonamjerne mobilne aplikacije i agresivnu reklamnu kampanju na jednoj od najvećih svjetskih platformi društvenih medija te upozorili da bi korisnici mogli biti izloženi riziku od napada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE