GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izdavači i oglašivači u Britaniji protiv Googleove sigurne zone

Izdavači i oglašivači u Britaniji protiv Googleove sigurne zone
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2020 / 16:37
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Skupina izdavača, oglašivača i digitalnih tvrtki podnijela je britanskom regulatoru za tržišno natjecanje žalbu protiv Googlea, tvrdeći da će novim alatima zaštite podataka dovesti u pitanje njihovo poslovanje s digitalnim oglašavanjem.

Uvede li Google "Sigurnu zonu za privatnost" ('Privacy Sandbox'), to će značiti da će funkcije poput prijave uz korisničko ime i šifru i oglašavanja prijeći s otvorene mreže u njegove ruke, ustvrdili su u žalbi regulatoru Marketers for an Open Web (MOW).

Preglednici Chrome i Chromium izmijenjeni su kako bi Googleu osigurali veću kontrolu nad poslovanjem izdavača, oglašivača i drugih digitalnih tvrtki, ističu, dodajući da bi promjene trebale potpuno zaživjeti iduće godine.

"Uvede li Google tu tehnologiju, de facto će gospodariti instrumentima kojima medijske tvrtke, oglašivači i tehnološke tvrtke dopiru do svojih potrošača i ta će promjena biti nepovratna", ističe direktor MOW-a James Rosewell.

Traže od regulatora da odgode njezinu primjenu.

"Jako ozbiljno shvaćamo pitanja navedena u žalbi i temeljito ćemo ih razmotriti kako bismo mogli odlučiti treba li pokrenuti istragu prema zakonu o tržišnom natjecanju", objavio je regulator u priopćenju, objavljenom u ponedjeljak.

"Pokaže li se da su bojazni ozbiljne i da zahtijevaju brzu intervenciju, razmotrit ćemo i treba li uvesti preliminarne mjere kako bi se do završetka kompletne istrage prekinulo moguće kršenje tržišnog natjecanja", ističu.

Google pak tvrdi da će tehnologija korisnicima omogućiti da dobivaju relevantne oglase i da izbjegnu praćenje, što će po njima pomoći sačuvati postojeći model oglašavanja.

Oglašivači će pak moći ciljati određene grupe korisnika, pri čemu podaci neće 'napuštati' preglednik.

"Mreža poduprta oglasima dolazi u opasnost ako se praksa digitalnog oglašavanja ne razvija i ne odražava promijenjena očekivanja ljudi o prikupljanju i korištenju podataka", tvrde u Googleu.

"Zato je Google uveo 'Sigurnu zonu za privatnost', otvorenu inicijativu izgrađenu u suradnju sa sektorom, koja će osigurati visoku razinu privatnosti korisnicima i istodobno poduprijeti izdavače", dodaju.

Tagovi: Google, sigurna zona, Velika Britanija, Google Chrome
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE