GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija dobiva najbrže AI superračunalo

Italija dobiva najbrže AI superračunalo
SUPERRAČUNALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2020 / 19:40
Autor: SEEbiz
RIM - Nvidia je objavila da će se njezina ubrzana računalna platforma koristiti za izgradnju, kako tvrdi, najbržeg AI superračunala na svijetu.

Novi superkompjuter nazvan Leonardo gradi francuska IT tvrtka Atos za talijanski međusveučilišni konzorcij Cineca. Očekuje se da će isporučiti 10 egzaflopsa performansi FP16 AI. Koristit će se u okviru Cinece za simuliranje planetarnih sila iza klimatskih promjena i molekularnih kretanja unutar molekule korona virusa.

Nvidia je navela da će nova računalna platforma ubrzati radna opterećenja visokih performansi, kombinirajući izuzetno veliku propusnost i malu potrošnju energije.

“Surađujemo s Cineacom i Atosom na ubrzavanju znanstvenih otkrića u širokom spektru domena aplikacija, pružajući platformu za uvod u eru egzakalnog računanja”, rekao je potpredsjednik za arhitekturu i inženjerstvo rješenja Nvidije Marc Hamilton, Nvidijin.

Leonardo će biti središnje mjesto kvarteta novih računala visokih performansi iza kojih stoji EuroHPC, javno-privatno partnerstvo stvoreno za razvoj superračunalnog ekosustava svjetske klase u Europi.

Preostala tri sustava planirana su za Češku, Luksemburg i Sloveniju. Sva četiri računala koristit će Nvidijine grafičke procesore zasnovane na Ampere arhitekturi i Nvidijin Mellanox HDR InfiniBand za malu latenciju, veliku propusnost i računalo u mreži. Atos će izgraditi dva sustava, dok će Hewlett Packard Enterprise izgraditi četvrti.

Izbor od osam mjesta za Superračunalo centara diljem EU je objavljen u lipnju 2019., od strane Europske High Performance Computing zajedničkom trgovačkom društvu. Ta nova superračunala bit će dostupna europskim istraživačima, industriji i tvrtkama kako bi razvili nove primjene u područjima poput umjetne inteligencije i personalizirane medicine, dizajna lijekova i materijala, bioinženjeringa, prognoziranja vremena i borbe protiv klimatskih promjena.

Novo superračunalo imat će vrhunske performanse od 200+ PFlop / s, 3+ PB RAM-a, 150 PB I / O, 150PB prostora za pohranu. Cijena njegovo izgradnje bit će 240 milijuna eura.

Tagovi: najbrže AI superračunalo, Hewlett Packard Enterprise, računalo Leonardo, Nvidia, Atos, Italija, Cineca
PROČITAJ I OVO
AMD preuzima Xilinx za 35 milijardi dolara
MEGA POSAO
AMD preuzima Xilinx za 35 milijardi dolara
NEW YORK - AMD-ova šefica Lisa Su objavila je da se AMD nalazi u kupnji proizvođača FPGA Xilinxa za 35 milijardi dolara u dionicama.
Amazon zaposlio 100.000 sezonskih radnika uoči blagdana
POTEZI
Amazon zaposlio 100.000 sezonskih radnika uoči blagdana
SAN FRANCISCO - Amazon je u utorak objavio da je zaposlio 100.000 ljudi uoči blagdana, što je potvrdilo dobro poslovanje tog diva e-trgovine.
Infobip pojačao redove s dva nova potpredsjednika i člana Uprave
KADROVI
Infobip pojačao redove s dva nova potpredsjednika i člana Uprave
VODNJAN – Na mjesto potpredsjednika za prihode stigao je Gregor Potočar, dok je na poziciju potpredsjednika za transformaciju i ljudske resurse postavljen Aleksandar Raić.
Huawei optimističan oko Hrvatske, ove godine dodatno zapošljavao
SVE PRISUTNIJI
Huawei optimističan oko Hrvatske, ove godine dodatno zapošljavao
ZAGREB – Huawei je globalni predvodnik u razvoju 5G tehnologije kao i razvoju 5G rješenja koja će ubrzati digitalnu transformaciju diljem industrija te otvoriti potpuno nove mogućnosti stvaranja dodatne vrijednosti, a kompanija je po prvi puta u Hrvatskoj prezentirala svoja 5G rješenja.
Hrvatski Q među 20 najboljih web development tvrtki u svijetu
U VRHU
Hrvatski Q među 20 najboljih web development tvrtki u svijetu
ZAGREB - Hrvatska IT tvrtka Q, nakon proglašenja jednom od najbrže rastućih kompanija u Europi, primila je još jedno prestižno priznanje. Prema ocjeni Clutcha, vodeće svjetske istraživačke agencije za rangiranje IT tvrtki, Q je jedna od 20 najboljih svjetskih web development tvrtki u svijetu, među deset najboljih u Europi, te najbolja B2B kompanija u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE