GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Nedostatak čipova trajat će najmanje do 2024

Istraživanje: Nedostatak čipova trajat će najmanje do 2024
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 10:07
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Globalna nestašica čipova utjecat će na automobilsku industriju barem do 2024. godine, pokazali su rezultati ovog tjedna objavljenog istraživanja konzultantske tvrtke Alix Partners.

Za ovu godinu tvrtka očekuje pad globalne prodaje automobila i lakih gospodarskih vozila na 78,9 milijuna, u usporedbi s 80,3 milijuna prošle godine.

Sve veća potražnja za električnim automobilima, koji zahtijevaju deset puta više čipova od benzinskih i dizelskih vozila, znači da čak ni povećani kapacitet proizvodnje čipova neće držati korak s potražnjom.

“U najboljem slučaju proizvodnja vozila će 2024. godine dostići razinu prije Covida”, ističu.

Cijene sirovina za automobile s motorom s unutarnjim izgaranjem udvostručile su se od 2020., a za elektrificirana vozila gotovo utrostručile, pokazuje istraživanje.

Nakon nekoliko godina pada cijena, sada se očekuje ponovno povećanje troškova proizvodnje baterija. Litij željezo sulfatne baterije uskoro bi se mogle koristiti u jeftinim i srednje cjenovnim električnim vozilima. One su teže i manje snažne od konvencionalnih baterija, ali su jeftinije i na njihovu proizvodnju ne utječu rijetki elementi koji se nalaze u nestabilnim područjima.

Trenutno su automobili puno skuplji nego što su bili, no njihove bi cijene mogle ponovno pasti najkasnije do 2024. godine, smatra direktor Alixa Fabian Piontek:

"Utjecaj visoke inflacije na ponašanje potrošača već se može predvidjeti." Očekuje se da će Europa biti vodeći kontinent u pogledu potpuno električnih vozila 2035. godine, pri čemu se očekuje da će 83 posto svih prodanih vozila biti električna. U Njemačkoj bi, navodi dpa, taj postotak mogao doseći čak 96 posto.

Tome će pridonijeti i zakonodavstvo EU-a, jer su ministri okoliša EU-a na Vijeću za okoliš u utorak podržali plan za ukidanje prodaje vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem od 2035. Drugdje u svijetu društvo očekuje da će udio električnih vozila prodanih 2023. biti 50 posto. No, stručnjaci upozoravaju da će za to trebati urediti i nadograditi infrastrukturu za punjenje.

Tagovi: nedostatak čipova, Alix Partners
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE