GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji

Istraživanje: Mobilno plaćanje i kupnja putem interneta sve popularniji u Sloveniji
POPULARNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2023 / 08:11
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Plaćanja putem mobilnih aplikacija sve su popularnija među Slovencima, au odnosu na 2022. porasla su za tri puta, pokazalo je najnovije Masterindex istraživanje Mastercard Slovenija. Zabilježili su i velik porast kupnje putem interneta, pa tako gotovo trećina ispitanika kupuje online češće nego prethodne godine.

U anketi na 1006 osoba najveći porast bilježe plaćanja putem mobilnih aplikacija. Povećali su se za tri puta i sada ih koristi pet posto ispitanika, objasnio je Mastercard Slovenija u priopćenju za javnost.

Prošle je godine 54 posto ispitanika koristilo mobitel za potvrdu kupnje putem interneta. U trgovinama i na benzinskim postajama mobitelom je plaćala polovica ispitanika, dok je u restoranima i barovima nešto manje od trećine (31 posto).

Sve veći broj Slovenaca putem mobitela kupuje ulaznice za kulturne ili sportskih događaja, ove godine njih 25 posto, a godinu prije 18 posto, istaknuli su u Mastercardu.

Jednostavnost, mogućnost praćenja troškova i korisničko iskustvo više nisu jedini ključni čimbenici pri odabiru aplikacije za mobilno plaćanje. Gotovo 80 posto ispitanika očekuje sigurno plaćanje uz autentifikaciju, što je znatno više od ostalih značajki koje s vremenom gube na važnosti.

Internet kupnja također je postala sve popularnija. Gotovo 30 posto ispitanika kupuje online češće nego prije godinu dana. Udio onih koji se uopće ne odlučuju na online kupnju ove je godine iznosio četiri posto, dok je 2019. taj udio iznosio osam posto.

Otprilike četvrtina Slovenaca svaki tjedan obavi online kupnju svojom platnom karticom, što predstavlja povećanje od 20 posto u odnosu na 2022.

U slovenskim internetskim trgovinama češće kupuje 40 posto ispitanika, dok dobra trećina podjednako često kupuje u slovenskim i stranim internetskim trgovinama. U usporedbi s prošlom godinom, udio kupnje u inozemnim online trgovinama porastao je na gotovo četvrtinu svih online kupaca.

Više od 85 posto Slovenaca redovito koristi platne kartice pri plaćanju na internetu iu fizičkim trgovinama, a istraživanje je pokazalo i veću spremnost na plaćanje karticama manjih iznosa. U određenoj situaciji više od 70 posto ispitanika bilo bi spremno platnom karticom platiti iznos od pet eura ili manje, dok bi desetina njih to učinila za iznos između šest i deset eura.

U sljedećih šest mjeseci 72 posto ispitanika planira putovati u inozemstvo. Hrvatska je i dalje najpopularnije odredište, no primjetan je trend pada broja posjetitelja u odnosu na prethodne godine. Ove godine 59 posto ispitanika namjerava putovati u Hrvatsku, dok je lani taj udio bio 76 posto.

Na putovanju većina ispitanika i dalje radije plaća gotovinom (41 posto), dok 13 posto koristi isključivo kartično plaćanje.

Tagovi: online trgovina, obilno plaćanje
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE