GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Isporuka Appleovih osobnih računala potonule više od 40%

Isporuka Appleovih osobnih računala potonule više od 40%
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2023 / 16:38
Autor: SEEbiz
SAN FRANCISCO - Isporuke Appleovih Macova pale su za više od 40%, gore od velikih rivala

Appleove svjetske isporuke računala pale su 40,5% u odnosu na prethodnu godinu u prvom tromjesečju 2023., usred veće kontrakcije potrošačke potražnje, prema istraživačkoj tvrtki IDC.

Svih pet najvećih proizvođača računala — Apple, ASUS, Dell, HP i Lenovo — zabilježili su dvoznamenkaste padove isporuka u prvom tromjesečju, odražavajući slabiju potražnju i stalne probleme sa zalihama. Ali pad Applea bio je najveći u nizu.

Appleov svjetski tržišni udio osobnih računala pao je između prvog kvartala 2022. i prvog kvartala 2023., s 8,6% na 7,2%, prema podacima IDC-a. Tvrtka je isporučila 2,8 milijuna uređaja manje u odnosu na prošlu godinu u prvom kvartalu 2023., prema IDC-u.

Nije posve neočekivano. Glavni financijski direktor Applea Luca Maestri rekao je u veljači da Apple očekuje dvoznamenkasto smanjenje prodaje Maca i iPada u odnosu na prošlogodišnje razdoblje za tromjesečje ožujka. Mac prihodi pali su 28,66% na godišnjoj razini tijekom tromjesečja prosinca. Izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je tada da je izazovno makroekonomsko okruženje utjecalo na prodaju iPhonea, Maca i Apple Watcha.

Dionice Applea pale su oko 2% u ponedjeljak ujutro.

"Preliminarni rezultati također su predstavljali kodeks eri potražnje uzrokovane COVID-om i barem privremeni povratak na obrasce prije COVID-a", rekao je IDC.

"Čak i uz velika sniženja, proizvođači kanala i osobnih računala mogu očekivati da će povećane zalihe trajati sredinom godine i potencijalno u trećem kvartalu", rekao je u izvješću IDC-jev istraživač Jitesh Ubrani.

Proizvođači osobnih računala pretrpjet će probleme u kratkom roku, navodi se u izvješću IDC-a, a očekuje se da će se rast vratiti do kraja godine.

Postoji potencijalna prednost za proizvođače računala, rekao je IDC. Oslabljena potražnja daje tvrtkama priliku da dovrše "preinaku svojih planova" i izglade zaokrete u opskrbnom lancu. Taj prostor za disanje bit će od velike pomoći tvrtkama poput Applea, koji je počeo tjerati dobavljače i montere da presele svoje poslovanje izvan Kine.

Tagovi: Apple, osobna računala, Dell, Asus, Hewlett Packard, Lenovo,
PROČITAJ I OVO
Što analitičari očekuju od Nvidije?
VELIKA OČEKIVANJA
Što analitičari očekuju od Nvidije?
NEW YORK - Početkom prošlog tjedna, šef tehnologije OpenAI-a osobno je zahvalio izvršnom direktoru Nvidije Jensenu Huangu što nam je "donio najnaprednije" čipove potrebne za pokretanje demonstracije za prezentaciju koju je tvrtka predstavila na svojim najnovijim modelima umjetne inteligencije.
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
AI
EU: Konačno usvojen zakon o umjetnoj inteligenciji, prvi takav u svijetu
BRUXELLES - Vijeće Europske unije u utorak je potvrdilo Akt o umjetnoj inteligenciji, prvi takav zakon u svijetu koji može postaviti globalni standard za regulaciju umjetne inteligencije.
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
TRENDOVI
Digitalne pretplate doživjele procvat u Hrvatskoj
ZAGREB - Broj pretplatnika na digitalne usluge u Hrvatskoj je u zadnjih šest mjeseci značajno porastao te danas brojimo 43 tisuća pretplata na hrvatske portale, pokazuju rezultati istraživanja provedenog u prvom kvartalu 2024. godine.
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
INVESTICIJE
TS Ventures investirao u Reputeo i Mindsmiths
BEOGRAD - TS Ventures započeo je 2024. godinu strateškim ulaganjima u dvije perspektivne startup tvrtke, Reputeo iz Beograda i Mindsmiths iz Zagreba.
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
IMENOVANJA
Samsung Electronics imenovao novog šefa za poslovanje s poluvodičima
SEUL - Samsung Electronics je u utorak imenovao novog voditelja svog poslovanja s poluvodičima, dok tvrtka nastoji voditi u utrci AI čipova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE