GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intel ulaže 20 milijardi dolara u tvornice čipova u Arizoni

Intel ulaže 20 milijardi dolara u tvornice čipova u Arizoni
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.03.2021 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američki tehnološki div Intel uložit će 20 milijardi dolara u gradnju dvije tvornice čipova u Arizoni, a planira i nove pogone u Europi, izjavio je novi izvršni direktor Pat Gelsinger.

Intel spada među rijetke kompanije koje još uvijek same proizvode poluvodiče i projektiraju i proizvode vlastite čipove. Konkurenti poput Qualcomma i Applea proizvodnju čipova prepuštaju podizvođačima, podsjeća Reuters.

Gelsinger naglašava da je Intel "u potpunosti riješio" teškoće s najnovijom proizvodnom tehnologijom i da će sustav biti spreman za proizvodnju čipova do 2023.

Planiraju veliko proširenje proizvodnje, što će uključivati 20 milijardi dolara ulaganja u dvije nove tvornice u Chandleru u Arizoni i na buduće lokacije u SAD-u i Europi, rekao je Gelsinger.

"Iduće godine odabrat ćemo nove lokacije u SAD-u i Europi. Posvetit ćemo se kapacitetima ljevaonica za kupce", rekao je.

Intel će u novim tvornicama proizvoditi čipove za svoje potrebe, ali će ih prodavati i drugim tvrtkama, oslanjajući se na model koji u industriji čipova nazivaju modelom "ljevaonica".

Nove tvornice proizvodit će uglavnom najnovije modele čipova, što znači da će Intel ući u konkurenciju s Taiwan Semiconductor Manufacturingom (TSMC) i korejskim Samsung Electronicsom.

Te su kompanije do sada dominirale u proizvodnji poluvodiča, premjestivši težište sektora iz SAD-a, gdje je svojedobno razvijen veći dio tehnologije, u Aziju gdje se sada proizvodi više od dvije trećine novih modela čipova.

Intel će po Gelsingerovim riječima nastojati promijeniti odnose u globalnom sektoru poluvodiča modelom proizvodnje u kojem je do sada bio manje prisutan.

Kupcima čipova ponudit će mogućnost licence za proizvodnju njegovih tehnoloških krunskih dragulja, baziranih na arhitekturi x86, i čipove koje će sam proizvoditi na temelju tehnologije tvrtke Arm Ltd i na novoj tehnologiji otvorenog koda RISC-V, objasnio je čelnik Intela.

Iako bi trebao konkurirati TSMC-u i Samsungu, planira povećati nabavu od te dvije kompanije kojima namjerava povjeriti proizvodnju potkomponenti za "pločice" kako bi smanjio proizvodne troškove.

Intel će od 2023. sam proizvoditi "pločice" za čipove Meteor Lake i Granite Rapids, ali će nuditi i čipove za osobna računala i podatkovne centre s TSMC-ovim pločicama, rekao je Gelsinger, ne želeći otkriti pojedinosti o novim proizvodima.

"Odabrat ću najbolju procesnu tehnologiju, gdje god ona bila", rekao je Gelsinger. "Upotrijebit ću unutarnje i vanjske lance opskrbe, imat ću najbolju strukturu troškova. Takva će kombinacija opskrbe, proizvoda i troškova po našem mišljenju biti najbolje rješenje", istaknuo je.

Tagovi: Intel, čipovi nove generacije, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung, Pat Gelsinger
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE