GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intel gradi veliku tvornicu čipova u Njemačkoj

Intel gradi veliku tvornicu čipova u Njemačkoj
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2022 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Intel najavio je u utorak da će u Njemačkoj izgraditi veliki kompleks za proizvodnju čipova, u prvoj fazi planiranih ulaganja u Europi koja bi u idućih deset godina trebala dosegnuti 88 milijardi dolara.

Prva faza predviđa 33 milijarde eura ulaganja, uključujući 17 milijardi eura za pogone u Njemačkoj, koji bi trebali podmiriti rastuću potražnju za čipovima za računala, automobile, pametne telefone i druge uređaje i dugoročno smanjiti ovisnost Europe o azijskim dobavljačima.

U rujnu prošle godine izvršni direktor Intela Pat Gelsinger najavio je 88 milijardi dolara ulaganja u Europu u idućih deset godina, odgovorivši na poruke europskih čelnika da planiraju povećati kapacitete za proizvodnju čipova i smanjiti ovisnost o vanjskim izvorima nabave.

U utorak Intel je najavio gradnju dvije tvornice u njemačkom Magdeburgu, čime će otvoriti 7.000 radnih mjesta u građevini, 3.000 stalnih radnih mjesta za vlastite potrebe i još desetke tisuća radnih mjesta kod dobavljača i partnera, navodi se u izvješću.

Dodatnih 12 milijardi eura uložit će u pogone u Irskoj, čime će ukupna Intelova ulaganja u tu članicu EU-a premašiti 30 milijardi eura.

Pregovaraju i s Italijom, o potencijalnom ulaganju do 4,5 milijardi eura u inženjerski centar za podršku u proizvodnji čipova koji planiraju otvoriti između 2025. i 2027. godine.

U Francuskoj Intel planira izgraditi svoje novo europsko istraživačko središte, u sklopu kojeg će otvoriti 1.000 novih visokotehnoloških radnih mjesta.

Izbor je pao na te lokacije nakon što su neke vlade u EU, uključujući talijansku, ponudile američkom divu velike poticaje kako bi privukle njegova ulaganja, ističe Reuters.

Raspoređivanje tvornica na više zemalja moglo bi mu osigurati više subvencija, iako će o državnoj pomoći morati pregovarati sa svakom zemljom posebno, rekao je novinarima europski povjerenik za industriju Thierry Breton.

Europska komisija razgovara i s drugim proizvođačima čipova i nada se novim sličnim najavama u narednim mjesecima, rekao je Breton, ne iznoseći pojedinosti.

Tagovi: Intel, čipovi, tvornia čipova, Njemačka, thierry Breton
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE