GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intel će čipove nove generacije proizvoditi u SAD-u, prevagnula državna potpora

Intel će čipove nove generacije proizvoditi u SAD-u, prevagnula državna potpora
ČIPOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2021 / 17:43
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Američki tehnološki div Intel proizvodit će u vlastitim tvornicama većinu čipova nove generacije, najavio je novi izvršni direktor Pat Gelsinger, a odluka se nadovezuje na nagovještaj državne potpore domaćoj proizvodnji.
Gelsinger je izjavio da je "uvjeren da će se većina proizvoda (planiranih) za 2023. proizvoditi interno", iako će se "za određene tehnologije i proizvode" vjerojatno pojačano koristiti podizvođači. Godine 2023. kompanija planira uvesti 7-nanometarsku proizvodnu tehnologiju, objašnjava Reuters.

Intel od srpnja prošle godine razmatra mogućnost napuštanja strategije projektiranja i izrade čipova i prepuštanja proizvodnje procesora podizvođačima, poput Taiwan Semiconductor Manufacturinga i Samsung Electronicsa, objašnjava Reuters. Odluka o internoj proizvodnji nadovezuje se na prijedlog zakona o potpori domaćoj proizvodnji čipova nove generacije, koji razmatra američki Kongres. Prijedlog predviđa ulaganja i poticaje kako bi se poduprla domaća proizvodnja, istraživanje i razvoj poluvodiča i zajamčila sigurnost lanca opskrebe. U planu su porezne olakšice i potpora istraživanjima i razvoju kroz osnivanje instituta za proizvodnju poluvodiča. Pandemija je razotkrila ovisnost američke industrije poluvodiča o dobavljačima iz Azije, objašnjava Forbes.

Američke kompanije i dalje dominiraju među vodećim projektantima čipova, ali SAD ima relativno malo velikih pogona za proizvodnju, dodaje list. Intel je jučer izvijestio i da su mu prihodi u posljednjem tromjesečju prošle godine pali jedan posto, na 20 milijardi dolara. Zabrinjava pad prihoda u odjelu opreme za podatkovne centre, za 16 posto, na 6,1 milijardu dolara, budući da je ono proteklih godina bilo glavni motor rasta tvrtke.
Tvrtka je navela i da istražuje "neovlašteni" pristup nekim poslovnim rezultatima, a Financial Times izvijestio je, citirajući glavnog financijskog direktora, da je Intel bio hakiran.
Tagovi: Intel, čipovi nove generacije, Pat Gelsinger, Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung Electronics
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE