GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inovativne maske iz Novog Sada (VIDEO)

Inovativne maske iz Novog Sada (VIDEO)
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2020 / 21:03
Autor: SEEbiz / RTV Vojvodine
NOVI SAD - Pandemija Covida – 19 motivisala je domaće naučnike i preduzetnike, da osmisle maksimalno bezbedne i ekonomski isplative maske, koje će, po svemu sudeći, još neko vreme biti deo naših odevnih kombinacija.

Jedna takva inovacija uskoro će ugledati svetlost dana, zahvaljujući saradnji eminentnog naučnika, doktora Vukomana Jokanovića i uspešne novosadske preduzetnice, Ivane Đurović, u čijem pogonu će od septembra početi da se proizvodi jedinstvena maska sa filterom od nanočestica srebra. ...

ALBO hirurške maske sa nanosrebrom, rezultat su višemesečnih temeljnih istraživanja jednog od najistaknutijih inovatora u našoj zemlji, doktora Vukomana Jokanovića. Kako kaže, njegov najnoviji patent jedinstven je na ovim prostorima, pre svega, jer se zasniva na nanomedicini, koja se smatra najvećim izazovom 21. veka.

"Ovo je nanosistem prenešen u sistem koji se nalazi u platnu, tu je bio izazov fiksirati čestice nanosrebra unutar platna i kako obezbediti njihovu gustinu da bi one obezbedile da virus, iako je mali, ima što je moguće manje šanse da ne dođe u kontakt ni sa jednom od njih" kaže dr Vukoman Jokanović, naučni savetnik i inovator.

Ključni deo maske, kako objašnjava doktor Jokanović, jeste filter sa nanosrebrom, koji blokira prodiranje patogena, a njena efikasnost potvrđena je na bakterijama i pojedinim virusima. Njen glavni adut je aktivna zaštita, što je favorizuje u odnosu na neke druge maske.

"Maska koja nema u sebi aktivni sistem sličan ovome ona vas ne štiti dovoljno, jer je pitanje vremena za koje će virus da prođe sa spoljašnje površine maske na unutrašnju" dodaoje Jokanović.

Ovaj dugogodišnji saradnik Instituta za nuklearne nauke "Vinča", ističe da su ove maske postojane i da se mogu koristiti više meseci, lako se dezinfikuju, peru i peglaju. Za kvalitet i dizajn biće zadužena novosadska kompanija, kojoj je primarna delatnost kongresni turizam, ali je u uslovima pandemije proširila svoj opseg.

"Ako negde u nekom supermarketu imate natpis”Kupujmo domaće”, zašto onda ne bismo kupili masku domaćeg proizvođača, koja je naš patent I koja će nas štititi na najbolji mogući način" dodala je Ivana Đurović, vlasnica kompanije "Parpl Dizajn" iz Novog Sada.

Đurovićeva napominje da patent profesora Jokanovića planiraju da unaprede, I da nakon dobijanja sertifikata počnu sa prvom serijom, kako bi ona bila dostupna pre svega školarcima, njihovim roditeljima, ali I zdravstvenim radnicima u crvenim zonama.

Tagovi: zaštitna maska, Novi Sad, Parpl Dizajn, filter sa nanosrebrom, Vukoman Jovanović, Ivana Đurović, nanočestice
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE