GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Inovativne maske iz Novog Sada (VIDEO)

Inovativne maske iz Novog Sada (VIDEO)
MASKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2020 / 21:03
Autor: SEEbiz / RTV Vojvodine
NOVI SAD - Pandemija Covida – 19 motivisala je domaće naučnike i preduzetnike, da osmisle maksimalno bezbedne i ekonomski isplative maske, koje će, po svemu sudeći, još neko vreme biti deo naših odevnih kombinacija.

Jedna takva inovacija uskoro će ugledati svetlost dana, zahvaljujući saradnji eminentnog naučnika, doktora Vukomana Jokanovića i uspešne novosadske preduzetnice, Ivane Đurović, u čijem pogonu će od septembra početi da se proizvodi jedinstvena maska sa filterom od nanočestica srebra. ...

ALBO hirurške maske sa nanosrebrom, rezultat su višemesečnih temeljnih istraživanja jednog od najistaknutijih inovatora u našoj zemlji, doktora Vukomana Jokanovića. Kako kaže, njegov najnoviji patent jedinstven je na ovim prostorima, pre svega, jer se zasniva na nanomedicini, koja se smatra najvećim izazovom 21. veka.

"Ovo je nanosistem prenešen u sistem koji se nalazi u platnu, tu je bio izazov fiksirati čestice nanosrebra unutar platna i kako obezbediti njihovu gustinu da bi one obezbedile da virus, iako je mali, ima što je moguće manje šanse da ne dođe u kontakt ni sa jednom od njih" kaže dr Vukoman Jokanović, naučni savetnik i inovator.

Ključni deo maske, kako objašnjava doktor Jokanović, jeste filter sa nanosrebrom, koji blokira prodiranje patogena, a njena efikasnost potvrđena je na bakterijama i pojedinim virusima. Njen glavni adut je aktivna zaštita, što je favorizuje u odnosu na neke druge maske.

"Maska koja nema u sebi aktivni sistem sličan ovome ona vas ne štiti dovoljno, jer je pitanje vremena za koje će virus da prođe sa spoljašnje površine maske na unutrašnju" dodaoje Jokanović.

Ovaj dugogodišnji saradnik Instituta za nuklearne nauke "Vinča", ističe da su ove maske postojane i da se mogu koristiti više meseci, lako se dezinfikuju, peru i peglaju. Za kvalitet i dizajn biće zadužena novosadska kompanija, kojoj je primarna delatnost kongresni turizam, ali je u uslovima pandemije proširila svoj opseg.

"Ako negde u nekom supermarketu imate natpis”Kupujmo domaće”, zašto onda ne bismo kupili masku domaćeg proizvođača, koja je naš patent I koja će nas štititi na najbolji mogući način" dodala je Ivana Đurović, vlasnica kompanije "Parpl Dizajn" iz Novog Sada.

Đurovićeva napominje da patent profesora Jokanovića planiraju da unaprede, I da nakon dobijanja sertifikata počnu sa prvom serijom, kako bi ona bila dostupna pre svega školarcima, njihovim roditeljima, ali I zdravstvenim radnicima u crvenim zonama.

Tagovi: zaštitna maska, Novi Sad, Parpl Dizajn, filter sa nanosrebrom, Vukoman Jovanović, Ivana Đurović, nanočestice
PROČITAJ I OVO
Salesforce želi preuzeti Slack
AKVIZICIJE
Salesforce želi preuzeti Slack
NEW YORK - Slackova tržišna vrijednost premašila je 23 milijarde dolara, a on je konkurencija Microsoftovom Teamsu, Facebookovom Workplaceu, Googleovom Currentsu, Ciscovom WebExu, Zoomu i SAP-u.
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
CROWDFUNDING
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
Stigao robot s emocijama (VIDEO)
NEW YORK - Ekipa iz tvrtke Living.AI na Kicstarteru je uspješno "crowdfundala" malog robota kućnog ljubimca pod nazivom EMO koji djeluje poput igračke, no predstavlja puno više od toga.
Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
OTKUPNINA
Hakeri od Manchester Uniteda traže milijunsku otkupninu za podatke
MANCHESTER - Trenutačno treći najvrjedniji nogometni klub u svijetu, Manchester United, krajem prošloga je tjedna bio metom hakera. Nepoznati napadači upali su im u računalni sustav te ga zarazili, kako se čini nekom vrstom ransomware ucjenjivačkog malwarea.
Hyundai želi preuzeti Boston Dynamics
AMBICIJE
Hyundai želi preuzeti Boston Dynamics
NEW YORK - Japanski tehnološki konglomerat i investicijski holding SoftBank trenutačni je vlasnik možda i najpoznatijeg proizvođača autonomnih "inteligentnih" robota na svijetu, Boston Dynamicsa.
Apple se okrenuo influencerima za plaćenu promociju na TikToku
INFLUENCERI
Apple se okrenuo influencerima za plaćenu promociju na TikToku
ZAGREB - Kako bi potaknuo prodaju iPhone 12 mini telefona za koji kaže da je najmanji 5G telefon na svijetu, Apple se okrenuo TikTok influencerima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE