GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Infobip: Za izlazak na Njujoršku burzu bit ćemo spremni 2023.

Infobip: Za izlazak na Njujoršku burzu bit ćemo spremni 2023.
VELIKA PRIČA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.10.2020 / 20:13
Autor: SEEbiz / Jutarnji list / Bloomberg
LONDON - Iz superuspješnog hrvatskog tehnološkog startupa Infobip, koji je ljetos procijenjen na najmanje milijardu dolara, objavili su kako očekuju da će 2023. godine biti spremni za inicijalnu javnu ponudu dionica na burzi u New Yorku.

To je za Bloomberg izjavio izvršni direktor i jedan od trojice osnivača Infobipa Silvio Kutić, s kojim je novinarka Jasmina Kuzmanović razgovarala u sjedištu kompanije u Vodnjanu. Kao što su najavili već krajem srpnja, prilikom investicijske runde teške više od 200 milijuna dolara, sada je cilj širenje u Sjedinjenim Državama i akvizicija kompanije na tom tržištu. Metu još, kako se čini, nisu našli.

Kutić je za Bloomberg otkrio da iduće godine očekuje prihod od milijardu dolara, a ove godine dobit od 120 milijuna dolara, što je rast od 40 posto u odnosu na 2019. godinu. Lani je vodnjanski softverski div imao prihod od 602 milijuna eura te je posljednjih deset godina prosječno rastao 48 posto. Inače, u hrvatskoj IT zajednici neki, poput Damira Sabola, osnivača Microblinka i PhotoMatha, smatraju da je Infobip već postao najvrednija hrvatska kompanija, to jest da je daleko premašio milijardu dolara valuacije te dosegnuo Inu.

Infobip trenutno ima oko 2400 zaposlenika diljem svijeta u 68 ureda, a za vrijeme pandemije koronavirusa su zbog potražnje za njihovim rješenjima dodatno zaposlili 500 radnika. Njihovi su klijenti i WhatsApp, Uber, Burger King, velike banke i telekomi, a bave se tehnološkim rješenjima preko kojih kompanije komuniciraju s klijentima. Infobip je, kako se to najjednostavnije opisuje, globalna višekanalna komunikacijska platforma u oblaku.

Bloomberg navodi da sada žele cementirati svoju poziciju na profitabilnom sjevernoameričkom tržištu i privući pozornost potencijalnih investitora u sklopu priprema za listanje na burzi.

U srpnju je objavljeno da u Infobip vlasnički ulazi američki fond One Equity Partners (u kojem su partneri bivši hrvatski sportaši Ante Kušurin i Mario Ančić), a do tada su se 14 godina razvijali vlastitim snagama i pritom bili među najbrže rastućim kompanijama u Hrvatskoj. Kad bi najavljeni IPO, kao sljedeća razvojna stepenica, točno mogao biti realiziran, to će, kaže Kutić, odlučiti 2023. godine. Sada nastoje ući dublje u tehnologiju kojom se bave, dodaje uz napomenu da je tehnološka komunikacija još na svojem početku te se preko mobilnih telefona vrlo malo toga može učiniti. Stoga će u svoja rješenja uključiti više umjetne inteligencije.

Kako je Kutić ljetos rekao za Jutarnji list, oni već nekoliko godina grade svoj tim i prisutnost u Americi te imaju urede u Vancouveru, New Jerseyju i San Franciscu, kao i podatkovne centre u New Yorku i Torontu. Jači iskorak i učvršćenje pozicije podrazumijeva, objasnio je, potencijalne akvizicije s ciljem dobivanja dodatne skale i baze korisnika, kao i akvizicije onih kompanija koje će dodatno ubrzati transformaciju poslovnog modela Infobipa i u smjeru konverzacijskog SaaS-ja.q

Cilj je sada i akvizicija kompanije na tom tržištu. Metu još, kako se može iščitati iz razgovora za Bloomberg, nisu našli.

Tagovi: Infobip, Njujorška burza, Wall Street, One Equity Partners, Mario Ančić, WhatsApp, Uber, Burger King, Damir Sabol, Silvio Kutlić
PROČITAJ I OVO
Osobni podaci više od 500 milijuna korisnika LinkedIna prodaju se na dark webu
KRAĐA
Osobni podaci više od 500 milijuna korisnika LinkedIna prodaju se na dark webu
NEW YORK - LinkedIn je priznao da je u krađi osobnih podataka s profila oštećeno više od 500 milijuna korisnika.
Infobip preuzeo splitski Shift i cilja na najveću developersku konferenciju na svijetu
AKVIZICIJE
Infobip preuzeo splitski Shift i cilja na najveću developersku konferenciju na svijetu
ZAGREB - Infobip, prvi hrvatski startup jednorog, dovršio je svoju drugu akviziciju.
Jack Ma na meti: Alibaba kažnjena s rekordnih 2,8 milijarde dolara
KAZNA
Jack Ma na meti: Alibaba kažnjena s rekordnih 2,8 milijarde dolara
PEKING – Kineski trgovinski div Alibaba kažnjen je s rekordnih 2,8 milijarde dolara zbog monopolskog poslovanja.
SAD izvoznoj crnoj listi dodao sedam kineskih tehnoloških kompanija
CRNA LISTA
SAD izvoznoj crnoj listi dodao sedam kineskih tehnoloških kompanija
WASHINGTON - Američko ministarstvo trgovine dodalo je na izvoznu 'crnu listu' sedam kineskih tehnoloških kompanija, tvrdeći da grade superračunala za potrebe kineske vojske.
Huawei će omogućiti Huawei Cloud i AI diljem Europe
USLUGE
Huawei će omogućiti Huawei Cloud i AI diljem Europe
ZAGREB - Huawei je potpisao sporazum o razumijevanju sa EVERNEX-om, multinacionalnom IT kompanijom sa sjedištem u Francuskoj, koji će europskim kupcima omogućiti dostupnost i podršku za Huawei Cloud i usluge temeljene na umjetnoj inteligenciji (AI).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE