GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IN2 i s novim vlasnikom zadržava autonomnost, očekuje daljnji rast

IN2 i s novim vlasnikom zadržava autonomnost, očekuje daljnji rast
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2018 / 07:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vodeća softverska tvrtka u Hrvatskoj IN2 i s novim vlasnikom, kanadskom grupom CSI, zadržava svoju autonomnost i neće se 'razbijati' na dodatne tvrtke, te planira nove projekte, globalno širenje i nastavak pozitivnih trendova u poslovanju, ističe za Hinu nova predsjednica Uprave IN2 Katarina Šiber Makar.

Šiber Makar je do sada bila članica uprave, a na čelnu poziciju imenovana je sredinom siječnja, nakon što je početkom ove godine IN2 preuzela globalna grupa Constellation Software Inc. (CSI), čije je sjedište u Torontu u Kanadi, i to putem tvrtke u njenom vlasništvu, Vela Operating Group, odnosno njezine podružnice Aquila Software.

Tada su izvijestili da CSI preuzima tvrtke s potencijalom rasta ili one koje su već ostvarile vodeći položaj u razvoju softvera za razne industrije, što je IN2 na hrvatskom, ali i širem regionalnom tržištu, te je i stoga ta akvizicija jedna od jačih na domaćem ICT tržištu.

Ne otkrivajući iznos za koji je IN2 prodana CSI-ju, jer CSI ne objavljuje vrijednosti transakcija prilikom akvizicije novih kompanija, Šiber Makar ističe da CSI tijekom procjene vrijednosti IN2 nije primjenjivao standardne modele izračuna vrijednosti u ICT sektoru, već je procjenjivao potencijal ljudi, kompetencija, portfelja, tržišta, vrijednost koju je moguće generirati na nekim novim tržištima i slično.

"Svoja ulaganja pa i povrat ulaganja ne promatraju kratkoročno nego dugoročno i strateški. U tijeku je zajedničko poslovno planiranje sa CSI grupom, procjenjujemo dodatni potencijal naših usluga i proizvoda, diskutiramo o opcijama dodatnih akvizicija u regiji, evaluiramo mogućnost suradnje s nekim sestrinskim kompanija i drugo. Krajem veljače pripremamo okupljanje menadžmenta Vela grupe, koje će, vjerujem, otvoriti niz mogućnosti koje danas samo naslućujemo", kaže Šiber Makar.

Dodaje i da se "u CSI ne razgovara o sinergijama birokratskog tipa, nego da su vrlo pragmatični s minimumom usklađenja financijskog izvještavanja zbog transparentnosti poslovanja, a sve ostalo je čisti biznis, od definicije područja rasta do toga kako biti uspješniji u pojedinim segmentima".

Tržište Hrvatske i regije i dalje u fokusu

Na pitanje hoće li se sada IN2 više širiti globalno, Šiber Makar poručuje da im u primarnom fokusu ostaje tržište Hrvatske i regije te da ne planiraju povlačenje niti smanjenje prisutnosti ni na jednom tržištu na kojem već rade.

"Tu smo nastali, gradili poslovna rješenja i produkte, izgradili jaku klijentsku bazu i dugoročne odnose, tu su nam zaposlenici, obitelji i podržavamo svaki pozitivan pomak i bolju perspektivu. Regija pokazuje neke naznake i ekonomskog oporavka, pa se nadamo, kao i većina drugih ICT kompanija, povećanju opsega posla u idućim godinama", kaže Šiber Makar.

Za širenje na nova tržišta, kaže da je IN2 i prije pridruživanja CSI grupi imao jasnu viziju širenja i to u novim okolnostima može postati samo izraženija. Zadnju godinu i pol bili su dosta orijentirani na Bliski Istok, pa i šire, počeli su prve implementacije u Azerbajdžanu, Vijetnamu, Abu Dabiju, a trenutno razmatraju nekoliko potencijalnih projekata u Kazahstanu i dodatno širenje u Azerbajdžanu.

"O širenju u druge vremenske zone promišljeno donosimo odluke. Otvorili smo nekoliko novih potencijalnih tržišta i u Europi, upravo radimo analizu smislenosti izlaska na ta tržišta, a s obzirom na jaku CSI prisutnost u Kanadi i SAD-u, razmotrit ćemo i mogućnost širenja u tom smjeru, moguće i kroz sestrinske kompanije.

Radit ćemo 'korak po korak', treba biti realan u smislu vremenske dinamike i 'apetita'", kaže Šiber Makar.

Zapošljavaju stalno i očekuju dalji rast u poslovanju

Veliku pažnju u svemu poklanjaju i zaposlenima te će i dalje tražiti talentirani kadar, što drži i jednim od najvećih izazova, jer je, kako ocjenjuje "sve teže pronaći kvalitetne ljude u ICT-u, konkurencija je ogromna, puno ljudi odlazi u inozemstvo i nije lako naći dovoljno kvalitetnih IT stručnjaka kako bi realizirali planove razvoja".

S tim u vezi poručuje da zapošljavaju uvijek i bez otvorenog natječaja, te da su otvoreni i prema iskusnim i mladim stručnjacima, kao i prema studentima, uz napomenu da onima koji se u IN2 zaposle i nemaju programerska znanja ili iskustva, a imaju predispozicije i jaku volju, uvode programiranje kroz vlastiti tehničko-edukacijski centar i svim zaposlenima omogućuju i razvoj u različitim tehnologijama.

Iako financijski rezultati za 2017. još nisu konsolidirani, Šiber Makar otkriva da su nastavili uobičajeni IN2 financijski trend unatrag nekoliko zadnjih godina, te da i za prošlu godinu očekuju rast prihoda od 10-ak posto u odnosu na 2016.

"Prošlu godinu je obilježio ulazak u nova područja tipa 'blockchain', digitalne platforme, e-commerce, IoT, što bi se trebalo odraziti i na rezultate idućih godina. Izašli smo na neka nova tržišta, posebno u segmentu zdravstva. Prošla je zapravo bila solidna godina, a nastavak pozitivnih trendova očekujemo i ove godine", zaključuje Šiber Makar.

Tagovi: IN2 grupa, Katarina Šiber Makar, Constellation Software
PROČITAJ I OVO
Facebook će stvoriti 10.000 radnih mjesta u EU da pomogne izgraditi metaverzum
INVESTICIJE
Facebook će stvoriti 10.000 radnih mjesta u EU da pomogne izgraditi metaverzum
SAN FRANCISCO - Facebook, div društvenih mreža, objavio je u nedjelju da će stvoriti 10.000 visokokvalificiranih radnih mjesta u Europskoj uniji u idućih pet godina kako bi pomogao u izgradnji takozvanog metaverzuma.
Oracle najavljuje regionalni data centar u Srbiji
INVESTICIJE
Oracle najavljuje regionalni data centar u Srbiji
BEOGRAD - Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije Mihajlo Jovanović i viši potpredsjednik prodaje aplikacija za Bliski istok, Afriku i zemlje centralne i istočne Evrope kompanije Oracle Leopoldo Boado Lama potpisali su Memorandum o razumijevanju koji bi trebalo da omogući formiranje regioanlnog data centra u Kragujevcu u sklopu Državnog data centra.
King ICT pregovara o preuzimanju Omega Softwarea
PREGOVORI
King ICT pregovara o preuzimanju Omega Softwarea
ZAGREB - Drugi najveći sistemski integrator u Hrvatskoj, King ICT u sastavu grupacije M SAN, navodno je pred potpisivanjem ugovora o kupnji IT tvrtke koja je za državu napravila neke od najuspješnijih IT sustava, poput eVisitora za praćenje turista, i eFondova za digitalizaciju prijave i provedbe projekata EU.
Fredriksen: Za 5G potrebna dobra suradnja operatora, dobavljača i industrija
5G
Fredriksen: Za 5G potrebna dobra suradnja operatora, dobavljača i industrija
ZAGREB - Europa kaska za Azijom u razvoju 5G tehnologija jer se 5G spektar u zemljama tek postavlja, uključujući Hrvatsku, a da bi zaživjela i donijela koristi potrebna je suradnja operatora, dobavljača i različitih industrija, ocjena je izvršnog potpredsjednika Huaweija za regiju Nordic i CEE Kennetha Fredriksena.
Microsoft gasi LinkedIn u Kini
GAŠENJE
Microsoft gasi LinkedIn u Kini
ZAGREB - Microsoft gasi svoju društvenu mrežu LinkedIn u Kini uz objašnjenje da je poštivanje tamošnjih pravila postajalo prevelik izazov, objavio je BBC u četvrtak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE