GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ima li spasa za Hangar 18?

Ima li spasa za Hangar 18?
AGONIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2021 / 20:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
KOPRIVNICA - Koprivnički Hangar 18 nagrađivanog IT poduzetnika Marija Kralja trenutno je ni na nebu, ni na zemlji nakon što su vjerovnici tvrtke odbacili njegov prijedlog preslagivanja 222 milijuna kuna dugovanja.

Naime, kako doznaje Jutarnji list  od povjerenika predstečajne nagodbe Hangara 18 Nenada Homara, na rješenje bjelovarskog Trgovačkog suda o odbacivanju plana preustroja koji je ponudio Mario Kralj izjavljena je žalba Visokom trgovačkom sudu, koji još nije donio presudu.

- Dok Visoki trgovački sud ne donese rješenje o izjavljenoj žalbi, rješenje Trgovačkog suda o odbacivanju predstečajne nagodbe koju je ponudio Hangar 18 je nepravomoćno. To je sve što u ovome trenutku mogu reći - poručio nam je Homar.

Pokušali smo od Marija Kralja doznati što namjerava ako Visoki trgovački sud potvrdi prvostupanjsko rješenje za Hangar 18, no to nam do zaključenja teksta nije pošlo za rukom. Iz sudskog rješenja o odbacivanju predstečajne nagodbe koju je predložio Kralj proizlazi da će Trgovački sud, nakon što rješenje postane pravomoćno, otvoriti stečaj u Hangaru 18, a da će procedura biti takva, u neslužbenim su nam komentarima potvrdili i odvjetnici sa značajnim iskustvom u predstečajnim postupcima.

- Nakon što su vjerovnici odbacili predstečajnu nagodbu, stečaj je neizbježan, osim u dva slučaja. Trgovački sud ne može otvoriti stečaj unatoč neuspjehu predstečajnog postupka ako je račun tvrtke odblokiran ili ako je dužnik u međuvremenu vratio dugove na temelju kojih mu je blokiran račun - rekao nam je jedan od sugovornika iz odvjetničkih krugova.Račun Hangara 18 jučer je bio odblokiran. S druge strane, Mario Kralj zatražio je predstečaj tvrtke u rujnu 2019., nakon što je Hangar 18 blokiran na ukupan iznos od 170 milijuna i 179 tisuća kuna. Prijedlog nagodbe rađen je na temelju duga od 222 milijuna kuna, a Kralj je vjerovnicima ponudio otpis 50 posto potraživanja, a povrat preostalog duga tijekom osam godina, s počekom od dvije.

Iako je većina od ukupno 170 vjerovnika Hangara 18 dala potporu predstečajnoj nagodbi, protiv su bili vjerovnici koji drže glavninu duga, odnosno banke, tako da je nagodba srušena. Čak 11 poslovnih banaka prijavilo je potraživanja od Kraljeve tvrtke, a među njima najviše potražuju Addiko (48,6 milijuna), Zagrebačka (34,7 milijuna kuna) i Podravska banka (19,2 milijuna kuna). Pet banaka u ovom predstečaju ima status razlučnih vjerovnika, što znači da su upisale hipoteke na imovinu Hangara na ime ukupnog duga od 32 milijuna kuna.

U prijedlogu nagodbe Kralj je naznačio da stečaj predstavlja opciju za vjerovnike u kojoj bi se naplatili u vrlo malom postotku, uključujući i banke s hipotekama na nekretnine, jer tržišna vrijednost imovine, prema istome izvoru, samo djelomično pokriva dug. Kao uzroke ulaska Hangara 18 u predstečajnu dramu njegov je vlasnik naznačio, među ostalim, zaduživanje koje nije praćeno povratom ulaganja i slabu potražnju za jednim od najvažnijih proizvoda i vlastitim brendom tvrtke, pametnim telefonom Noa.

Tagovi: Hangar 18, Nenad Homar, Mario Kralj, Zagrebačka banka, Podravska banka, Addiko banka, mobiteli Noa
PROČITAJ I OVO
Uber kupuje ostatak start-upa Cornershop za dostavu namirnica
AKVIZICIJE
Uber kupuje ostatak start-upa Cornershop za dostavu namirnica
SAN FRANCISCO - Uber je prije otprilike dvije godine kupio većinski udio u Cornershopu, početnom poduzeću za dostavu namirnica, a sada će kupiti preostalih 47 posto.
Njemački regulator pokrenuo istragu protiv Applea
ISTRAGA
Njemački regulator pokrenuo istragu protiv Applea
BERLIN - Njemački regulator za zaštitu tržišnog natjecanja (FCO) objavio je u ponedjeljak da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio zloupotrebljava li američki tehnološki div Apple dominantnu poziciju na tržištu.
Ženi iz Buffala Amazon dostavio stotine paketa koje nikada nije naručila
BIZARNO
Ženi iz Buffala Amazon dostavio stotine paketa koje nikada nije naručila

BUFFALO - Već nekoliko dana traje borba jedne obitelji iz grada Buffalo u saveznoj državi New York, na čija vrata dolaze istovjetni paketi silikonskih umetaka za maske za lice, iz nepoznatog izvora

Turska šalje misiju na Mjesec
PODUHVAT
Turska šalje misiju na Mjesec
ANKARA - Turska namjerava poslati rover na Mjesec do kraja ovog desetljeća, a jednu raketu poslati na Zemljin satelit - već 2023. godine.
Vodafoneov samostalni 5G gradit će Ericsson
5G
Vodafoneov samostalni 5G gradit će Ericsson
LONDON - Nakon nedavne odluke Vodafonea da u suradnji s južnokorejskim Samsungom odlučio graditi OpenRAN mrežu u jugozapadnom području Engleske i većem dijelu Walesa jedan od najvećih telekom operatora u Europi objavio je kako je odabrao Ericssonovu dualnu 5G Core tehnologiju zasnovanu na cloudu za izgradnju svojih samostalnih (standalone SA) 5G mreža u Velikoj Britaniji i Njemačkoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE