GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Spotify uskoro dostupan u Hrvatskoj

I Spotify uskoro dostupan u Hrvatskoj
SERVISI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2020 / 10:36
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - U Hrvatsku je ovoga tjedna stigao još jedan gigant za streamanje glazbe – Apple Music. Od najvećih svjetskih platformi za takvo slušanje glazbe sada su nam dostupne gotovo sve, osim velikog Spotifyja.

No, kako Jutarnjem listu otkriva Milan Majerović Stilinović iz ZAMP-a, i to bi se uskoro moglo promijeniti. ZAMP je, naime, još prije dvije godine dogovorio dolazak Spotifyja u Hrvatsku.

- Na naš nedavni (i već više puta ponavljan) upit o datumu launcha u HR, najavljivanog za prvu polovicu ove godine, iz Spotifyja su odgovorili da zbog izvanrednih uvjeta oko Covid-19 odgađaju pokretanje usluge, koje je, neslužbeno, bilo najavljivano za prvi, a onda prolongirano za drugi kvartal godine. Korona je očito i tu negativno utjecala na glazbena zbivanja. Ipak, vjerujemo da će sljedećih mjeseci i ta usluga zaživjeti u Hrvatskoj - možda i otvaranje usluge Apple Music pomogne u tome - kaže nam Majerović Stilinović.

Streaming servisi kao takvi, smatra on, imaju brojne prednosti koje ih čine optimalnim platformama za konzumaciju glazbe.

- To su dostupnost ogromne glazbene ponude u svakom trenutku za izrazito povoljnu cijenu, zatim jednostavnost korištenja usluge, umreženost između korisnika, sigurnost pri pronalaženju glazbe i osjećaj fair odnosa prema glazbenicima koji će dobiti naknadu za svoj rad i talent - kaže, no tumači i drugu stranu medalje:

- Ali tu je i nedovoljna transparentnost algoritama pomoću kojih globalni svjetski servisi preporučuju glazbu, pa su npr. na račun velikih globalnih izvođača ponekad zanemareni mali repertoari poput hrvatskog. Također, za korisnike usluga ovisi o (ne)pokrivenosti mrežom i brzini internetske veze - objašnjava.

U Hrvatskoj je, iznosi nam, trenutno najpopularniji Deezer, koji je ujedno i najduže na našem tržištu.

No, predviđa da novi Apple Music zahvaljujući snazi brenda Apple, dugom probnom besplatnom razdoblju, velikom broju pjesama i user-friendly sučelju ima potencijal preuzeti tu titulu i postati najjači streaming servis u zemlji.

- Ali, naravno, nadamo se da će ove godine u Hrvatskoj zaživjeti i Spotify, te ćemo konačno moći reći da imamo zbilja kvalitetan izbor a onda će biti i zanimljivo vidjeti tko je osvojio najveći dio tržišta nakon što svi budu funkcionirali barem 12 mjeseci - kaže.

Tagovi: Spotiffy, Milan Majerović Stilinović, HDS ZAMP, Apple Music, autorska prava, Deezer
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE