GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP ICT: Posljedice krize dugoročne

HUP ICT: Posljedice krize dugoročne
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 09:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - ICT tvrtke u Hrvatskoj zbog koronavirusa posluju usporeno, očekujući i dugoročne posljedice koje je teško predvidjeti, ali i jačanje svijesti o važnosti digitalne transformacije te smanjenje naknada za radiofrekvencijski spektar za razvoj 5G-a, ističu iz udruge HUP ICT.

"ICT tvrtke i poduzetnici zbog prirode posla kojim se bave i oslanjanja na digitalne alate, u kratkom su roku mogle organizirati rad od kuće. Neizbježna je i izravna povezanost ICT sektora s drugim gospodarskim granama koje će osjetiti intenzivnije ekonomske posljedice krize te se očekuje prelijevanje negativnih rezultata i na ICT sektor", kaže dopredsjednik udruge HUP ICT Tomislav Makar.

Naglašava kako se i u ICT sektoru osjeća velik pritisak krize te da će posljedica svakako biti i za taj sektor, koji je po njegovoj ocjeni u krizi potvrdio da se na njega može računati i da je strateški važan za gospodarstvo i društvo.

"Konačni efekti krize ovisit će prije svega o trajanju izvanredne situacije, utjecaju na gospodarstvo i konkretnim mjerama za ponovno pokretanje. Izvanredne mjere i ograničenja na razini države do sada su provođene na primjeren i racionalan način, a sada očekujemo da poduzetnici više prihvate digitalne modele, jer tako mogu izbjeći značajne negativne ekonomske posljedice, ali i zadržati gospodarsku aktivnost", dodaje Makar.

Za 5G važno smanjiti radiofrekvencijske naknade i krenuti u 2021.

Na pitanje kako teku aktivnosti na uvođenju 5G tehnologije, napominje da mjerama hrvatske Vlade za pomoć gospodarstvu uslijed koronakrize nije obuhvaćeno smanjenje naknada za radiofrekvencijski spektar, što je prije krize najavljivano kao mogućnost, a što drži vrlo važnim za investicije.

"Smanjenje te naknade bi bio ispravan korak za motiviranje dodatnih investicija i ubrzanje razvoja, pogotovo 5G-a kao novih mogućnosti za poslovanje i život. Implementacija 5G traži opsežnu transformaciju u svim segmentima telekomunikacijske infrastrukture na čemu operatori već rade, no 5G traži i dodjelu novih radiofrekvencijskih područja, što je i preduvjet za početak rada", kaže Makar.

Dodaje da na tome radi intenzivno i HAKOM, koji i dodjeljuje frekvencije, kao i da je dodjela radiofrekvencijskog spektra opsežan i kompleksan proces koji je već bio u tijeku s najavama da bi se frekvencije mogle dodijeliti do kraja ove godine.

No, kako je koronavirus i to usporio, sada u HUP-u ICT vjeruju da je za to optimalan termin početak 2021. godine te da bi se smanjenjem naknada za frekvencije stvorili i preduvjeti za ubrzanje investicija te podizanje konkurentnosti Hrvatske u digitalnoj ekonomiji, a oko te teme, kako otkriva Makar između HUP-a i Vlade već postoji konstruktivan dijalog.

"Razvoj cjelokupnog 5G ekosustava uključuje i korisničku opremu, nove generacije poluvodiča i radio opremu i drugo, za što se operatori u Hrvatskoj nastavljaju pripremati. Rade i na uvođenju 5G tehnologije u prvi 5G grad u Hrvatskoj - Osijek, što će temeljiti na privremenim frekvencijama, očekujući da će se to tamo i ostvariti kako je planirano, do kraja ove godine", zaključio je Makar.

Tagovi: HUP ICT, hrvatski IT sektor, Tomislav Makar, digitalizacija poslovanja, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
Splitski stručnjaci razvili baterijske sustave za brodove i opskrbu kućanstava
DOBRE VIJESTI
Splitski stručnjaci razvili baterijske sustave za brodove i opskrbu kućanstava
SPLIT - Stručnjaci splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje razvili su baterijske sustave koji bi u budućnosti mogli pogoniti brodove duž naše obale, smanjiti troškove za električnu energiju u industriji, a otočanima osigurati stabilnu opskrbu strujom.
Ostaci kineske rakete Dugi pali u Indijski ocean
RAKETA
Ostaci kineske rakete Dugi pali u Indijski ocean
PEKING - Ostaci najveće kineske rakete Dugi marš 5B pali su su u nedjelju u Indijski ocean, a glavnina njezinih komponenti uništena je ponovnim ulaskom u atmosferu, prenose kineski državni mediji.
Nova Microsoftova granica: Podaci europskih kompanija ostaju u EU
PODACI
Nova Microsoftova granica: Podaci europskih kompanija ostaju u EU
BERLIN - Podaci Microsoftovih klijenata u EU ubuduće će se obrađivati i pohranjivati isključivo na području Unije, obećao je čelnik američke tvrtke Brad Smith, najavljujući prilagodbu mehanizama zaštite presudama europskog suda.
Huawei poziva na snažniju suradnju privatnog i javnog sektora radi obnove povjerenja u tehnologiju
POZIV
Huawei poziva na snažniju suradnju privatnog i javnog sektora radi obnove povjerenja u tehnologiju
ST. GALLEN – Privatni i javni sektor moraju više surađivati kako bi obnovili povjerenje građana u tehnologiju, a to povjerenje se gradi na otvorenosti i transparentnosti što će biti ključno za izlazak iz krize uzrokovane pandemijom Covida-19, zaključak je govora Catherine Chen, starije potpredsjednice Huaweija održanog na 50. Simpoziju u St. Gallenu.
Twitter otvorio mogućnost novčanog priloga autorima
OPCIJE
Twitter otvorio mogućnost novčanog priloga autorima
NEW YORK - Korisnici Twittera moći će dobrovoljno uplatiti financijska sredstva autorima objava koje im se sviđaju, priopćeno je na Twitterovoj web stranici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE