GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP ICT: Posljedice krize dugoročne

HUP ICT: Posljedice krize dugoročne
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 09:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - ICT tvrtke u Hrvatskoj zbog koronavirusa posluju usporeno, očekujući i dugoročne posljedice koje je teško predvidjeti, ali i jačanje svijesti o važnosti digitalne transformacije te smanjenje naknada za radiofrekvencijski spektar za razvoj 5G-a, ističu iz udruge HUP ICT.

"ICT tvrtke i poduzetnici zbog prirode posla kojim se bave i oslanjanja na digitalne alate, u kratkom su roku mogle organizirati rad od kuće. Neizbježna je i izravna povezanost ICT sektora s drugim gospodarskim granama koje će osjetiti intenzivnije ekonomske posljedice krize te se očekuje prelijevanje negativnih rezultata i na ICT sektor", kaže dopredsjednik udruge HUP ICT Tomislav Makar.

Naglašava kako se i u ICT sektoru osjeća velik pritisak krize te da će posljedica svakako biti i za taj sektor, koji je po njegovoj ocjeni u krizi potvrdio da se na njega može računati i da je strateški važan za gospodarstvo i društvo.

"Konačni efekti krize ovisit će prije svega o trajanju izvanredne situacije, utjecaju na gospodarstvo i konkretnim mjerama za ponovno pokretanje. Izvanredne mjere i ograničenja na razini države do sada su provođene na primjeren i racionalan način, a sada očekujemo da poduzetnici više prihvate digitalne modele, jer tako mogu izbjeći značajne negativne ekonomske posljedice, ali i zadržati gospodarsku aktivnost", dodaje Makar.

Za 5G važno smanjiti radiofrekvencijske naknade i krenuti u 2021.

Na pitanje kako teku aktivnosti na uvođenju 5G tehnologije, napominje da mjerama hrvatske Vlade za pomoć gospodarstvu uslijed koronakrize nije obuhvaćeno smanjenje naknada za radiofrekvencijski spektar, što je prije krize najavljivano kao mogućnost, a što drži vrlo važnim za investicije.

"Smanjenje te naknade bi bio ispravan korak za motiviranje dodatnih investicija i ubrzanje razvoja, pogotovo 5G-a kao novih mogućnosti za poslovanje i život. Implementacija 5G traži opsežnu transformaciju u svim segmentima telekomunikacijske infrastrukture na čemu operatori već rade, no 5G traži i dodjelu novih radiofrekvencijskih područja, što je i preduvjet za početak rada", kaže Makar.

Dodaje da na tome radi intenzivno i HAKOM, koji i dodjeljuje frekvencije, kao i da je dodjela radiofrekvencijskog spektra opsežan i kompleksan proces koji je već bio u tijeku s najavama da bi se frekvencije mogle dodijeliti do kraja ove godine.

No, kako je koronavirus i to usporio, sada u HUP-u ICT vjeruju da je za to optimalan termin početak 2021. godine te da bi se smanjenjem naknada za frekvencije stvorili i preduvjeti za ubrzanje investicija te podizanje konkurentnosti Hrvatske u digitalnoj ekonomiji, a oko te teme, kako otkriva Makar između HUP-a i Vlade već postoji konstruktivan dijalog.

"Razvoj cjelokupnog 5G ekosustava uključuje i korisničku opremu, nove generacije poluvodiča i radio opremu i drugo, za što se operatori u Hrvatskoj nastavljaju pripremati. Rade i na uvođenju 5G tehnologije u prvi 5G grad u Hrvatskoj - Osijek, što će temeljiti na privremenim frekvencijama, očekujući da će se to tamo i ostvariti kako je planirano, do kraja ove godine", zaključio je Makar.

Tagovi: HUP ICT, hrvatski IT sektor, Tomislav Makar, digitalizacija poslovanja, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
KATASTROFA
Oštar pad prihoda Ericssona u prvom kvartalu
STOCKHOLM - Ericsson je izvijestio o oštrom padu prihoda u prvom tromjesečju, istaknuvši slabiju potražnju u Aziji i Sjevernoj Americi.
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
INVESTICIJE
Microsoft ulaže 1,5 milijardi dolara u AI tvrtku G42, koja je pod povećalom zbog veza s Kinom
REDMOND - Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u G42, tvrtku za umjetnu inteligenciju sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, budući da američki div želi ojačati svoju poziciju u tehnologiji usred sve veće konkurencije.
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
NA VRHU
Samsung ponovno na vrhu ljestvice proizvođača pametnih telefona
SEUL - Kako javlja francuska novinska agencija AFP, južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung vratio se na vrh ljestvice najprodavanijih proizvođača pametnih telefona u svijetu, odakle je istisnuo američku kompaniju Apple.
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
ENORMNO
Samsung će dobiti potporu od 6,4 milijardi dolara za svoju tvornicu čipova u SAD-u
WASHINGTON - Američka vlada objavila je danas da će južnokorejskom tehnološkom divu Samsungu odobriti 6,4 milijarde dolara (šest milijardi eura) za proširenje svoje tvornice čipova u Teksasu.
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
POTEZI
Apple će dopustiti emulatore za retro igre
SAN FRANCISCO - Američki tehnološki div Apple odlučio je omogućiti emulatore za igranje videoigara na svom App Storeu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE