GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUP ICT: Posljedice krize dugoročne

HUP ICT: Posljedice krize dugoročne
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2020 / 09:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - ICT tvrtke u Hrvatskoj zbog koronavirusa posluju usporeno, očekujući i dugoročne posljedice koje je teško predvidjeti, ali i jačanje svijesti o važnosti digitalne transformacije te smanjenje naknada za radiofrekvencijski spektar za razvoj 5G-a, ističu iz udruge HUP ICT.

"ICT tvrtke i poduzetnici zbog prirode posla kojim se bave i oslanjanja na digitalne alate, u kratkom su roku mogle organizirati rad od kuće. Neizbježna je i izravna povezanost ICT sektora s drugim gospodarskim granama koje će osjetiti intenzivnije ekonomske posljedice krize te se očekuje prelijevanje negativnih rezultata i na ICT sektor", kaže dopredsjednik udruge HUP ICT Tomislav Makar.

Naglašava kako se i u ICT sektoru osjeća velik pritisak krize te da će posljedica svakako biti i za taj sektor, koji je po njegovoj ocjeni u krizi potvrdio da se na njega može računati i da je strateški važan za gospodarstvo i društvo.

"Konačni efekti krize ovisit će prije svega o trajanju izvanredne situacije, utjecaju na gospodarstvo i konkretnim mjerama za ponovno pokretanje. Izvanredne mjere i ograničenja na razini države do sada su provođene na primjeren i racionalan način, a sada očekujemo da poduzetnici više prihvate digitalne modele, jer tako mogu izbjeći značajne negativne ekonomske posljedice, ali i zadržati gospodarsku aktivnost", dodaje Makar.

Za 5G važno smanjiti radiofrekvencijske naknade i krenuti u 2021.

Na pitanje kako teku aktivnosti na uvođenju 5G tehnologije, napominje da mjerama hrvatske Vlade za pomoć gospodarstvu uslijed koronakrize nije obuhvaćeno smanjenje naknada za radiofrekvencijski spektar, što je prije krize najavljivano kao mogućnost, a što drži vrlo važnim za investicije.

"Smanjenje te naknade bi bio ispravan korak za motiviranje dodatnih investicija i ubrzanje razvoja, pogotovo 5G-a kao novih mogućnosti za poslovanje i život. Implementacija 5G traži opsežnu transformaciju u svim segmentima telekomunikacijske infrastrukture na čemu operatori već rade, no 5G traži i dodjelu novih radiofrekvencijskih područja, što je i preduvjet za početak rada", kaže Makar.

Dodaje da na tome radi intenzivno i HAKOM, koji i dodjeljuje frekvencije, kao i da je dodjela radiofrekvencijskog spektra opsežan i kompleksan proces koji je već bio u tijeku s najavama da bi se frekvencije mogle dodijeliti do kraja ove godine.

No, kako je koronavirus i to usporio, sada u HUP-u ICT vjeruju da je za to optimalan termin početak 2021. godine te da bi se smanjenjem naknada za frekvencije stvorili i preduvjeti za ubrzanje investicija te podizanje konkurentnosti Hrvatske u digitalnoj ekonomiji, a oko te teme, kako otkriva Makar između HUP-a i Vlade već postoji konstruktivan dijalog.

"Razvoj cjelokupnog 5G ekosustava uključuje i korisničku opremu, nove generacije poluvodiča i radio opremu i drugo, za što se operatori u Hrvatskoj nastavljaju pripremati. Rade i na uvođenju 5G tehnologije u prvi 5G grad u Hrvatskoj - Osijek, što će temeljiti na privremenim frekvencijama, očekujući da će se to tamo i ostvariti kako je planirano, do kraja ove godine", zaključio je Makar.

Tagovi: HUP ICT, hrvatski IT sektor, Tomislav Makar, digitalizacija poslovanja, 5G tehnologija, 5G mreža
PROČITAJ I OVO
Srušene web stranice talijanske vlade, osumnjičeni ruski hakeri
HAKERI
Srušene web stranice talijanske vlade, osumnjičeni ruski hakeri
RIM - Niz internetskih stranica talijanske vlade u petak je bio metom kibernetičkih napada za koje vlasti sumnjiče ruske hakere Killnet.
Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE
NAJAVE
Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE
OTTAWA - Kanada planira zabraniti korištenje opreme dvije najveće kineske telekomunikacijske kompanije Huawei i ZTE u svojoj 5G telefonskoj mreži, što bi trebalo poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i „braniti sigurnost i zaštitu Kanađana”.
Xiaomi koristi vlastito razvijenu govornu tehnologiju za pomoć osobama s poremećajima govora
INOVACIJE
Xiaomi koristi vlastito razvijenu govornu tehnologiju za pomoć osobama s poremećajima govora
PEKING - Xiaomi, kompanija za potrošačku elektroniku i pametnu proizvodnju s pametnim telefonima i hardverom suštinski povezanim na IoT platformu, predstavio je najnoviju primjenu naprednih algoritama i vlastite govorne tehnologije na području pristupačnosti.
Počela izrada Strategije digitalne Hrvatske do 2030.
STRATEGIJA
Počela izrada Strategije digitalne Hrvatske do 2030.
ZAGREB - Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva počeo je proces izrade Strategije digitalne Hrvatske do 2030. u suradnji s konzultantskom tvrtkom Deloitte, a predviđeni rok za donošenje te strategije je prosinac 2022. godine.
Ruska podružnica Googlea najavila bankrot
BANKROT
Ruska podružnica Googlea najavila bankrot
MOSKVA - Američka tvrtka Google kaže da njezina ruska podružnica planira pokrenuti stečaj jer ne može platiti osoblje i dobavljače, objavili su danas ruski državni mediji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE