GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HUDI: Digitalno oglašavanje u Hrvatskoj porast će u 2022. više od 10 posto

HUDI: Digitalno oglašavanje u Hrvatskoj porast će u 2022. više od 10 posto
OGLAŠAVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.12.2022 / 15:52
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ukupno tržište digitalnog oglašavanja porast će u 2022. godini u Hrvatskoj za 10,3 posto u odnosu na lani, pokazuje istraživanje ulaganja u digitalne kanale - digitalni AdEx, koji je provela Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI).

Istraživanje, koje je HUDI proveo u suradnji s austrijskim partnerom Momentumom te domaćim Ipsosom, temeljeno je na prijavljenim iznosima zakupa oglasa kod najvećih hrvatskih izdavača, agencija, društvenih mreža i pretraživačkih platformi

Neto oglašavanje kod hrvatskih izdavača u 2021. iznosilo je 53,9 milijuna eura, a prema rezultatima istraživanja, ove se godine u oglašavanju kod hrvatskih izdavača očekuje rast od 15 posto. Očekuje se i rast ulaganja u društvene mreže i pretraživačke platforme, ali sporiji.

Rast društvenih mreža procjenjuje se na devet, a pretraživačkih platformi na osam posto.

Te razlike, stoji u priopćenju, ukazuju na sve veće povjerenje klijenata prema hrvatskim izdavačima. Trend izdavača u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, ide u smjeru strateškoga zaokreta prema korisničkom iskustvu, što, naglašava se, dovodi do veće lojalnosti.

Video oglasi, bez Google Display i YouTubea, zauzimaju 22 posto oglašavanja, a 'native' oglašavanje petinu cijelog ulaganja – formati za koje se očekuje rast u svijetu u idućim godinama. 'Programmatic' oglašavanje je trenutno s udjelom od 37 posto kod hrvatskih izdavača.

Iz HUDI-ja ističu i da je to prvo cjelovito istraživanje marketinškog ulaganja u digitalne kanale medijskoga zakupa u Hrvatskoj, temeljeno na točnim iznosima oglašavanja po pojedinim izdavačima te objavljenim izvještajima društvenih mreža i pretraživačkih platformi, kao i drugih poslovnih subjekata koji sudjeluju u digitalnom oglašavanju na hrvatskom tržištu (agencije, oglašivačke mreže i sl.).

"Ovim potezom Hrvatska udruga digitalnih izdavača omogućila je tržištu objektivne i relevantne rezultate, odmaknute od procjena, koji čine bazu za nastavak mjerenja i evaluacije ukupnoga digitalnog medijskog tržišta u Hrvatskoj. Model temeljen na točnim iznosima ključan je u dobivanju dobre procjene tržišta, a samim time i za definiranje strateških smjernica hrvatskih online izdavača, kao i drugih poslovnih subjekata koji sudjeluju u digitalnom oglašavanju", zaključuje su u priopćenju.

Prikupljanje podataka organizirano je od veljače do travnja 2022. godine, početkom rata u Ukrajini, te prije nego što su bili poznati svi makroekonomski utjecaji na oglašavanje u 2022.

Tagovi: digitalno oglašavanje, Hrvatska udruga digitalnih izdavača
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE