GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huaweijev logistički centar i tvornica kod Budimpešte utemeljeni na 5G-u

Huaweijev logistički centar i tvornica kod Budimpešte utemeljeni na 5G-u
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2022 / 17:02
Autor: SEEbiz / H
BUDIMPEŠTA - Huawei je u srijedu hrvatskim i novinarima iz bliže regije predstavio svoj europski logistički centar za opskrbu (ESC) s tvornicom u mađarskom mjestu Paty, u kojem se među prvima u Europi kompletan rad, industrijska rješenja i proizvodnja temelje na 5G mreži.

Taj je centar u mjestu Paty, 20-ak kilometara udaljenom od Budimpešte, s radom krenuo prije više do deset godina, a od 2021. godine s 5G-om i ulaganjem većim od sto milijuna forinti kao rezultatom suradnje Mađarske i Huaweija čime su omogućena razna 5G rješenja za industriju 4.0.

Kada su krenuli s 5G-om, to je bila prva poslovna operacija takvog tipa u Europi, kaže izvršni direktor Huawei Technologiesa Hungary Jason Xie, ističući da se u centru-tvornici stvarno poslovno upotrebljava 5G tehnologija.

Logistički centar i 5G tvornica u Patyju je u halama na površini od 15.000 metara četvornih te je najveći takav objekt izvan Kine. Iz njega se opskrbljuje više od 40 zemalja Huaweijevim proizvodima. Zapošljava oko 300 djelatnika iz Mađarske (u cijeloj Mađarskoj Huawei zapošljava više od dvije tisuće ljudi), a osim pakiranja, otpreme i sličnih operacija u njemu se proizvode oprema i proizvodi prema Huaweijevim standardima kao što su serveri, radne stanice, kablovi, antene, komponente i drugi.

Centrom operiraju transportna vozila bez vozača i robotski viličari kojima se upravlja kompjuterski, a spojeni su preko 5G-a na logistički sustav, dok je cijeli proces skladištenja i pakiranja potpuno automatiziran pa strojevi obavljaju taj posao.

Uz pomoć proširene stvarnosti (AR) i umjetne inteligencije (AI) olakšan je i proizvodni proces, pomoć na daljinu, održavanje, osiguranje kvalitete, obrada fotografija i drugi proizvodni i administrativni postupci.

Sve je potpuno automatizirano - od dolaska do skladištenja, od prikupljanja i transporta dijelova do montažnih mjesta, a mobilne radne stanice osiguravaju kontinuitet proizvodnje i također su spojene na 5G mrežu, što znači da radnici ne moraju ručno prenositi materijal u tvornici, već radna stanica obavlja taj zadatak na licu mjesta.

Fokus na 5G, istraživanju i razvoju

"Huawei je fokusiran na razvoj ICT industrije. Puno radimo na istraživanju, razvoju i poboljšanju najnovijih tehnologija, a za 5G vjerujemo da može pridonijeti boljem poslovanju u svim industrijama”, rekao je direktor centra u Patyju Attila Bolla. Dodao je da je po investicijama u istraživanje i razvoj Huawei broj dva u svijetu te da je u to 2021. godine uložio oko 22 posto od ukupnog godišnjeg prihoda koji je iznosio oko 22 milijarde američkih dolara.

Mjesečno se u centru obradi 50 do 60 tisuća pošiljaka, s 5G-om učinkovitost je porasla za oko 30 posto, a očekuje se i daljnje poboljšanje.

Na pitanje novinara, Bolla je rekao da je u 2021. iz tog mađarskog centra za Hrvatsku isporučeno pošiljki/proizvoda veličine oko 2.400 prostornih metara, ne navodeći detalje.

U centar tj. u 5G implementaciju do sada je, kako je kazao, uloženo više od sto milijuna forinti, dok je Huawei Technologies u 15 godina rada u Mađarskoj (od 2005. do 2020.) u toj zemlji uložio oko 1,5 milijardi dolara.

Tagovi: Huawei, Budimpešta, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
Xiaomi i Leica ostvarili strateško partnerstvo u fotografiji
PARTNERI
Xiaomi i Leica ostvarili strateško partnerstvo u fotografiji
PEKING - Xiaomi je danas službeno predstavio novu Xiaomi 12S seriju s oznakom „razvijena u suradnji s Leicom“. Ova izvanredna fotografska serija prva je kulminacija strateškog partnerstva Xiaomija i Leice u području fotografije.
Istraživanje: Nedostatak čipova trajat će najmanje do 2024
PROCJENE
Istraživanje: Nedostatak čipova trajat će najmanje do 2024
NEW YORK - Globalna nestašica čipova utjecat će na automobilsku industriju barem do 2024. godine, pokazali su rezultati ovog tjedna objavljenog istraživanja konzultantske tvrtke Alix Partners.
Google će brisati povijest lokacija onima koji posjete klinike za pobačaje
BRISANJE
Google će brisati povijest lokacija onima koji posjete klinike za pobačaje
SAN FRANCISCO - Zbog straha da bi digitalni otisak mogao informirati američku policiju o nezakonitim prekidima trudnoće, iz Alphabet Inc-ovog Googlea brisat će podatke o lokaciji posjetitelja klinika za pobačaje, kazali su u petak iz ovog giganta za internetsko pretraživanje.
Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok
PRIJETNJA?
Amerikanci pozivaju Apple i Google da uklone TikTok
WASHINGTION - Republikanski povjerenik Federalne komisije za komunikacije (FCC) Brendan Carr oglasio se na Twitteru i pozvao Apple i Google da zabrane TikTok u svojim online trgovinama. Kako je napisao u javnom pismu, kineska društvena mreža predstavlja "neprihvatljivu prijetnju nacionalnoj sigurnosti".
Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove
RJEŠENJA
Huawei i Nova-Wind predstavili rješenje za detekciju dima u šumama koristeći 5G, umjetnu inteligenciju i dronove
ZAGREB - Huawei i Nova-Wind predstavili su inovativno rješenje za prepoznavanje požara u grčkim šumama. Projekt koristi 5G tehnologiju, kao i algoritme te umjetnu inteligenciju i robotiku dronova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE