GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo stvaraju zajedničku platformu kako bi konkurirali Google Playu

Huawei, Xiaomi, Oppo i Vivo stvaraju zajedničku platformu kako bi konkurirali Google Playu
UDARAC
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.02.2020 / 09:04
Autor: SEEbiz / Bug.hr
PEKING - Huawei, u svojem sporu s vlastima SAD-a i posljedično Googleom, nije jedini koji ozbiljno radi na pokretanju vlastite neovisne platforme za izradu mobilnih aplikacija i njihovu distribuciju na svoje mobitele.

U ovom naumu, doznaje Reuters, priključili su im se i drugi kineski proizvođači mobitela – Xiaomi, Oppo i Vivo. Zajedno će ova četiri velika branda stvoriti udruženje GDSA (Global Developer Service Alliance) koja ima za cilj izravno konkurirati Google Play Storeu.

Ciljano tržište nove platforme bit će ono izvan Kine. GDSA bi trebala omogućiti developerima iz cijelog svijeta lakši pristup do korisnika mobitela ove četiri kompanije, jednostavniji razvoj aplikacija te njihovu distribuciju na tržištima diljem svijeta. Veliko udruživanje iza zajedničke platforme i trgovine aplikacija već je dogovoreno, kažu upućeni izvori, a trenutačno se tek "peglaju" detalji dogovora među predstavnicima kompanija.

Inicijalno su Huawei, Xiaomi, te Oppo i Vivo (potonja dva u vlasništvu BBK Electronicsa) trebali GDSA predstaviti u ožujku ove godine, no moguće je da ti planovi budu nakratko odgođeni zbog aktualne krize s koronavirusom.

Platforma bi, jednom kada bude lansirana, trebala pokrivati devet svjetskih regija. Developerima bi trebala omogućiti istodobno postavljanje aplikacija na trgovine svih četiriju brandova, koji su u prošloj godini na svjetskom tržištu mobitela zajedno držali oko 40% prodaje. Za očekivati je da se nova platforma orijentira na nekoliko tržišta s jugoistoka Azije, te posebice Indiju i Rusiju, gdje ovi kineski mobiteli drže jače tržišne pozicije.

Web stranicu su već podigli, ali se na njoj nalaze tek šture informacije o mogućem radu alijanse. Kao nositelji novog projekta tamo se spominju brandovi Mi, Oppo i Vivo, dok iz Huaweija još nema službene potvrde o uključenju u rad GDSA. Ostala tri branda mobitela već su ranije predstavila jednu zajedničku inicijativu – izravni prijenos dokumenata od uređaja do uređaja kroz udruženje Inter-Transfer Alliance.

Tagovi: Huawei, Xiaomi, Oppo, Vivo, Google Play, Google
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE