GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei uspio u lobiranju protiv Janšine vlade

Huawei uspio u lobiranju protiv Janšine vlade
LOBIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.02.2022 / 18:37
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kineska tehnološka tvrtka Huawei izlobirala u slovenskom parlamentu okončanje parlamentarnog puta nacrta zakona o elektroničkim komunikacijama, a koji je kineskog diva trebao isključiti iz isporuke 5G opreme.

Ministarstvo javne uprave (MJU) od 2019. priprema novi zakon o elektroničkim komunikacijama, a ove godine je prijedlog zakona preuzela novoosnovana Vladina služba za digitalni razvoj. Huawei se oštro usprotivio zakonu, kako putem medija tako i upozoravajući vladu i zakonodavce. Pokazuju to brojni lobistički kontakti u bazi Erar - osobni i elektronički - sa zastupničkim skupinama, Ministarstvom javne uprave, a o tome su razgovarali i s ministrom za digitalnu transformaciju Markom Borisom Andrijaničem. Željeli su postići promjenu prijedloga zakona, za kojeg su tvrdili da je neustavan.

Za Huawei je kontroverzna odredba da Vlada može, prema preliminarnom mišljenju Vijeća za nacionalnu sigurnost, odlukom odrediti dobavljače visokog rizika. Time bi se, između ostalog, uzeo u obzir odnos dobavljača s vladom treće zemlje.

“Svaka zemlja mora imati sigurne mreže. To u potpunosti podržavamo. No, kako bi se osigurale sigurne mreže, potrebno je certificirati i verificirati proizvode, a ne isključivati nikoga unaprijed”, rekao je za Delo prošle godine Radosław Kedzia, Huaweiev potpredsjednik za Srednju i Istočnu Europu i Nordijsku regiju.

Oporbeni zastupnici više su puta skrenuli pozornost na odredbe koje su mučile Huawei. Jurij Lep, na primjer, nazvao je zakon lex anti Huawei: zakon bi čak mogao zabraniti prisutnost najvećeg proizvođača opreme na svijetu, Huawei, na slovenskom tržištu.

”Proizvoljna intervencija vlade u tržište elektroničkih komunikacija i samovoljno isključenje dobavljača prouzročit će veliku neizvjesnost na slovenskom tržištu. To bi ograničilo razvoj i izgradnju mreže, poslovne planove, usporilo investicijske cikluse i onemogućilo operatere da slobodno uključe proizvođače opreme u pronalaženje najboljih tehnoloških rješenja za svoju mrežu, svoje korisnike i strateške ciljeve digitalizacije i gospodarskog rasta, rekao je Lep.

Jani Möderndorfer (LMŠ) podsjetio je na posjet tadašnjeg američkog državnog tajnika Mikea Pompea Bledu, kojim je ministar vanjskih poslova Anže Logar potpisao izjavu o sigurnosti mreže usmjerenu protiv kineskih dobavljača. Činjenica je da Vlada jednostavno želi intervenirati u slobodnu gospodarsku inicijativu, tvrdi. Kritičan je i prema činjenici da isključeni dobavljači neće imati pravnu zaštitu.

Početkom mjeseca oporba je glasala s 45 glasova protiv, ocijenivši da zakon nije prikladan za daljnje razmatranje. Zakon o elektroničkim komunikacijama još je jedan primjer koji pokazuje da glasački stroj vladajuće koalicije više nije čvrst. Manjinska vlada, primjerice, ne može glasovanjem donijeti izmjenu Zakona o porezu na dohodak. U Zakonu o elektroničkim komunikacijama tri zastupnika SNS-a također su glasala protiv Vladinog prijedloga.

Novi zakon o elektroničkim komunikacijama donio je i mnoge druge novine. Primjerice, besplatno mijenjanje davatelja usluga, pristupačan širokopojasni pristup internetu za sve korisnike, sustav javnog informiranja i alarmiranja, kazao je Andrijanič.

Osim odredbi protiv Huaweija, parlamentarci su zagovornike optužili i da žele podrediti Agenciju za komunikacijske mreže i usluge; novi zakon trebao bi omogućiti razrješenje ravnatelja agencije zbog odugovlačenja u postupcima koji se vode u agenciji. Predloženi zakon trebao bi predvidjeti mogućnost rješavanja čak i kašnjenja izvan kontrole agencije. Kritike su se odnosile i na regulaciju mjerodavnih tržišta, čija analiza bi sada mogla biti češća, a mogli bi je zahtijevati i sami operateri, što bi agenciju moglo pretrpati poslom.

Tagovi: Huawei, Janez Janša, Vlada Slovenije, Jurij Lep, Radoslaw Kedzia, Mike Pompeo
PROČITAJ I OVO
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE