GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei: Slovenija najviše diskriminira

Huawei: Slovenija najviše diskriminira
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2020 / 21:39
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Kineska tehnološka kompanija Huawei razočarana je namjerom vlade da je klasificira kao visoko rizičnog dobavljača. Predstavnici tvrtke tvrde da niti jedna druga europska zemlja nije poduzela takvu diskriminatornu mjeru.

Predsjednik Huaweija za regiju Srednje i Istočne Europe Radoslaw Kedzia rekao je danas u videokonferenciji da je tvrtka ozbiljno zabrinuta zbog vladine namjere, ali je također istaknuo da niti jedna druga zemlja EU nije odlučila poduzeti tako strogu i diskriminirajuću mjeru.

Izrazio je nezadovoljstvo što su za vladine namjere saznali tek iz medija. Istodobno je optužio vladu da je nailazila na zatvorena vrata u svim pokušajima uspostavljanja kontakta. Međutim, kritizirao je i dvosmislenost postupka donošenja odluke da se Huawei prepozna kao visoko rizičnog dobavljača.

"Glasa li se o tome ili odlučuje jedna osoba", upitao se usput se požalivši kako na spomenutu odluku žalba nije moguća.

Uvjeren je da u pozadini nije cyber sigurnost, već želja da se našteti tvrtki i njezinu ugledu.

Krajem prošlog tjedna mediji su izvijestili da Ministarstvo javne uprave priprema odluku kojom Huawei i njegove podružnice proglašava visoko rizičnim dobavljačem. Pitali smo i Ministarstvo javne uprave o postojanju prijedloga i njegovom sadržaju, kao i kriterijima za tretiranje Huaweija kao visoko rizičnog dobavljača, ali još uvijek nisu odgovorili na naša pitanja.

Dužnosnici Huaweija ponovili su na konferenciji za novinare da su navodi neutemeljeni i da do sada nitko nije pružio dokaze o navodnim sigurnosnim rupama u njihovim proizvodima. Kedzia je dodao kako o prikladnosti proizvoda svjedoče brojni certifikati, a istodobno su svima pružili uvid u rad njihove opreme u tri centra za cyber sigurnost u Europi.

Uvjerio je i da Huawei poštuje sve zakone i da je potpuno transparentan i otvoren za objašnjenja u svom poslovanju. Nije želio razgovarati o mogućim pravnim potezima tvrtke ako prijedlog bude usvojen, jer žele pričekati službeni dokument.

Generalni direktor slovenskog ogranka Huaweija, Histro Zhangqin, uvjerava: "Čak i ako vlada potvrdi odluku, nećemo napustiti Sloveniju."

Tagovi: Huawei, Radoslaw Kedzia, Histro Zhangqin, 5G tehnologija
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE