GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Huawei poručuje Nelsonu: Na pameti vam je samo ekonomska i geostrateška prednost Amerike

Huawei poručuje Nelsonu: Na pameti vam je samo ekonomska i geostrateška prednost Amerike
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2020 / 14:04
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Kompanija Huawei reagirala je povodom navoda američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini.

- Huawei Technologies kategorički se protivi navodima američkog ambasadora. Huawei nikada nije bio glavni dobavljač za američke mreže, tako da nema potrebe da SAD krivi Huawei za svoje probleme vezane za cyber sigurnost. Američki ambasador nije predstavio ni dokaze, ni zrelo tehničko rješenje, niti finansijsku nadoknadu za svoj prijedlog. Takvo ponašanje nije vezano za sigurnost mreže bilo koje zemlje, već za ambiciju koja se odnosi na ekonomsku i geostratešku prednost Amerike.

Huawei u potpunosti razumije važnost cyber bezbednosti, ali upravljanje cyber sigurnošću treba da se fokusira na rješavanje problema, a ne na isključivanje određenih dobavljača. Huawei je u posljednjih 30 godina snabdjeo tri milijarde ljudi širom svijeta. Nikada nije došlo do zlonamjernog cyber bezbjednosnog incidenta zbog upotrebe Huawei opreme. S ponosom možemo reći da Huawei i dalje prolazi strože testove za cyber sigurnost od bilo kog drugog dobavljača telekomunikacione opreme širom svijeta, te ga stoga široko prihvataju zemlje u Evropi i ostalim dijelovima svijeta.

Uvijek smo otvoreni za diskusiju o cyber sigurnosti sa svim donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini, rečeno je u reakciji Huaweija

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson zatražio je u srijedu od vlasti te zemlje da ne nabavljaju telekomunikacijsku opremu kineskih proizvođača te da o tome posebice vode računa pri uvođenju 5G mobilne mreže.

Na svom profilu na društvenoj mreži LinkedIn ambasador Nelson u srijedu je potvrdio kako je takav zahtjev u ime svoje vlade prenio ministru prometa i komunikacija BiH Vojinu Mitroviću.

Izrijekom je pritom kao problematične spomenuo kineske proizvođače poput Huaweija i ZTE.

Tagovi: Huawei, 5g tehnologija, 5G mreža, Eric Nelson, Vojin Mitrović
PROČITAJ I OVO
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
ZABRANE
TikTok zabrinut zbog slobode govora, opet im prijete zabrane
WASHINGTON - TikTok je u nedjelju izrazio zabrinutost zbog slobode govora nakon što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon kojim bi se zabranila popularna društvena mreža u SAD-u ako kineski vlasnik ByteDance ne proda svoj udio unutar godine dana.
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
PODACI
Netflix više neće objavljivati podatke o broju pretplatnika; na Wall Streetu nisu sretni
NEW YORK - Netflix (NFLX) će početkom sljedeće godine prestati izvještavati o brojkama pretplatnika. To ne odgovara Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE