GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT predstavio 5G+ tehnologiju

HT predstavio 5G+ tehnologiju
NOVITETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2021 / 16:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak 5G+ tehnologiju, kojom je u "živoj mreži" postigao brzine do 4 Gbit/s, ali koja u komercijalno korištenje neće moći još godinu-dvije zbog nedostatka adekvatnih uređaja i telefona.

Napominjući da se 5G+ tek pojavljuje u Europi, te da je Hrvatska među prvim zemljama u kojoj se razvija, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i IT Boris Drilo istaknuo je da se ta tehnologija koristi već par godina u Americi, a da uređaji tj. pametni telefoni za nju postoje samo u Koreji.

Podsjetivši kako su ovog ljeta kupili i frekvencijski spektar za 5G, objasnio je da se sada 5G većinom radi na spektrima od 700 Mhz i 3,6 GHz, dok su 5G+ implementirali na spektru od 26 GHz.

„5G+ omogućava višegigabitne brzine, traži male a ne robusne bazne stanice koje se smještaju ciljano na određenom zatvorenom ili otvorenom prostoru, poput stadiona ili trgovačkih centara, gdje ima puno ljudi i potrebna je mreža velikog kapaciteta i brzina”, kazao je Drilo.

Važnim je istaknuo što se s tom tehnologijom sadašnja latencija (odaziv mreže) na 4G i 5G od 20 ms (milisekundi) spušta na 10 ms, što je ocijenio jako brzim, i što uz pouzdanost mreže može puno značiti za mnoge sektore, primjerice promet, električne automobile i punionice odnosno za razvoj tržišta e-mobilnosti.

To uključuje brojne mogućnosti, od boljeg i bržeg povezivanja električnih automobila, proizvođača i servisnih centara, do pametnih semafora, parkinga i e-punionica, kojih je trenutno u Hrvatskoj, po riječima voditelja projekata e-mobilnosti u HT-u Dina Novosela, dostupnih 600.

Od toga, s pola njih upravlja HT, što je za sadašnjih oko 2.000 električnih automobila u Hrvatskoj u redu, ali će se to svakako trebati povećavati s obzirom na trendove u automobilskoj industriji.

No, i on i Drilo, kao i direktor tvrtke Business Comp. Systems Goran Ježić poručili su i da treba biti „5G realist” i ne očekivati da će dolazak 5G-a sve ubrzati i riješiti, jer za to ipak treba više vremena, ponegdje i više razumijevanja i politike i korisnika, ali ono što je sigurno, kako se slažu, ta budućnost dolazi i nije baš predaleko, pa ni za Hrvatsku.

O stanju sa sadašnjošću 5G-a, iz HT-a su kazali da vide rast korištenja, te da trenutno imaju na mreži oko 100 tisuća 5G telefona.

Tagovi: Hrvatski Telekom, 5G tehnologija, e Business Comp. Systems, Goran Ježić, 5G+ tehnologija, Boris Drilo
PROČITAJ I OVO
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
BOLJE OD OČEKIVANJA
TSMC nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom kvartalu
TAIPEI - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company u četvrtak je nadmašio očekivanja prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, zahvaljujući stalnoj snažnoj potražnji za naprednim čipovima, posebno onima koji se koriste u aplikacijama umjetne inteligencije.
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
REZULTATI
ASML: Dobit iznad očekivanja, prodaja podbacila
AMSTERDAM - ASML je u ponedjeljak priopćio da je dobit u prvom tromjesečju nadmašila očekivanja, dok je prodaja iznevjerila predviđanja, a kompanija ostaje pri svojim izgledima za cijelu godinu.
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
PORUKE
Cook poručio da Apple želi proizvodnju u Indoneziji
JAKARTA - Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook rekao je da tvrtka "gleda" na proizvodnju u Indoneziji na sastanku s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom u srijedu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE