GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT i FER pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj

HT i FER pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 12:58
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva u srijedu su pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja studentima te znanstvenoj i poslovnoj zajednici omogućava istraživački i razvojni rad na 5G rješenjima.

"HT i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu danas su pustili u rad prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja znanstvenoj i poslovnoj zajednici te studentima i start-upovima omogućava rad na razvojnim projektima temeljenim na 5G tehnologiji u području interneta stvari (IoT), industrije 4.0, automatizacije, robotizacije i primjene umjetne inteligencije", navodi se u priopćenju HT-a.

Kako se ističe, FER će u suradnji s HT-om promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija te medicine, energetike i poljoprivrede, koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža, čime će se izravno potaknuti daljnji razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja.

HT je taj projekt razvio po uzoru na campus mreže koje njegov vlasnik - Deutsche Telekom, pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj, s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

Testna campus mreža na FER-u koristi frekvencijski pojas 3,5GHz. Resursi jezgrene i radijske mreže rezervirani su isključivo za tu namjenu te logički i fizički odvojeni od javne 5G mreže. To omogućuje postizanje optimalnih performansi mreže (brzina, kapacitet i latencija) nužnih za istraživačke projekte, objašnjavaju iz HT-a.

Dekan FER-a u Gordan Gledec ističe da taj fakultet njeguje snažnu suradnju s gospodarstvom na lokalnoj i međunarodnoj razini, a s gotovo 250 znanstveno-istraživačkih aktivnih projekata, među najtraženijim je partnerima za suradnju u istraživanjima i razvoju inovacija.

"Upravo projektima kao što je Campus Network, FER svoje studente priprema za kompetitivno tržište rada i omogućava im proaktivnu ulogu u daljnjem razvoju tehnologija budućnosti. Istovremeno, široj hrvatskoj akademskoj zajednici osigurava pristup najsuvremenijim tehnologijama, čime kontinuirano doprinosi povećanju broja stručnjaka u području STEM", kaže Gledec.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Boris Drilo ističe da su campus mreže ključne za primjenu 5G tehnologije u konceptu industrije 4.0. "Podrazumijevaju implementaciju zasebne mrežne infrastrukture za pojedine industrijske korisnike uključujući bazne stanice i sve potrebne elemente paketske jezgrene mreže kao i njihovo povezivanje s javnom 5G mrežom. Suradnja s FER-om otvara jedinstveni tehnološki poligon u ovom dijelu Europe za razvoj rješenja temeljenih na senzorici, robotici i primjeni umjetne inteligencije u stvarnom vremenu. Ovim otvaramo mogućnost novog kompetencijskog i tehnološkog iskoraka, kako za polaznike i istraživače na FER-u, tako i za sve gospodarske subjekte u Hrvatskoj", izjavio je Drilo.

Kako se ističe u priopćenju, FER u suradnji s HT-om već radi na dva projekta koji će javnosti biti predstavljeni tijekom 2021. godine.

Prvi projekt razvija mogućnost upravljanja dronom s ciljem modernizacije nadzora, analize i upravljanja prometa na javnim prometnicama, čime će se spriječiti stvaranje bezrazložnih prometnih zagušenja, pogotovo za vrijeme turističke sezone na glavnim državnim prometnicama. U tom projektu, osim FER-a i HT-a, sudjeluju hrvatske tvrtke King ICT, Planet IX i Orqa.

Drugi projekt usmjeren je na gaming i prednosti koje omogućuje 5G u iskustvu igranja zahtjevnih igara. Taj projekt je planiran kroz tri faze, u prvoj je fokus na omogućavanju igranja bilo koje igrice na bilo kojem uređaju, bez obzira na lokaciju, druga se temelji na razvijanju još naprednijeg gaming iskustva kod najzahtjevnijih multiplayer igrica, a u trećoj fazi će se koristiti sustav za virtualnu stvarnost koji nije izravno povezan s računalom i može se koristiti na bilo kojoj lokaciji, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 5G mreža, 5G tehnologija, Gordan Gledec, Boris Drilo
PROČITAJ I OVO
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
POTEZI
Apple u Kini na zahtjev vlasti uklonio WhatsApp i Threads iz AppStorea
PEKING - Američki tehnološki div Apple uklonio je Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz svog App Storea u Kini.
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
POTENCIJALI
Regija CEE postaje europska Silicijska dolina
ZAGREB - PwC i CEE Digital Coalition vjeruju da zemlje u regiji srednje i istočne Europe (CEE) imaju potencijal ojačati i razviti svoje ICT sektore i stvoriti Silicijsku dolinu EU-a, stoji u novom izvješću.
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
SJAJNE BROJKE
Netflix oduševio poslovnim rezultatima
LOS ANGELES - Netflix je večeras objavio poslovne rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara.
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
RAST
Nokia u prvom kvartalu s većom dobiti, ali padom prihoda
HELSINKI - Finski proizvođač telekomunikacijske opreme Nokia u prvom je ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući mjerama štednje zabilježio rast neto dobiti od 52 posto na 438 milijuna eura.
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
INTERES
Pretraživanje pojma bitcoin halving na Googleu na najvišoj razini u povijesti
NEW YORK - Uzbuđenje oko nadolazećeg prepolovljenja bitcoina ("halving") dovelo je do kontinuiranog porasta pretraživanja tog pojma na Googleu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE