GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HT i FER pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj

HT i FER pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2020 / 12:58
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Hrvatski Telekom (HT) i zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva u srijedu su pokrenuli prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja studentima te znanstvenoj i poslovnoj zajednici omogućava istraživački i razvojni rad na 5G rješenjima.

"HT i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu danas su pustili u rad prvu 5G campus mrežu u Hrvatskoj, koja znanstvenoj i poslovnoj zajednici te studentima i start-upovima omogućava rad na razvojnim projektima temeljenim na 5G tehnologiji u području interneta stvari (IoT), industrije 4.0, automatizacije, robotizacije i primjene umjetne inteligencije", navodi se u priopćenju HT-a.

Kako se ističe, FER će u suradnji s HT-om promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija te medicine, energetike i poljoprivrede, koji se oslanjaju na upotrebu mobilnih mreža, čime će se izravno potaknuti daljnji razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja.

HT je taj projekt razvio po uzoru na campus mreže koje njegov vlasnik - Deutsche Telekom, pokreće u Njemačkoj, Austriji, Češkoj i Mađarskoj, s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija.

Testna campus mreža na FER-u koristi frekvencijski pojas 3,5GHz. Resursi jezgrene i radijske mreže rezervirani su isključivo za tu namjenu te logički i fizički odvojeni od javne 5G mreže. To omogućuje postizanje optimalnih performansi mreže (brzina, kapacitet i latencija) nužnih za istraživačke projekte, objašnjavaju iz HT-a.

Dekan FER-a u Gordan Gledec ističe da taj fakultet njeguje snažnu suradnju s gospodarstvom na lokalnoj i međunarodnoj razini, a s gotovo 250 znanstveno-istraživačkih aktivnih projekata, među najtraženijim je partnerima za suradnju u istraživanjima i razvoju inovacija.

"Upravo projektima kao što je Campus Network, FER svoje studente priprema za kompetitivno tržište rada i omogućava im proaktivnu ulogu u daljnjem razvoju tehnologija budućnosti. Istovremeno, široj hrvatskoj akademskoj zajednici osigurava pristup najsuvremenijim tehnologijama, čime kontinuirano doprinosi povećanju broja stručnjaka u području STEM", kaže Gledec.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a Boris Drilo ističe da su campus mreže ključne za primjenu 5G tehnologije u konceptu industrije 4.0. "Podrazumijevaju implementaciju zasebne mrežne infrastrukture za pojedine industrijske korisnike uključujući bazne stanice i sve potrebne elemente paketske jezgrene mreže kao i njihovo povezivanje s javnom 5G mrežom. Suradnja s FER-om otvara jedinstveni tehnološki poligon u ovom dijelu Europe za razvoj rješenja temeljenih na senzorici, robotici i primjeni umjetne inteligencije u stvarnom vremenu. Ovim otvaramo mogućnost novog kompetencijskog i tehnološkog iskoraka, kako za polaznike i istraživače na FER-u, tako i za sve gospodarske subjekte u Hrvatskoj", izjavio je Drilo.

Kako se ističe u priopćenju, FER u suradnji s HT-om već radi na dva projekta koji će javnosti biti predstavljeni tijekom 2021. godine.

Prvi projekt razvija mogućnost upravljanja dronom s ciljem modernizacije nadzora, analize i upravljanja prometa na javnim prometnicama, čime će se spriječiti stvaranje bezrazložnih prometnih zagušenja, pogotovo za vrijeme turističke sezone na glavnim državnim prometnicama. U tom projektu, osim FER-a i HT-a, sudjeluju hrvatske tvrtke King ICT, Planet IX i Orqa.

Drugi projekt usmjeren je na gaming i prednosti koje omogućuje 5G u iskustvu igranja zahtjevnih igara. Taj projekt je planiran kroz tri faze, u prvoj je fokus na omogućavanju igranja bilo koje igrice na bilo kojem uređaju, bez obzira na lokaciju, druga se temelji na razvijanju još naprednijeg gaming iskustva kod najzahtjevnijih multiplayer igrica, a u trećoj fazi će se koristiti sustav za virtualnu stvarnost koji nije izravno povezan s računalom i može se koristiti na bilo kojoj lokaciji, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Fakultet elektrotehnike i računarstva, 5G mreža, 5G tehnologija, Gordan Gledec, Boris Drilo
PROČITAJ I OVO
Ruska podružnica Googlea najavila bankrot
BANKROT
Ruska podružnica Googlea najavila bankrot
MOSKVA - Američka tvrtka Google kaže da njezina ruska podružnica planira pokrenuti stečaj jer ne može platiti osoblje i dobavljače, objavili su danas ruski državni mediji.
Netflix otpušta zbog gubitka pretplatnika
OTPUŠTANJA
Netflix otpušta zbog gubitka pretplatnika
LONDON - Netflix je otpustio oko 150 djelatnika, mjesec dana nakon što je objavio da prvi puta u zadnjih deset godina gubi pretplatnike.
Spremnost tvrtki za kibernetičku sigurnost u porastu, no i dalje nedovoljno za punu zaštitu
CYBER SIGURNOST
Spremnost tvrtki za kibernetičku sigurnost u porastu, no i dalje nedovoljno za punu zaštitu
ZAGREB - Broj tvrtki koje su pripravne za obranu od kibernetičkih napada u kontinuiranom su porastu, no i dalje nedovoljno kako bi ostvarile punu zaštitu, zaključci su konferencije koju je jučer organizirala Verso Altima grupa.
Musk bi mogao tražiti nižu cijenu za preuzimanje Twittera
ISPIPAVANJE
Musk bi mogao tražiti nižu cijenu za preuzimanje Twittera
MIAMI - Elon Musk je u Miamiju sugerirao da bi mogao tražiti da plati manju cijenu za Twitter, te je izrazio daljnju sumnju o postojanju lažnih profila na ovoj društvenoj mreži.
Netflix predstavlja novu opciju
OPCIJE
Netflix predstavlja novu opciju
NEW YORK - Prijenos uživo je odavno ušao u naše živote pa ga nude gotovo sve platforme. Sada je red na Netflixu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE