GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatskoj treba dvostruko više ICT stručnjaka

Hrvatskoj treba dvostruko više ICT stručnjaka
DIGITALNO DRUŠTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2024 / 15:10
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatskoj za ostvarenje digitalne transformacije i ciljeva strategije razvoja digitalnog društva do 2030. treba dvostruko više ICT stručnjaka ili oko 100 tisuća, u čemu može pomoći i država digitalnim vaučerima za obrazovanje, jedan je od zaključaka s 2. sjednice Nacionalnog vijeća za digitalnu transformaciju.

O tome su nakon te sjednice održane u četvrtak izvijestili predsjednik udruge HUP ICT Hrvoje Balen i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić, napominjući da danas Hrvatska ima oko 50 tisuća ICT stručnjaka, što smatraju nedovoljnim za ostvarivanje svih ciljeva iz nacionalne i EU-ove digitalne strategije do 2030. godine.

'Poslodavci su dosta angažirani u pripremi svih dokumenata i svi imamo ambiciozne ciljeve za digitalizaciju, koji su dosegljivi, ali uz znanje odnosno stručne ljude. Zato smo na sjednici dogovorili da će se osnovati više radnih skupina, pa i one koja će pratiti razvoj i predlagati rješenja za povećanje broja ICT stručnjaka. Uz sredstva iz EU fondova važno je i na nacionalnoj razini poticati ulaganja u obrazovanje za digitalizaciju, pa i u sklopu zakona o poticanju ulaganja', naglasio je Balen.

Smatra da sve te nove ljude Hrvatska neće dobiti samo kroz visoko obrazovanje nego treba sve učiniti da se zadrže postojeći pronađu novi kroz prekvalifikacije, u čemu su spremni financijski participirati i poslodavci, uz poruku da bi bilo važno da država i nakon 2027. produži rok za digitalne vaučere za obrazovanje.

Balen je naglasio i da je za potrebe boljih telekomunikacijskih veza dostupnih na cijelom području Hrvatske potrebno riješiti i probleme koji se pojavljuju iz prostornih planova i s lokalnom samoupravom, dok za digitalnom strategijom predviđeno povećanje udjela ICT-a u BDP-a do 2030. smatra da može pridonijeti i nova strategija pametne specijalizacije.

Rektor Lakušić dodao je da je jedna od mogućnosti da se već završenim stručnjacima omogući još godina dana dodatnog plaćenog obrazovanja za dodatna znanja za digitalizaciju s digitalnim vaučerima, upozorivši i na nedostatak nastavnika u Hrvatskoj koji bi mogli voditi te programe, ne samo na fakultetima, nego i u srednjim školama.

Tagovi: ict sektor, digitalno društvo, balen, algebra, hup, lakušić
PROČITAJ I OVO
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
ČIPOVI
Slovenija će sufinancirati projekte na području računalnih čipova
LJUBLJANA - Vlada se izvijestila o tijeku suradnje Slovenije sa zajedničkom europskom tvrtkom za računalne čipove Chips JU, koja među ostalim predviđa uspostavu nacionalnog kompetentnog centra za čipove.
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
REVIZIJA
Intel revidirao prognozu zbog novih sankcija protiv Kine
DETROIT - Američki proizvođač čipova Intel priopćio je u srijedu da je Ministarstvo trgovine SAD-a povuklo određene izvozne dozvole za svoje proizvode kupcu u Kini, što je odluka koja će utjecati na zaradu tvrtke u drugom tromjesečju.
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
KINESKI DIJELOVI
Huaweijev novi telefon koristi više kineskih dijelova, a i memorijski čip proizveden je u Kini
PEKING - Huaweijev najnoviji vrhunski telefon ima više kineskih dobavljača, uključujući novi čip za pohranu flash memorije i poboljšani procesor čipa, pokazala je analiza rastavljanja, ukazujući na napredak koji Kina ostvaruje prema tehnološkoj samodostatnosti.
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
PRVI KVARTAL
Airbnb nadmašio očekivanja analitičara, ali srezao prognoze
NEW YORK - Airbnb je u srijedu objavio rezultate za prvo tromjesečje koji su nadmašili procjene analitičara, ali su ponudili smjernice slabije od očekivanih. Dionice su pale više od 5% u produženom trgovanju.
Samsung Electronics broj jedan na svjetskom tržištu OLED monitora
NA VRHU
Samsung Electronics broj jedan na svjetskom tržištu OLED monitora
ZAGREB – Tvrtka Samsung, svjetski predvodnik u industriji ekrana, osigurala je vrhunsku poziciju u globalnoj prodaji OLED monitora samo godinu dana nakon lansiranja svog prvog gejming monitora, OLED modela — 34" Odyssey OLED G8 (model G85SB).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE