GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski Telekom i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokreću projekt Campus Network

Hrvatski Telekom i Fakultet elektrotehnike i računarstva pokreću projekt Campus Network
PROJEKT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2020 / 12:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predstavnici Hrvatskog Telekoma i FER-a potpisali su Pismo namjere za pokretanje projekta Campus Network koji će studenima, start-upima, ali i cijeloj industriji ponuditi mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama.

S obzirom na to da je tehnološki sektor jedan od najbrže razvijajućih na svijetu, akademska zajednica dobit će priliku raditi na industrijskim razvojnim projektima koji će se temeljiti na industriji 4.0, pametnoj tvornici, industrijskom Internetu stvari (iIoT) i mreži 5G. HT u razvoj projekta planira uložiti oko 2 milijuna kuna.

Campus Network je privatna mobilna mreža koja će pokrivati fakultetski laboratorij dediciranom 4G i 5G mrežom. Laboratorij će biti otvoren na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a FER je za suradnju otvoren i drugim zainteresiranim fakultetima. Kao sljedeći korak planira se uključivanje i drugih gradova kao što su Rijeka, Split i Osijek. Rješenja koja će biti razvijena bit će primjenjiva i u javnoj 4G i 5G mreži Hrvatskog Telekoma.

FER u suradnji s Hrvatskim Telekomom planira promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija, koji se oslanjaju na upotrebu 4G i 5G mreže. Navedenim projektima promiče se razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja.

„FER je oduvijek išao ukorak s aktualnim tehnologijama, što je rezultiralo činjenicom da je već godinama kao takav prepoznat u međunarodnom kompetitivnom okruženju. To se vidi i iz skoro 200 znanstvenoistraživačkih projekata koji se trenutačno provode na FER-u. Ipak, najveća vrijednost pokretanja inicijativa poput ove nalazi se u osiguravanju pristupa najsuvremenijim tehnologijama za naše studente i čitavu hrvatsku akademsku zajednicu“, ističe Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

„Naš je cilj pomoći poslovnim korisnicima da iskoriste prednosti tehnologije Industrije 4.0 na temelju naših prilagođenih mrežnih kampus rješenja te smo posebno ponosni što će njezine prednosti koristiti upravo studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva s kojima ćemo zajednički stvarati rješenja za industrijsku digitalizaciju“, rekla je Nataša Malić, direktorica Sektora pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu.

“Hrvatski Telekom najveći je privatni ulagač u razvoj STEM-a u Hrvatskoj, što dodatno pokazujemo i pokretanjem Campus Network projekta na FER-u. Ponosni smo što imamo priliku povezati mlade s prilikama koje pružaju najnovije tehnologije, kako bi već danas aktivno djelovali na pozitivnom utjecaju na vlastiti i razvoj svojih zajednica, a tako i utjecali na stvaranje bolje budućnosti za čitavo društvo“, rekao je Jerko Dumanić, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma.

Deutsche Telekom započeo je partnerstva s poduzećima i sveučilištima u različitim europskim zemljama s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija, što naglašava vodeću ulogu Deutsche Telekom grupe u pružanju inovativnih rješenja za mobilnu povezanost industrije u Europi.

Tagovi: Hrvatski Telekom, Nataša Malić, Gordan Gledec, 5G tehnologija, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Campus Network
PROČITAJ I OVO
Xerox odustaje od preuzimanja HP-a
ODUSTAJANJE
Xerox odustaje od preuzimanja HP-a
NEW YORK - Xerox se čini se povukao te odustaje od svoje namjere o preuzimanju Hewlett Packarda.
Telekom Slovenije razvio rješenje koje olakšava borbu protiv koronavirusa
DOBRE VIJESTI
Telekom Slovenije razvio rješenje koje olakšava borbu protiv koronavirusa
LJUBLJANA - Telekom Slovenije i njegovi partneri razvili su telemedicinsko rješenje koje omogućava daljinsko praćenje bolesnika s koronavirusom.
Zoom pod povećalom zbog popularnosti u vrijeme pandemije
APLIKACIJE
Zoom pod povećalom zbog popularnosti u vrijeme pandemije
NEW YORK - Aplikacija za videokonferencijske pozive Zoom ponovo je pod povećalom američkog pravosuđa zbog velike popularnosti u vrijeme pandemije koronavirusa, izvijestili su u srijedu britanski mediji.
Apple kupuje popularnu vremensku aplikaciju Dark Sky
DOGOVOR
Apple kupuje popularnu vremensku aplikaciju Dark Sky
CUPERTINO - Apple je u utorak kupio Dark Sky, popularnu vremensku aplikaciju koja je pokrenuta prije osam godina, za neotkriveni iznos.
Huawei u 2019. zabilježio rast prihoda od 19,1% i dobiti od 22,4%
RAST
Huawei u 2019. zabilježio rast prihoda od 19,1% i dobiti od 22,4%
ZAGREB - Novčani tok proizašao iz poslovnih aktivnosti nadmašio 91,4 milijardi CNY (oko 11,7 milijardi eura), čime je zabilježeno povećanje od 22,4 % u odnosu na godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE