GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski ljubitelji fake newsa trajno eliminirani s Wikipedije

Hrvatski ljubitelji fake newsa trajno eliminirani s Wikipedije
PROTJERANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2021 / 07:50
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Početkom ove godine zaklada Wikimedia, koja upravlja najvećom svjetskom otvorenom internetskom enciklopedijom, objavila je oglas za posao.

Tada otvoreno radno mjesto opisivano je kao "Disinformation Evaluator" (procjenitelj dezinformacija), a zadaće koje su novog privremenog zaposlenika očekivale mogle su se ukratko opisati kao "čišćenje hrvatske Wikipedije". Zadaća procjenitelja bila je čitati prijave korisnika, istraživati istinitost sadržaja, pronalaziti dezinformacija te stvoriti preporuke za obranu hrvatske Wikipedije od organiziranih dezinformirajućih kampanja.

Taj je posao sada dovršen, a rezultati su objavljeni u izvješću na 60-ak stranica, naslovljenom "Slučaj hrvatske Wikipedije: Enciklopedija znanja ili Enciklopedija za naciju?", dostupnome na hrvatskom jeziku ovdje.

Ovo izvješće, kaže izdavač, predstavlja ocjenu slučaja dezinformacija na hrvatskoj Wikipediji koju je sačinio vanjski stručnjak za tu temu i koji, nakon temeljite analize postavki hrvatske zajednice, daje tri preporuke za rješavanje tekućih izazova. Te tri preporuke su:

Poticanje pogođenih zajednica da razgovaraju o mogućnostima ponovnog spajanja bosanskih, hrvatskih i srpskih jezičnih projekata u izvorne srpsko-hrvatske jezične projekte kako bi se ponovno uskladili s praksama drugih pluricentričnih jezika.

Dok je ova istraga bila u tijeku, volonteri hrvatske jezične zajednice na Wikipediji neovisno su započeli proces reorganizacije i "čišćenja" od dezinformacija. Kao rezultat toga, poduzet je niz administrativnih mjera protiv spornih administratora. Ove akcije dovele su i do jedne globalne zabrane i opoziva administratorskih prava, i to administratoru hrvatske Wikipedije koji je djelovao pod nadimkom Kubura.

On je okrivljen za okupljanje skupine prijatelja, simpatizera i političkih istomišljenika koji su od 2011. do 2020. organizirano iskrivljavali činjenice u hrvatskim člancima na ovoj enciklopediji, te ih prilagođavali "radikalno desnim" pozicijama, stoji u izvješću. Tamo se zaključuje i kako ove promjene otvaraju put za moguću obnovu zajednice hrvatske Wikipedije i regrutiranje novih administratora.

Tagovi: Wikimedia, Wikipedia, fake news, Disinformation Evaluator
PROČITAJ I OVO
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
ISTRAGA
EU otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete
BRUXELLES - Europska unija u ponedjeljak je otvorila istragu protiv Applea, Alphabeta i Mete, u svojoj prvoj istrazi prema novom novom tehnološkom zakonodavstvu Zakona o digitalnim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE