GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski ljubitelji fake newsa trajno eliminirani s Wikipedije

Hrvatski ljubitelji fake newsa trajno eliminirani s Wikipedije
PROTJERANI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2021 / 07:50
Autor: SEEbiz / Bug.hr
ZAGREB - Početkom ove godine zaklada Wikimedia, koja upravlja najvećom svjetskom otvorenom internetskom enciklopedijom, objavila je oglas za posao.

Tada otvoreno radno mjesto opisivano je kao "Disinformation Evaluator" (procjenitelj dezinformacija), a zadaće koje su novog privremenog zaposlenika očekivale mogle su se ukratko opisati kao "čišćenje hrvatske Wikipedije". Zadaća procjenitelja bila je čitati prijave korisnika, istraživati istinitost sadržaja, pronalaziti dezinformacija te stvoriti preporuke za obranu hrvatske Wikipedije od organiziranih dezinformirajućih kampanja.

Taj je posao sada dovršen, a rezultati su objavljeni u izvješću na 60-ak stranica, naslovljenom "Slučaj hrvatske Wikipedije: Enciklopedija znanja ili Enciklopedija za naciju?", dostupnome na hrvatskom jeziku ovdje.

Ovo izvješće, kaže izdavač, predstavlja ocjenu slučaja dezinformacija na hrvatskoj Wikipediji koju je sačinio vanjski stručnjak za tu temu i koji, nakon temeljite analize postavki hrvatske zajednice, daje tri preporuke za rješavanje tekućih izazova. Te tri preporuke su:

Poticanje pogođenih zajednica da razgovaraju o mogućnostima ponovnog spajanja bosanskih, hrvatskih i srpskih jezičnih projekata u izvorne srpsko-hrvatske jezične projekte kako bi se ponovno uskladili s praksama drugih pluricentričnih jezika.

Dok je ova istraga bila u tijeku, volonteri hrvatske jezične zajednice na Wikipediji neovisno su započeli proces reorganizacije i "čišćenja" od dezinformacija. Kao rezultat toga, poduzet je niz administrativnih mjera protiv spornih administratora. Ove akcije dovele su i do jedne globalne zabrane i opoziva administratorskih prava, i to administratoru hrvatske Wikipedije koji je djelovao pod nadimkom Kubura.

On je okrivljen za okupljanje skupine prijatelja, simpatizera i političkih istomišljenika koji su od 2011. do 2020. organizirano iskrivljavali činjenice u hrvatskim člancima na ovoj enciklopediji, te ih prilagođavali "radikalno desnim" pozicijama, stoji u izvješću. Tamo se zaključuje i kako ove promjene otvaraju put za moguću obnovu zajednice hrvatske Wikipedije i regrutiranje novih administratora.

Tagovi: Wikimedia, Wikipedia, fake news, Disinformation Evaluator
PROČITAJ I OVO
Intel najavio ofenzivu u segmentu čipova
AMBICIJE
Intel najavio ofenzivu u segmentu čipova
SANTA CLARA - Američki Intel počet će u svojim tvornicama proizvoditi Qualcomm čipove te je predstavio plan proširenja svoje nove ljevaonice kako bi uhvatio korak s konkurentima poput Taiwan Semicounductor Manufacturinga (TSMC) i Samsung Electronicsa do 2025. godine, priopćila je kompanija.
Aplikacija koja pokazuje je li mačka sretna
NOVITETI
Aplikacija koja pokazuje je li mačka sretna
CALGARY - Vlasnici mačaka koji vole fotografirati svoje ljubimce imaju novi izgovor da izvade svoje pametne telefone, štoviše tako bi mogli pomoći svojim mačkama.
Bezos nudi dvije milijarde dolara za povratak u utrku za Mjesec
PONUDA
Bezos nudi dvije milijarde dolara za povratak u utrku za Mjesec
WASHINGTON - Najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos, ponudio je da pokrije troškove NASA-e u iznosu od dvije milijarde dolara, kako bi američka svemirska agencija mogla preispitati mogućnost potpisivanja ugovora s njim za izgradnju vozila za slijetanje na Mjesec.
EK uputila važno upozorenje Googleu
UPOZORENJE
EK uputila važno upozorenje Googleu
BRUXELLES - Googleova tražilica sve više prikazuje izravne komercijalne ponude kao odgovor na internetska pretraživanja potrošača, posebno u vezi s hotelima i letovima.
Amazon istražuje toksično ponašanje zaposlenika
ISTRAGA
Amazon istražuje toksično ponašanje zaposlenika
SEATTLE - Amazon trenutno provodi istragu zbog toksičnog ponašanja zaposlenika unutar odjela za računalstvo u oblaku. Riječ je o potezu koji, objašnjava Bloomberg, prati internu peticiju zaposlenika koji tvrde da se unutar tvrtke vrši sustavno zlostavljanje te da se zauzima 'negativno stajalište prema ženama i nedovoljno predstavljenim skupinama'.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE