GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatski haker prevarama dolazio do VIP ulaznica

Hrvatski haker prevarama dolazio do VIP ulaznica
PREVARE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 19:48
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Uhvaćen je 36-godišnji hrvatski haker koji je na prijevaru dobio ulaznice i VIP tretman u predsjedničkoj loži jednog od uglednijih stranih sportskih klubova, priopćila je primorsko-goranska policija.

Haker se lažno predstavljao kao visoki hrvatski dužnosnik, a prijavljen je za četiri kaznena djela računalne prijevare.

Policija je kaznene prijave iz domene kibernetičkog kriminala podnijela nakon opsežne istrage, priopćeno je u petak iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Trideset šestogodišnjak je osumnjičen da je osmislio naziv zakupljene domene i kreirao adrese elektroničke pošte te na adresu međunarodnog sportskog udruženja i nekoliko sportskih klubova u zemlji i inozemstvu poslao poruke radi dobivanja VIP ulaznica ili pozivnica za sportska događanja.

Kriminalističko istraživanje počelo je u studenom 2019. temeljem saznanja o mogućoj zlouporabi računalnih sustava, programa i podataka. Utvrđeno je da je osumnjičeni 36-godišnjak izradio računalne podatke u namjeri počinjenja kaznenih djela. Naime, u veljači 2019. uplatio je registraciju i održavanje domene kako bi je koristio kao vjerodostojan računalni podatak jednog od državnih tijela. Isto tako, osmislio je naziv zakupljene domene i kreirao adrese elektroničke pošte te putem elektroničke pošte u rujnu i studenom 2019. na adresu međunarodnog sportskog udruženja te nekoliko sportskih klubova u zemlji i inozemstvu poslao više poruka radi dobivanja VIP ulaznica ili pozivnica za sportska događanja. U najmanje jednom od slučajeva uspio je dovesti u zabludu službene osobe jednog od uglednijih stranih klubova te dobiti tražene ulaznice i VIP tretman u predsjedničkoj loži.

U sklopu kriminalističkog istraživanja temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci, obavljene su pretrage doma i drugih prostorija osumnjičenoga na području Primorsko-goranske županije. Pri tome su izuzeta računala i dijelovi računala, više komada raznih USB stickova, mobiteli i drugi predmeti koji se dovode u vezu s ovim kaznenim djelima.

Također, obavljene su i pretrage računala i drugih predmeta te su pronađeni i izuzeti digitalni dokazi koji upućuju na počinjenje navedenih kaznenih djela.

Uspješnom provedbom ovog kriminalističkog istraživanja otkriven je identitet počinitelja koji je, lažno se predstavljajući kao visoki dužnosnik jednog od državnih tijela, dovodio u zabludu sportska udruženja te je spriječen u daljnjem činjenu istovrsnih kaznenih djela, priopćila je PU primorsko-goranska.

Tagovi: hakeri, hakiranje, VIP ulaznice, Primorsko-goranska županija
PROČITAJ I OVO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
POTONUĆE
Oštar pad prodaje iPhonea u Kini
PEKING - Appleova prodaja iPhonea oštro je pala u Kini u prvom tromjesečju ove godine, a tvrtka je osjetila jaku konkurenciju domaće marke Huawei, prema novom izvješću tvrtke za istraživanje tržišta Counterpoint Research.
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
DOGOVOR
Apple blizu dogovora s FIFA-om oko TV prava
NEW YORK - Globalno upravno tijelo nogometa FIFA blizu je dogovora s Appleom da toj tehnološkoj kompaniji da svjetska televizijska prava za novi, jednomjesečni klupski turnir, izvijestio je u ponedjeljak New York Times.
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
DIVIDENDA
Alphabet ima toliko gotovine da bi mogao početi isplaćivati dividende
NEW YORK - Alphabet Inc. donosi toliko novca da rastu nade da će naučiti nešto iz prmjera Meta Platformsa i početi isplaćivati dividendu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE