GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska na 34. mjestu u svijetu po digitalnoj kvaliteti života u 2020.

Hrvatska na 34. mjestu u svijetu po digitalnoj kvaliteti života u 2020.
IZNENAĐENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2020 / 16:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Hrvatska se prema indeksu digitalne kvaliteta života DQL za 2020. našla na 34. mjestu među 85 zemlja u svijetu te ujedno među 13 zemalja koje su ove godine u tom smislu pozitivno iznenadile, izvijestili su iz međunarodne kompanije-platforme Surfshark koja svake godine objavljuje taj indeks.

Surfshark (kompanija koja se bavi zaštitom privatnosti) indeks DQL objavljuje temeljem globalnog istraživanja odnosno mjerenja kvalitete i dostupnosti interneta, sigurnosti, državnih e-usluga i e-infrastrukture. Za ovu su godinu uspoređivali ta mjerenja u 85 zemalja, što, kako ističu, pokriva 81 posto globalne populacije ili oko 6,3 milijarde ljudi.

U istraživanju su se koristili informacijama i podacima iz raznih svjetskih organizacija, poput UN-a, Svjetske banke, Međunarodne telekomunikacijske unije (International Telecommunication Union - ITU) i drugih.

Istraživanje je pokazalo da se sedam od deset zemalja s najvišom digitalnom kvalitetom života nalaze u Europi, na čelu s Danskom i Švedskom, koje su na prva dva mjesta u svijetu po indeksu DQL.

Treća je Kanada, koja je i najbolje rangirana na američkom kontinentu, dok je Japan vodeći u Aziji, u Africi je to Južna Afrika, a Novi Zeland u regiji Oceanije, koji u raznim digitalnim područjima znatno nadmašuje Australiju.

Ukupno gledano, najboljih 20 zemalja u indeksu DQL za 2020. su Danska, Švedska, Kanada, Francuska, Norveška, Nizozemska, Velika Britanija, Izrael, Japan, Poljska, Finska, Singapur, Estonija, Austrija, Švicarska, Njemačka, Novi Zeland, Španjolska, Australija i Italija.

Hrvatska pozitivno iznenadila

Iako je Hrvatska po tom indeksu na 34. mjestu u svijetu, i primjerice zaostaje za susjednim zemljama Slovenijom i Mađarskom, koje su na 23. odnosno 25. mjestu, istraživači ističu da se našla i među 13 "iznenađujućih" zemalja u svijetu, koje su premašile očekivanu digitalnu kvalitetu života pružanjem viših razina e-sigurnosti i pristupačnijim internetskim povezivanjem nego što je očekivano s obzirom na razinu BDP-a.

Uz Hrvatsku, u toj su grupi još i Azerbajdžan, Bugarska, Kina, Grčka, Mađarska, Latvija, Litva, Malezija, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Urugvaj, za razliku od kojih su tri iznimno bogate zemlje na Bliskom Istoku - Bahrein, Kuvajt i Saudijska Arabija označene zemljama s nižim učinkom u pružanju bolje digitalne dobrobiti za svoje građane, i to zbog niske razine interneta i e-sigurnosti.

Od ostalih podataka o digitalnoj kvaliteti života u Hrvatskoj za 2020. iz Surfsarka kao zanimljivost iznose da je hrvatska e-sigurnost nadmašila američku te da je Hrvatska globalno po tom parametru istraživanja (na 11. mjestu) bolje rangirana i od Japana, Novog Zelanda te Kanade.

Naglašavaju i da Hrvatska ima jedan od najbržih mobilnih interneta na svijetu, u čemu zauzima 9. mjesto u svijetu, no osrednje rezultate pokazuje u stabilnosti mobilnog i širokopojasnog interneta, što se dosta odrazilo i na njezin konačni rang u kvaliteti interneta.

Utjecaj covida-19 na brzine pristupa i nejednakost

Istraživači ističu da su ove godine dodatno u istraživanju uzeli u obzir i utjecaj pandemije covid-19 na kvalitetu i sigurnost interneta, uz poruku da je to imalo znatni utjecaj, te da je nešto više od polovice od ukupno 85 zemalja zabilježilo pad mobilne i širokopojasne brzine.

Napominju i da se u svijetu primjećuje i velika nejednakost u dostupnosti interneta, zbog čega bi čak 75 posto istraživanih zemalja moralo više poraditi da građanima priušte internet, kao i da kvaliteta e-sigurnosti i e-infrastrukrure često ne korelira s visinom BDP-a po glavi stanovnika.

S te strane ističu neke arapske zemlje, dok su među zemljama s najkvalitetnijim internetom Singapur, Švedska i Nizozemska, a kada se kombinira mobilna i širokopojasna mreža najpovoljnija situacija je u Izraelu, Kanadi i Azerbejdžanu.

Tagovi: digitalna kvaliteta života, dQl, e-sigurnost, pristup internetu, Surfshark
PROČITAJ I OVO
Microsoft širi poslovanje u Irskoj
ŠIRENJE
Microsoft širi poslovanje u Irskoj
DUBLIN - Američki računalni i softverski div Microsoft u ponedjeljak je objavio da planira zaposliti dodatnih 200 inženjera u Irskoj i uspostaviti novi inženjerski centar, u sklopu širenja poslovanja u zemlji u kojoj trenutno ima oko 2.500 zaposlenih.
Izdavači i oglašivači u Britaniji protiv Googleove sigurne zone
PROTIVLJENJE
Izdavači i oglašivači u Britaniji protiv Googleove sigurne zone
LONDON - Skupina izdavača, oglašivača i digitalnih tvrtki podnijela je britanskom regulatoru za tržišno natjecanje žalbu protiv Googlea, tvrdeći da će novim alatima zaštite podataka dovesti u pitanje njihovo poslovanje s digitalnim oglašavanjem.
Beckham za sudjelovanje u igrici dobio 45 milijuna eura
POSLOVI
Beckham za sudjelovanje u igrici dobio 45 milijuna eura

LONDON - Legendarni engleski nogometaš David Beckham potvrdio je da je potpisao trogodišnji ugovor s EA Sportsom i da će njegov lik biti prisutan u računalnoj igri Fifa 21.

Kina, prva nakon pola stoljeća, kreće po kamenje s Mjeseca
PODUHVAT
Kina, prva nakon pola stoljeća, kreće po kamenje s Mjeseca
PEKING - Kina u utorak planira lansirati bespilotnu letjelicu na Mjesec koja bi odande trebala donijeti uzorke kamenja, piše BBC. Bit će to prvi pokušaj bilo koje nacije da se domogne uzoraka sa Zemljina prirodnog satelita nakon sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
Muskov Starlink ubrzat će 5G i u Hrvatskoj
5G
Muskov Starlink ubrzat će 5G i u Hrvatskoj
ZAGREB - Niti mjesec dana otkako je Starlink, svemirski telekom Elona Muska, krenuo s radom, počelo se raspravljati kad će postati dostupan u Hrvatskoj, a razlog je 5G.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE