GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska kućanstva rekordno digitalizirana, online trgovina nije porasla

Hrvatska kućanstva rekordno digitalizirana, online trgovina nije porasla
DIGITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2020 / 09:04
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Osobna računala ima 77 posto hrvatskih kućanstava, a pristup internetu 85 posto, što je za tri odnosno četiri postotna boda više nego u 2019., podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Ti podaci pokazuju da gotovo sva kućanstva imaju širokopojasni pristup internetu, a razlike i to male u odnosu na prošlu godinu vidljive su samo u vrsti pristupa - 86 posto kućanstava ove godine ima samo fiksni širokopojasni pristup internetu, što je jedan postotni bod manje nego 2019. godine.

Za jedan postotni bod u odnosu na lani povećan je i udio kućanstava koja imaju samo mobilni širokopojasni pristup internetu, na 71 posto. S obzirom na dob i spol korisnika računala i interneta, nema bitnih razlika između ove i prošle godine - i dalje ih je najviše mlađe i srednje dobi tj. od 16 do 54 godine, muškaraca je više nego žena u tim dobnim skupinama, osim u onoj od 35 do 44 godine u kojoj žene imaju malu prednost.

Slično je i kada se gleda prema radnom statusu, gdje učenici i studenti, kao najmlađa skupina, najčešće upotrebljavaju računala i internet. Kao i kod dobi, po radnom statusu korištenje se smanjuje s godinama odnosno umirovljenjem. Ni razlozi korištenja interneta nisu se bitnije mijenjali ove godine u odnosu na 2019., pa je tako najviše građana na internetu radi čitanje vijesti i časopisa, informiranja o proizvodima i uslugama i gledanja sadržaja na Youtubeu.

Njih 84 posto koristi e-mail, 74 posto ih se na internetu informira o zdravlju, a po 73 posto su tamo radi praćenja društvenih mreža, slanja poruka preko vibera, whatsappa i sličnih servisa, te zbog telefoniranja ili videokonferencija. Najmanje građana na internetu (29 posto) je radi prodaje proizvoda i usluga, 64 posto radi bankarskih usluga, 62 posto radi slušanja glazbe, a 53 posto radi servisa e-uprave.

Iako se očekivalo da bi trgovina putem interneta zbog rada od kuće i drugih razloga zbog pandemije mogla donijeti porast trgovine putem interneta, statistika DZS-a to ne pokazuje, nego da je ta trgovina na razini lanjske odnosno 46 posto internetskih korisnika kupovalo je robu i usluge putem interneta, za razliku od 2019. kada je to činilo 45 posto.

Pritom se uobičajeno najviše kupovalo odjeću, obuću, nakit i torbe, (58 posto), a slijede telekomunikacijske usluge, računala, tableti i slično. Ni dostava hrane putem interneta nije se bitnije mijenjala u odnosu na lani i to je radilo 17 posto korisnika interneta. Najviše korisnika, 64 posto, na internetu je kupovalo ove godine jednom do pet puta, dok ih je najveći broj, ili 75 posto pritom potrošilo 2.000 kuna.

DZS je ove godine, kako navode, prvi puta istražio i novu pojavu tj. Internet of Things (IoT) ili koliko se korisnici interneta služe inteligentnim internetskim uređajima koje su podijelili na kućanske aparate, sigurnosne i uređaje za upravljanjem energijom te virtualne asistente.

Rezultati su pokazali da se 20 posto korisnika služi nekim od tih uređaja. Najčešće su to virtualni asistenti (primjerice Siri i slični), koje koristi 11 posto korisnika IoT-a, slijede IoT kućanski aparati koje koristi šest posto te sigurnosni uređaji s pet posto i energetski IoT s četiri posto korisnika.

Tagovi: digitalizacija, online trgovina, Internet of Things, internetska trgovina, WhatsApp, Viber, Facebook
PROČITAJ I OVO
Sudac dao Twitteru i Musku rok da zaključe transakciju
ROKOVI
Sudac dao Twitteru i Musku rok da zaključe transakciju
WASHINGTON - Američki sudac u saveznoj državi Delawarea naredio je prekid tužbi Twittera protiv Elona Muska uoči suđenja kako bi milijarderu dao vremena da financira svoje preuzimanje te društvene mreže vrijedno 44 milijarde dolara, navodi se u sudskom podnesku od četvrtka.
Domaći Q svečano otvorio ured u Beogradu
ŠIRENJE
Domaći Q svečano otvorio ured u Beogradu
ZAGREB - IT tvrtka Q svečano je otvorila svoj ured u Beogradu nakon što je prije pola godine proširila svoje poslovanje na tamošnje tržište i pojačala svoj tim stručnjacima iz Srbije. Nakon prošlogodišnjeg otvaranja ureda u Londonu, Beograd je treći ured Q-a u kojem će se raditi na projektima za kompanije s 22 globalna tržišta.
Dionice TSMC-a uzletjele nakon pozitivnih preporuka Morgan Stanleya
UZLET
Dionice TSMC-a uzletjele nakon pozitivnih preporuka Morgan Stanleya
NEW YORK - Dionice najvećeg svjetskog proizvođača čipova Taiwan Semiconductor Manufacturing Company porasle su čak 5% u srijedu ujutro u Aziji nakon pozitivnih preporuka analitičara Morgan Stanleya.
Dionice Twittera skočile 22% nakon što je objavljeno da će ga Musk ipak preuzeti
SKOK
Dionice Twittera skočile 22% nakon što je objavljeno da će ga Musk ipak preuzeti
SAN FRANCISCO - Elon Musk jučer se opet predomislio pa je objavio da je ponovno zainteresiran za kupnju Twittera, ali ovaj put po izvornoj cijeni od 54.20 dolara po dionici. Dogovor o kupnji mogao bi biti postignut već u petak, piše niz američkih medija.
STORM Computers akvizirala tvrtku Poligon
AKVIZICIJE
STORM Computers akvizirala tvrtku Poligon
ZAGREB - STORM Computers, poznata IT kompanija koja u hrvatskoj i regiji uspješno posluje preko 30 godina obogatila je svoju ponudu rješenja i usluga kupnjom 100 postotnog udjela tvrtke Poligon.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE