GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska inovacija iTherapy osvojila zlato za proizvod protiv korone

Hrvatska inovacija iTherapy osvojila zlato za proizvod protiv korone
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2020 / 16:20
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Inovacija hrvatske tvrtke "Kristalna ideja" - uređaj za filtraciju zraka u prostorijama iTherapy - nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom natjecanju "Inventions VS Corona" u konkurenciji 202 proizvoda iz 35 zemalja.

Radi se o hrvatskom patentu koji u zraku unutar zatvorenih prostora deaktivira bioaerosole, bakterije i viruse te sprječava njihovo širenje. Istovremeno obogaćuje zrak negativnim ionima i antioksidansima, objašnjavaju iz Komre.

Natjecanje je organizirala Međunarodna federacija udruženja izumitelja i izuma (IFIA), krovna svjetska udruga inovatora osnovana 1968. godine, a uređaj je dostupan na tržištu od 2016. godine.

Direktorica tvrtke "Kristalna ideja", ujedno i članice Zajednice za inventivni rad HGK, Inga Kovačić Sindik istaknula je tim povodom da im je motivacija za razvoj tog proizvoda bila zdravstvena i ekološka.

"Naime, uz neku opću dobrobit pojedinca, moramo biti svjesni klimatskih proizvoda i sve veće razine zagađenja zraka koja pak utječe na naše svakodnevno psihofizičko stanje,“ naglasila je Kovačić Sindik.

Ideja je nastala temeljem istraživanja tržišta dostupnih filtera, budući da svi dotadašnji proizvodi nisu mogli istovremeno ispuniti dvije važne funkcije: pročišćavanje unutarnjeg zraka od najvećeg dijela polutanata, uz istovremenu prilagođenost za korištenje u stambenim i poslovnim prostorima, hotelima, bolnicama, i sl.

Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić ističe da je i prije krize bilo jasno da se hrvatsko gospodarstvo ne treba temeljiti na ekonomiji obujma, već na inovacijama, pogotovo u ovako neizvjesnim vremenima.

"Ovakva postignuća pomažu i da se osnaži imidž Hrvatske kao zemlje inovatora", smatra Kesić Šapić.

Podsjeća i da je tvrtka "Kristalna ideja" s HGK sudjelovala na nekoliko sajmova, na Sajmu inovacija u Ženevi 2018. i na Sajmu inovacija IENA u Nurembergu iste godine.

Tada je Kovačić Sindik nagrađena kao najbolja europska inovatorica na sajmu IENA u Nurembergu, a njezina je inovacija dobila zlatnu medalju.

Proizvodu "iTherapy" je i Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo UN-a (WIPO) dodijelila priznanje za najbolju svjetsku inovaciju 2019. godine u Istanbulu. Tvrtka je dobila podršku i Europske poduzetničke mreže te je sudjelovala na gospodarskim susretima u Manchesteru 2019. godine.

Komora u priopćenju najavljuje da će pružiti priliku i drugim hrvatskim inovatorima da predstave svoje proizvode na Nacionalnoj izložbi inovacija koja će se održati u listopadu u Zagrebu. Dio je to inicijative "Inoviraj-profitiraj" s ciljem promocije i razmjene znanja hrvatskih tvrtki. Inicijativa se održavala u pet hrvatskih regija kroz online edukacije, a tijekom mjesec i pol ju je preko web platforme pregledalo više od pet tisuća ljudi.

Projekt "Inoviraj-profitiraj" dio je nacionalne inicijative "Promocija poduzetništva", čiji je pokretač Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, a partneri su HGK, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska udruga poslodavaca.

Tagovi: iTherapy, Inventions VS Corona, Inga Kovačić Sindik, Tajana Kesić Šapić
PROČITAJ I OVO
Rezultati Tencenta znatno bolji od očekivanja
SJAJNE BROJKE
Rezultati Tencenta znatno bolji od očekivanja
HONG KONG - Kineski div u sektoru igrica i društvenih mreža, Tencent Holdings, ostvario je skok neto dobiti u drugom kvartalu od 37 posto, nadmašivši procjene tržišnih analitičara.
Njemačka vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeve 5G tehnologije
MEDIJI
Njemačka vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeve 5G tehnologije
FRANKFURT - Prema pisanju Frankfurter Allgemeine Zeitunga, njemačka je vlada sve dalje od odluke o zabrani Huaweijeveme 5G opreme.
Ericsson zaključio stoti 5G komercijalni sporazum
5G
Ericsson zaključio stoti 5G komercijalni sporazum
STOCKHOLM - Ericsson je obilježio značajnu 5G prekretnicu osiguravši kompaniji 100.-ti komercijalni 5G sporazum ili ugovor s pojedinim pružateljem komunikacijskih usluga. Ova brojka uključuje 58 javno objavljenih ugovora i 56 5G mreža u radu na pet kontinenata.
Disney gasi brend 20th Century Fox
POTEZI
Disney gasi brend 20th Century Fox
LOS ANGELES - Američki medijski div Walt Disney ugasio je brend 20th Century Fox, jedno od najpoznatijih imena u industriji zabave, izvijestili su britanski mediji.
Google pretvara pametne telefone u detektore potresa
POTEZI
Google pretvara pametne telefone u detektore potresa
SAN FRANCISCO - Google je u utorak u Kaliforniji pokrenuo sustav upozorenja o potresima, koji bi omogućio da se pametni telefoni s operacijskim sustavom Android iskoriste kao detektori potencijalnih seizmičkih aktivnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE