GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i zemlje jugoistočne Europe lansiraju svoj prvi satelit

Hrvatska i zemlje jugoistočne Europe lansiraju svoj prvi satelit
SATELIT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 10:02
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Asocijacija jugoistočne Europe za svemir (SESA), čiji su članovi i hrvatski znanstvenici, lansirat će do kraja ove ili početkom iduće godine satelit što ga toj organizaciji poklanja Indija, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Povodom obilježavanja 75 godina neovisnosti Indija je financirala projekt u okviru kojeg su studenti indijskih sveučilišta izradili 75 satelita. Jedan od tih satelita poklanjaju Asocijaciji jugoistočne Europe za svemir.

"Mi samo moramo odlučiti koju će poruku uputiti taj satelit te organizirati prihvaćanje signala koji će satelit odašiljati. Satelit će iz svemira slati poruku zajedništva u suradnji na našim prostorima na svemirskim projektima, a nosit će logo SESA-e", rekao je Slobodan Danko Bosanac, umirovljeni fizičar Instituta Ruđer Bošković (IRB) i predsjednik Jadranske aerosvemirske asocijacije (A3), udruge iz Zagreba koja broji oko 60 članova.

Cilj udruge je promocija programa za svemir, obrazovanje, međunarodnu suradnju i pokretanje projekata vezanih uz svemirsku tehnologiju, satelite, raketne pogone u Hrvatskoj.

Slobodan Danko Bosanac jedan je od osnivača Asocijacije jugoistočne Europe za svemir (SESA), utemeljene u lipnju ove godine. Osim A3, članovi SESA-e su Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD) iz Srbije (Novi Sad), Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Bosne i Hercegovine (Mostar), Montenegro Space Research (MSR) iz Crne Gore (Podgorica) te Centar za inovacije i tehnološki razvoj (NAVIA) iz Sjeverne Makedonije (Skopje).

"Glavna okosnica rada SESA-e je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u području svemirskog inženjeringa u regiji, prijenos znanja, pomoć pri izradi nacionalnih projekata i posebno suradnja na projektima od zajedničkog interesa. Naš cilj je da u SESA-i budu sve zemlje jugoistočne Europe, uključujući Bugarsku, Grčku i Albaniju, jer svi mi zaostajemo na području svemirske tehnologije", naglasio je Bosanac.

Istodobno, Jadranska aerosvemirska asocijacija razvija projekt prvog potpuno hrvatskog satelita Perun, što je ime koje u slavenskoj mitologiji označava vrhovno božanstvo.

Također, članovi A3 surađuju na projektu satelita CroCube u suradnji sa slovačkom tvrtkom Spacemanic. Lansiranje satelita CroCube planirano je za sljedeću godinu, a u svemir će odletjeti na raketi Falcond 9 kompanije SpaceX u vlasništvu Elona Muska, piše novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.

Tagovi: Asocijacija jugoistočne Europe za svemir, satelit, slobodan Danko Bosanac, Komitet za razvoj svemirskog programa , Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT, Montenegro Sp
PROČITAJ I OVO
Australska vlada: Zakon koji obvezuje Metu, Google da plaćaju medijima uspješan
OCJENE
Australska vlada: Zakon koji obvezuje Metu, Google da plaćaju medijima uspješan
CANBERRA - Australski zakon koji obvezuje internetske divove Meta i Google da plaćaju medijima sadržaj koji preuzimaju, uglavnom je uspješan i potrebno je proširiti ga na druge platforme, navodi se u izvješću australske vlade.
Span među tri najbolje Rising Star kompanije izlistane na europskim burzama
USPJESI
Span među tri najbolje Rising Star kompanije izlistane na europskim burzama
ZAGREB - Span je proglašen jednom od triju najboljih europskih kompanija koje su izašle na tržište kapitala u protekle dvije godine, a riječ je o nagradi koju dodjeljuju Europska komisija, Federacija europskih burzi i Udruženje europskih izdavatelja.
Twitter ponovno suspendirao račun Kanye Westa
SUSPENZIJA
Twitter ponovno suspendirao račun Kanye Westa
SAN FRANCISCO - Twitter je u petak ponovno suspendirao račun Kanye Westa, samo dva mjeseca nakon što je vraćen, nakon što je njegov vlasnik Elon Musk rekao da je prekršio pravila platforme koja zabranjuju poticanje na nasilje.
Hoće li Netflix i njegovi suparnici uspjeti stati na kraj dijeljenju šifri?
STREAMING
Hoće li Netflix i njegovi suparnici uspjeti stati na kraj dijeljenju šifri?
NEW YORK - Netflix se godinama pravio da ne zna da milijuni njegovih korisnika dijele drugima svoje korisničke šifre. Sada ih zbog sve više konkurentskih platformi nastoji prisiliti da to plate. Hoće li uskoro biti nemoguće s drugima dijeliti šifre za Netflix, Disney i druge slične platforme?
Meddox se širi: Hrvatska aplikacija za zdravstvene nalaze planira prodor u EU
ŠIRENJE
Meddox se širi: Hrvatska aplikacija za zdravstvene nalaze planira prodor u EU
ZAGREB - Mobilna aplikacija Meddox, napredno rješenje za upravljanje zdravstvenom dokumentacijom, predstavila se danas medijima i najavila svoje buduće korake.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE