GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li Huawei ugroziti američko-britansko savezništvo?

Hoće li Huawei ugroziti američko-britansko savezništvo?
PRITISCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2020 / 13:55
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanski premijer Boris Johnson danas će odlučiti hoće li kineski Huawei sudjelovati u uvođenju 5G mobilne mreže Velike Britanije, čime bi riskirao narušavanje odnosa sa SAD-om ili Kinom uoči brexita.

Johnson će održati sastanak s Vijećem za nacionalnu sigurnost na kojem će biti dane preporuke o Huaweijevoj ulozi.

Odluka će oduševiti ili šokirati jedno od dva najveća svjetska gospodarstva. Vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa strahuje da bi Kina mogla upotrebljavati Huawei za krađu zapadnjačkih tajni, dok Peking upozorava da će blokiranjem kompanije Velika Britanija naštetiti kineskim investicijama u otok.

Johnson je u ponedjeljak rekao kako je moguće biti u tijeku s novom tehnologijom 5G-a i bez ugrožavanja nacionalne sigurnosti ili "dubokog obavještajnog odnosa" s SAD-om.

„Naći ćemo rješenje koje će nam omogućiti ostvarenje oba cilja", rekao je britanski premijer.

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei priopćio je kako SAD želi spriječiti njegov ulazak u britansku 5G mrežu, jer nijedna američka kompanija ne može ponuditi takvu tehnologiju po konkurentnim cijenama.

Huawei u Britaniji, kao lisica u kokošinjicu

Izvori su Reutersu prošlog tjedna rekli da su viši britanski dužnosnici predložili da se Huaweiju dodijeli ograničena uloga u izgradnji 5G mreže. To bi bio „proračunati kompromis", koji bi se Washingtonu mogao predstaviti kao oštro ograničenje, ali bi ga britanski operatori koji već koriste opremu tvrtke mogli prihvatiti.

Bivši konzervativni čelnik odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat usporedio je dopuštenje pristupa Huaweija britanskog 5G mreži s „puštanjem lisice u kokošinjac kad ustvari treba čuvati ogradu".

No, telekomunikacijske tvrtke su upozorile da bi ih potpuna zabrana Huaweija koštala milijarde dolara, kao i odgodu uvođenje 5G-a. Time bi bile ostavljene da se oslone na švedski Ericsson i finsku Nokiju, jedine glavne konkurente kineskom gigantu.

Britanska obavještajna služba kritizirala je Huawei zbog neuspješnog rješavanja sigurnosnih propusta u svojoj opremi, no također je priopćila da nije pronašla dokaze o državnoj špijunaži.

Bivša britanska premijerka Theresa May prošle se je godine, prije odlaska s dužnosti, složila da Huaweiju treba blokirati ulazak u temeljne dijelove 5G mreže, ali da mu se može omogućiti ograničeni pristup dijelovima koji nisu toliko bitni.

Tagovi: Huawei, Velika Britanija, Brexit, 5G mreža, 5G tehnologija, Donald Trump, Boris Johnson
PROČITAJ I OVO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
BESPOVRATNO
SAD će Micronu dati 6,1 milijardu dolara za američke tvornice čipova
WASHINGTON - Američki proizvođač čipova Micron dobit će do 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju tvornica računalnih čipova u državama New York i Idaho, objavila je danas Bijela kuća.
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
KATASTROFA
Meta u jednom danu izgubila 200 milijardi dolara tržišne vrijednosti
NEW YORK - Do pada je došlo unatoč tome što je Meta izvijestila o dobiti i prihodu boljem od očekivanog za prvo tromjesečje.
Talijanski regulator kaznio Amazon
KAZNA
Talijanski regulator kaznio Amazon
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja izvijestio je u četvrtak da je američkom internetskom maloprodajnom divu Amazonu izrekao novčanu kaznu od 1,13 milijardi eura zbog zloupotrebe dominantne tržišne pozicije.
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
ENORMNO
ByteDance utrošio 7 milijuna dolara za lobiranje i oglase u borbi protiv zabrane TikToka u SAD-u
WASHINGTON - TikTok i njegova matična tvrtka ByteDance sa sjedištem u Kini zajedno su ove godine potrošili preko 7 milijuna dolara kako bi pokušali zaustaviti Kongres u donošenju zakona koji bi mogli zabraniti aplikaciju društvenih medija u Sjedinjenim Državama.
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
DOBRE BROJKE
Spotify ugodno iznenadio rezultatima, dionice rastu
NEW YORK - Spotify Technology (SPOT) objavio je u utorak fiskalnu zaradu u prvom tromjesečju koja je nadmašila očekivanja analitičara. Audio gigant je također ostvario profit jer nastavlja provoditi svoju nedavnu strategiju "učinkovitosti".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE