GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM-u stiglo devet zahtjeva za sudjelovanjem u javnoj dražbi za 5G frekvencije

HAKOM-u stiglo devet zahtjeva za sudjelovanjem u javnoj dražbi za 5G frekvencije
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 10:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) stiglo je devet zahtjeva tvrtki HT, A1, Telemach, EOLO S.P.A., BeeIN, Digicom, Eco Net, Markoja i Terrakom, za sudjelovanje u postupku javne dražbe za 5G frekvencije, koja počinje 12. srpnja, doznaje se u četvrtak iz HAKOM-a.

"S obzirom na iskazane interese u fazi priprema za dražbu, broj prijava za sudjelovanjem u javnoj dražbi je nešto veći od naših očekivanja", kažu na upit Hine iz HAKOM-a, podsjećajući da su zainteresirani za tu dražbu prijave trebali dostaviti do 11. lipnja, a sam postupak nadmetanja za 5G frekvencije tj. frekvencijske pojaseve 700 i 3600 MHz te 26 GHz počinje 12. srpnja 2021.

Prema HAKOM-u, za frekvencijski pojas 700 MHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su A1 Hrvatska, Hrvatski Telekom (HT) i Telemach Hrvatska, a ta tri telekoma ispunili su i sve uvjete za dražbu za frekvencijski pojas 3600 MHz.

Za frekvencijski pojas 26 GHz sve potrebne uvjete za sudjelovanje u postupku javne dražbe na nacionalnoj razini ispunili su također ta tri najjača telekoma u Hrvatskoj, kao i još tvrtka EOLO S.P.A.

Potrebne uvjete pak za dražbu na regionalnoj/županijskoj razini za frekvencijski pojas 3600 MHz ispunile su tvrtke BeeIN, Digicom, Eco Net, EOLO S.P.A., Markoja i Terrakom.

HAKOM je postupak javne dražbe za 5G frekvencije počeo 27. svibnja, uz rokove do 11. lipnja za primanje zahtjeva, zatim 12. srpnja počinje dražba, dok se dodjela dozvola očekuje do kraja kolovoza, a s obzirom na početno određene cijene za frekvencijske pojaseve očekuje se prihod od najmanje 300 milijuna kuna.

Javna dražba punog naziva "Javna dražba za izdavanje dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra-RF za mreže pokretnih komunikacija pete generacije-5G na području RH" odvijat će se putem elektroničkog sustava nadmetanja, koje će se za pojedine frekvencijske pojaseve provoditi u četiri odvojena postupka tj. za frekvencije od 700 MHz, 3600 MHz, 26 GHz te 3600 MHz regionalno, odnosno frekvencijski pojasevi koji će se ponuditi u postupku javne dražbe su 758-788/703-733 MHz, 3400-3800 MHz i 26,5-27,5 GHz.

Dozvole koje će se nakon nadmetanja izdavati operatorima bit će na razdoblje od 15 godina, osim u slučaju Međimurske i Varaždinske županije, gdje već postoje izdane dozvole za različitu tehnologiju od 5G koje vrijede do 2023. te se za ta područja nove dozvole iznimno izdaju na 13 godina.

Po isteku razdoblja valjanosti dozvole, moguće ih je produljiti za najviše pet godina, što je određeno i pravilima na razini EU-a, dodaju iz HAKOM-a.

Za svaki frekvencijski pojas određene su i obveze pokrivenosti, kao i početne cijene, za koje regulator ističe da su "najmanji iznos naknade za uporabu RF spektra za koju HAKOM može izdati dozvole za uporabu RF spektra".

Početne cijene definirali su na temelju 'benchmarking' metode te su dodatno prilagođene izračunima povrata na investiciju za 5G mrežu, pa je tako primjerice početna cijena za frekvencije 700 MHz 45 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 20 MHz (2x10 MHz) na nacionalnoj razini.

Za 3600 MHz početna je cijena 5,25 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 10 MHz na nacionalnoj razini, a za 3600 MHz je, kako objašnjavaju, individualno određeni iznos po frekvencijskom bloku od 10 MHz na regionalnoj/županijskoj razini za svaku županiju i Grad Zagreb.

Za 26 GHz početna cijena je pak 7,5 milijuna kuna po frekvencijskom bloku od 200 MHz na nacionalnoj razini.

Kada se sve to zbroji dolazi se do iznosa od najmanje 300 milijuna kuna, što je prihod državnog proračuna.

Tagovi: 5G frekvencije, HAKOM, Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach, EOLO S.P.A., BeeIN, Digicom, Eco Net, Markoja, Terrakom
PROČITAJ I OVO
Xiaomi i Leica Camera najavljuju dugoročnu stratešku suradnju
SURADNJA
Xiaomi i Leica Camera najavljuju dugoročnu stratešku suradnju
PEKING - Xiaomi, vodeća svjetska kompanija za potrošačku elektroniku i pametnu proizvodnju, i Leica Camera, čija se legendarna reputacija temelji na dugoj tradiciji izvrsne kvalitete, inovativnih tehnologija i njemačkog umijeća u proizvodnji, službeno objavljuju svoju stratešku suradnju u području mobilne fotografije.
Markić: Rusija pojačala cyber napade na Hrvatsku
NAPADI
Markić: Rusija pojačala cyber napade na Hrvatsku
ZAGREB - Cilj većine napada koje je Hrvatska spriječila bila je krađa osjetljivih informacija iz ministarstava, ali i Porezne uprave.
Srušene web stranice talijanske vlade, osumnjičeni ruski hakeri
HAKERI
Srušene web stranice talijanske vlade, osumnjičeni ruski hakeri
RIM - Niz internetskih stranica talijanske vlade u petak je bio metom kibernetičkih napada za koje vlasti sumnjiče ruske hakere Killnet.
Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE
NAJAVE
Kanada najavila zabranu korištenja opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE
OTTAWA - Kanada planira zabraniti korištenje opreme dvije najveće kineske telekomunikacijske kompanije Huawei i ZTE u svojoj 5G telefonskoj mreži, što bi trebalo poboljšati kanadske mobilne internetske usluge i „braniti sigurnost i zaštitu Kanađana”.
Xiaomi koristi vlastito razvijenu govornu tehnologiju za pomoć osobama s poremećajima govora
INOVACIJE
Xiaomi koristi vlastito razvijenu govornu tehnologiju za pomoć osobama s poremećajima govora
PEKING - Xiaomi, kompanija za potrošačku elektroniku i pametnu proizvodnju s pametnim telefonima i hardverom suštinski povezanim na IoT platformu, predstavio je najnoviju primjenu naprednih algoritama i vlastite govorne tehnologije na području pristupačnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE