GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM o 5G: Hrvatska će definirati kriterije za dobavljače opreme i do kraja godine provesti dodjelu frekvencija

HAKOM o 5G: Hrvatska će definirati kriterije za dobavljače opreme i do kraja godine provesti dodjelu frekvencija
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2020 / 09:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - HAKOM će slijedom preporuka Europske komisije za 5G definirati kriterije za dobavljače opreme koji žele raditi na hrvatskom tržištu te do kraja godine provesti dodjelu frekvencija za 5G, ističu za Hinu iz te regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

Podsjećajući da su Europska komisija (EK) i Agencija EU-a za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA) 29. siječnja predstavile alatni okvir ili tzv. Toolbox za 5G, koji predstavlja zajednički odgovor svih zemalja članica EU na moguće rizike koje bi izgradnja i uporaba 5G mreža mogla predstavljati u budućnosti, iz HAKOM-a za Hinu objašnjavaju da je to zapravo skup preporuka za mjere koje se mogu koristiti za umanjivanje identificiranih rizika u procesu uvođenja i primjene 5G mreža pete generacije.

"Time su bile obuhvaćene sve države članice tako što su procjene rizika bile provedene na nacionalnim razinama i na razini EU-a, a potom i objavljene u listopadu prošle godine. HAKOM je u tome dogovorom svih relevantnih tijela koja sudjeluju u radu Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost imao ulogu koordinatora prilikom nacionalne procjene rizika", otkrivaju iz te regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, ističući da je njihova nacionalna procjena rizika bila i jedan od 28 ulaznih dokumenta za spomenutu zajedničku europsku procjenu rizika.

Ono što sada slijedi je da nacionalna radna skupina koju koordinira HAKOM iz tog 'toolboxa' EK izabere alate i odredi kriterije za proizvođače i dobavljače opreme koji žele raditi u Hrvatskoj, dok će domaći operatori moći nabavljati opremu i rješenja od svih proizvođača koji zadovolje te zadane kriterije.

"Koliko nam je poznato, svi proizvođači opreme su zainteresirani za hrvatsko tržište i očekujemo da će ozbiljno pristupiti zahtjevima koje će pred njih postaviti izabrana rješenja iz 'toolboxa", poručuju iz HAKOM-a, dodajući da je sada važno da Hrvatska kao država članica EU-a po tom pitanju djeluje koordinirano sa svim drugim članicama i da se svi drže zajedničke metodologije.

Naglašavaju i da je EU vrlo ozbiljno pristupila pitanju sigurnosti budućih 5G mreža te stoga i u HAKOM-u smatraju da je uloženi napor rezultirao kvalitetnim okvirom za ublažavanje rizika te da europska rješenja mogu biti primjer i drugim zemljama u svijetu.

Dodjela frekvencija za 5G moguća do kraja ove godine

Na pitanje kada se može u Hrvatskoj očekivati dodjela frekvencija za 5G, iz HAKOM-a odgovaraju da je od 18. listopada 2019. do 20. siječnja 2020. provedena javna raspravu o budućoj dodjeli frekvencijskih pojaseva 700 MHz, 1500 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz s ciljem informiranja dionika na tržištu i javnosti o namjeri dodjele spektra za 5G mreže te ispitivanja stanja na tržištu u smislu potreba za spektrom za pojedine korisnike.

"Do kraja veljače ove godine HAKOM će na osnovu rezultata te javne rasprave odlučiti koji postupak dodjele spektra pokreće i koje će frekvencijske pojaseve dodjeljivati. Rokovi za temeljne frekvencijske pojaseve predviđene za implementaciju 5G tehnologije (700 MHz, 3,6 GHz i 26 GHz) vezani su uz rokove propisane Europskim zakonikom elektroničkih komunikacija (European Electronic Communications Code – EECC - Direktiva (EU) 2018/1972) i Odlukom (EU) 2017/899 Europskog parlamenta i Vijeća o uporabi frekvencijskog pojasa 470-790 MHz u Uniji", kažu iz HAKOM-a.

Napominju i da zajednički EU vremenski plan uvođenja 5G uključuje, uz ostalo, i identifikaciju i pokrivanje barem jednog većeg grada do kraja 2020. te neprekinuto 5G pokrivanje urbanih područja i glavnih zemaljskih transportnih putova do 2025.

Prvi 5G grad u Hrvatskoj već je odabran, Osijek, te operatori sami s tim gradom dogovaraju koje specifične primjene će pružati kao i s tim povezana ulaganja.

"S obzirom na sve to, HAKOM planira dodjelu frekvencijskih pojaseva namijenjenih implementaciji 5G tehnologije provesti do kraja 2020.", najavljuju iz te agencije.

Tagovi: HAKOM, 5G tehnologija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Uspješno lansirana raketa SpaceX-a, NASA u svemir ponovno leti s tla SAD-a
U ORBITU
Uspješno lansirana raketa SpaceX-a, NASA u svemir ponovno leti s tla SAD-a
CAPE CANAVERAL - SpaceX, privatna kompanija milijardera Elona Muska, u subotu je s Floride u Zemljinu orbitu uspješno lansirala raketu Falcon 9 kojom su prvi puta u posljednjih devet godina dva astronauta NASA-e u svemir poletjeli s tla SAD-a.
Microsoft će novinare zamijeniti umjetnom inteligencijom
AUTOMATIZACIJA
Microsoft će novinare zamijeniti umjetnom inteligencijom
REDMOND - Microsoft će desetke novinara koji rade na web stranici Microsofta zamijeniti umjetnom inteligencijom i automatizirani sustavi će odlučivati koji će članci biti objavljeni, piše u subotu BBC.
Protiv Huaweija i Kine: Velika Britanija i SAD iniciraju osnivanje skupine D-10
D-10
Protiv Huaweija i Kine: Velika Britanija i SAD iniciraju osnivanje skupine D-10
SEUL – Prijedlog o osnivanju skupine D-10 bi se trebao naći na stolu sljedećeg mjeseca tijekom trajanja Summita G7, a kao osnovni cilj se navodi budući tehnološki razvitak bez kineske tehnologije.
Tehnološke inovacije su ključne za održivost
IZVJEŠTAJ
Tehnološke inovacije su ključne za održivost
ZAGREB - Najnoviji Ericssonov ConsumerLab izvještaj otkriva nove uvide u stavove korisnika o izazovima održivosti te o potencijalu tehnologije kao podrške u povećavanju vlastitog pozitivnog učinka.
Huawei na zalihama ima dovoljnu količinu čipova za dvije godine
ČIPOVI
Huawei na zalihama ima dovoljnu količinu čipova za dvije godine
PEKING - Huawei u svojim skladištima ima zalihu čipova s američkom tehnologijom za još dvije godine poslovanja, a pritom se misli na Intelove poslužiteljske procesore i Xilinx programabilne čipove.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE