GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM nije izdao dopuštenje: 5G tehnologija u Istri na čekanju

HAKOM nije izdao dopuštenje: 5G tehnologija u Istri na čekanju
5G
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2019 / 08:31
Autor: SEEbiz / Glas Istre
PULA - Istarska županija neće tako brzo osjetiti blagodati najnovije mobilne tehnologije, odnosno 5G mreže, iako su mnogi, zahvaljujući najavama Hrvatskog Telekoma, to očekivali u najskorije vrijeme. 

Iako je još polovicom srpnja 2018. godine Hrvatski Telekom na prigodnom eventu u Puli objavio kako su završili modernizaciju radijske pristupne mreže na području Istre, čime su stvoreni preduvjeti za implementaciju 5G mreže na tom području, državni regulator HAKOM nije izdao dopuštenje za pokusni rad nove tehnologije na području Istre, piše Glas Istre.

Time Istra nije postala prva 5G regija u Hrvatskoj, kao što se moglo pretpostavljati iz najava, a u Hrvatskom Telekomu danas kažu kako je nova oprema postavljena zbog efikasnije 4G mreže. Nova 5G tehnologija malo će pričekati, što će svakako razveseliti njezine protivnike iz redova zelenih i aktivista protiv elektronskog zagađenja.

Naravno, Hrvatski Telekom, koji će za izgradnju 5G mreže upotrebljavati opremu Ericssona, ne odustaje od tog pothvata. Za to se priprema i konkurentska A1 mreža. Akcijskim planom Europske unije predviđa se da barem jedan veliki grad u svakoj zemlji do kraja 2020. bude pokriven 5G tehnologijom.

"Projektom modernizacije radijske mreže stvaraju se preduvjeti za uvođenje 5G tehnologije. Hrvatski Telekom intenzivno radi na testiranju 5G tehnologije te se priprema za početak komercijalne implementacije 2020. godine. Puni zamah 5G tehnologije s punim opsegom funkcionalnosti i značajnijim pokrivanjem očekuje se između 2025. i 2030. godine", kažu u Hrvatskom Telekomu.

U državnom regulatornom tijelu potvrđuju kako će se 5G mreža testirati u nekim dijelovima Hrvatske.

"HAKOM je u svrhu nekomercijalnog tehničkog ispitivanja, odnosno testiranja 5G tehnologije, izdao privremene dozvole za uporabu frekvencijskog spektra Hrvatskom Telekomu na području Samobora, Krka i Osijeka te A1 na području grada Zagreba. Za područje Istarske županije takva dozvola do sada nije izdana. Točan datum početka testiranja 5G tehnologije ovisi o Hrvatskom Telekomu i A1", objašnjava Ana Katalinić Mucalo, zamjenica ravnatelja HAKOM-a.

Ekološki aktivisti, mediji i društvene mreže prepuni su podataka o štetnosti 5G mreža za ljudsko zdravlje, a učestalo se piše i o zabrani upotrebe 5G mreže u nizu velikih gradova, regija i cijelih država. U HAKOM-u tvrde kako je kod nas sve po pravilniku.

"Mjere zaštite od elektromagnetskih polja propisuje Ministarstvo zdravstva Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja. Navedenim pravilnikom utvrđena su javna područja i područja povećane osjetljivosti za koja su propisane granične vrijednosti razina elektromagnetskih polja, kao i uvjeti koji moraju biti ispunjeni prilikom projektiranja ili postavljanja i uporabe izvora elektromagnetskih polja, odnosno baznih postaja. Osim razina zračenja, propisana je i provedba prvih i periodičkih mjerenja elektromagnetskih polja za pojedinu baznu postaju u svrhu provjere usklađenosti bazne postaje s dopuštenim razinama elektromagnetskih polja", ističu iz HAKOM-a.

Zamjenica ravnatelja HAKOM-a Ana Katalinić Mucalo kaže kako su "propisane granične vrijednosti u Republici Hrvatskoj strože nego u većini zemalja Europske unije. U postupku provjere baznih postaja, u skladu s odredbama Zakona o elektroničkim komunikacijama, HAKOM primjenjuje razine odnosno kriterije propisane Pravilnikom Ministarstva zdravstva".

U HAKOMU-u dodaju da će građani transparentno vidjeti popis baznih stanica mobilne telefonije koje su aktivne.

"Operatori pokretnih komunikacija HAKOM-u redovito prijavljuju podatke o postavljenim baznim postajama te su ti podaci objavljeni na internetskim stranicama i dostupni svima putem našeg GIS portala. U nekoliko slučajeva se dogodilo da građani prijave HAKOM-u bazne postaje koje su još bile u fazi izgradnje, pa nisu još ni mogle biti izmjerene, niti objavljene na portalu", naglašava Ana Katalinić Mucalo.

Tagovi: HAKOM, 5G tehnologija, Istra, Hrvatski Telekom, Ana Katalinić Mucalo, Ericsson, Ericsson Nikola Tesla
PROČITAJ I OVO
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
NOVITETI
Predstavljen Samsung Galaxy S20 FE
ZAGREB – Tvrtka Samsung Electronics predstavila je Galaxy S20 Fan Edition (FE), najnovijeg člana Galaxy S20 serije. Galaxy S20 FE je premium pametni telefon koji sadrži sve omiljene značajke zaljubljenika u pametne telefone iz Galaxy serije.
Njemačka vlada nakon 100 dana pozvala na veću upotrebu aplikacije za covid
POZIV
Njemačka vlada nakon 100 dana pozvala na veću upotrebu aplikacije za covid
BERLIN - Javnost bi trebala više upotrebljavati aplikaciju za praćenje koronavirusa kako se približavaju zimski mjeseci, rekao je u srijedu u pozivu građanima ministar zdravstva Jens Spahn u povodu sto dana od uvođenja aplikacije "Corona Warn App".
Hrvatskom Telekomu ponovno potvrđen status najbolje mobilne mreže u Hrvatskoj
KVALITETA
Hrvatskom Telekomu ponovno potvrđen status najbolje mobilne mreže u Hrvatskoj
ZAGREB - Velika neovisna analiza koju je provela međunarodna tehnološka kompanija umlaut najnovija je potvrda kako Hrvatski Telekom ima najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj.
Agrivi preuzeo platformu eGAP
ŠIRENJE
Agrivi preuzeo platformu eGAP
ZAGREB - Najnagrađivaniji hrvatski poljoprivredni startup Agrivi, koji od lani posluje pozitivno i koji je prema The FoodTech 500 četvrti najboljih startup u branši na svijetu, preuzeo je svog dojučerašnjeg najvećeg konkurenta u Hrvatskoj, platformu eGAP. Iznos transakcije kao i detalji samog preuzimanja nisu objavljeni.
Samsung dobitnik čak 48 IDEA 2020 nagrada
DIZAJN
Samsung dobitnik čak 48 IDEA 2020 nagrada
ZAGREB - Tvrtka Samsung Electronics osvojila je čak 48 nagrada za izvrsnost u dizajnu na međunarodno poznatom događaju International Design Excellence Awards 2020 (IDEA 2020) koji je održan virtualno 16. rujna.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE