GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Internetski promet u zadnjem kvartalu 2020. čak 51 posto veći nego krajem 2019.

HAKOM: Internetski promet u zadnjem kvartalu 2020. čak 51 posto veći nego krajem 2019.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 15:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pandemije je u 2020. utjecala na povećano korištenje elektroničkih komunikacija, što je potvrdilo i četvrto tromjesečje u kojemu je internetski/podatkovni promet porastao za 51,5 posto na godišnjoj razini, a i više smo razgovarali, no ukupni je prihod na tržištu elektroničkih komunikacija ipak smanjen za 3,3 posto, podaci su HAKOM-a.

Po podacima regulatora, u zadnjem tromjesečju prošle godine podatkovni promet dosegnuo je ukupno 613 petabajta (PB), što je porast za 51,5 posto u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine.

Osim porast podatkovnog prometa, korisnici elektroničkih komunikacija u četvrtom su tromjesečju 2020. znatno više razgovarali i mobilnim i fiksnim telefonima te se i broj utrošenih minuta u tim telefonskim mrežama povećao u odnosu na kraj 2019. godine.

U mobilnim (pokretnim) mrežama u Hrvatskoj broj odlaznih minuta tako se povećao za 26,3 posto, na 3,03 milijarde minuta.

No, istodobno je roaming minuta hrvatskih korisnika bilo 8,6 posto manje na godišnjoj razini, i to zbog manje međunarodnih putovanja, a to je razlog i smanjenja trajanje poziva stranaca u hrvatskim mobilnim mrežama za 21 posto.

Ukupni prihodi od telefonskih usluga u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži u četvrtom su tromjesečju 2020. bili za jedan posto manji nego u istom tromjesečju 2019., te su iznosili 1,06 milijardi kuna, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Nakon više godina pada, u prošloj je godini porastao i broj utrošenih minuta u fiksnim (nepokretnim) mrežama i u četvrtom je tromjesečju zabilježen porast za 13,3 posto u odnosu isti kvartal 2019. godine. No, unatoč tome ukupni prihod od telefonskih usluga u fisknim je mrežama smanjen za 7,2 posto, na 276 milijuna kuna.

I ukupna ulaganja u fiksnu mrežu smanjena su 3 posto, no u segmentu svjetlovodne (optičke) ili širokopojasne pristupne infrastrukture porasla su 15,7 posto, što u HAKOM-u smatraju važnim za zadržavanje trenda rasta broja širokopojasnih priključaka velikih brzina.

Za ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija u 2020. godini kažu da je "ipak smanjen za 3,3 posto", iako su se i u četvrtom tromjesečju nastavili posebni uvjeti življenja i poslovanja uzrokovani pandemijom te su osnovne, srednje škole i institucije za visoko obrazovanje nastavu djelomično izvodile putem interneta, a i mnoge su tvrtke u Hrvatskoj nastavila s radom od kuće.

"Rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu od 3,2 posto i tržištu naplatne televizije od 3 posto ipak nisu u četvrtom tromjesečju uspjeli nadomjestiti smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži od ukupno 10,7 posto", navode iz HAKOM-a.

Tagovi: internetski promet, HAKOM, internet, širokopojasna mreža
PROČITAJ I OVO
IBM preuzima Waeg, partnersku kompaniju Salesforcea
AKVIZICIJE
IBM preuzima Waeg, partnersku kompaniju Salesforcea
BERLIN - IBM preuzima kompaniju Waeg, savjetničkog partnera za Salesforce, u ugovoru koji će proširiti opseg usluga i podržati hibridnu strategiju oblaka i umjetne inteligencije.
Hakeri koji su srušili Colonial Pipeline primili 90 milijuna dolara u bitcoinu
HAKIRANJE
Hakeri koji su srušili Colonial Pipeline primili 90 milijuna dolara u bitcoinu
LONDON — DarkSide, hakerska skupina koja je srušila Colonial Pipeline primila je ukupno 90 milijuna dolara u bitcoinu, prije nego se službeno rasformirala prošloga tjedna, kaže se u istraživanju objavljenom ovih dana.
Silvio Kutić dobitnik počasnog doktorata Sveučilišta u Puli
DOKTORAT
Silvio Kutić dobitnik počasnog doktorata Sveučilišta u Puli
PULA - Suosnivač i prvi čovjek Infobipa Silvio Kurić u petak će postati počasni doktor Sveučilišta u Puli.
Amazon preuzima MGM za devet milijardi dolara
ŠIRENJE
Amazon preuzima MGM za devet milijardi dolara
NEW YORK - Prema izvorima kojima raspolaže Variety, Amazon želi ugrabiti jednu veliku hollywoodsku produkcijsku kuću i za to je spreman izdvojiti čak 9 milijardi dolara.
Euronet Worldwideova poslovna divizija epay postaje globalni partner Revoluta
PARTNERI
Euronet Worldwideova poslovna divizija epay postaje globalni partner Revoluta
LEAWOOD - Euronet Worldwide, Inc., sada je globalni partner digitalne darovne kartice i prepaid proizvoda za Revolut, vodeću fintech tvrtku iz Ujedinjenog Kraljevstva. Novo partnerstvo između Revoluta i pružatelja integriranih usluga plaćanja – epay-a - proteže se kroz 36 zemalja putem API integracije u tri Revolutove aplikacije - Consumer, Business i Junior.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE