GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Internetski promet u zadnjem kvartalu 2020. čak 51 posto veći nego krajem 2019.

HAKOM: Internetski promet u zadnjem kvartalu 2020. čak 51 posto veći nego krajem 2019.
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.03.2021 / 15:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Pandemije je u 2020. utjecala na povećano korištenje elektroničkih komunikacija, što je potvrdilo i četvrto tromjesečje u kojemu je internetski/podatkovni promet porastao za 51,5 posto na godišnjoj razini, a i više smo razgovarali, no ukupni je prihod na tržištu elektroničkih komunikacija ipak smanjen za 3,3 posto, podaci su HAKOM-a.

Po podacima regulatora, u zadnjem tromjesečju prošle godine podatkovni promet dosegnuo je ukupno 613 petabajta (PB), što je porast za 51,5 posto u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine.

Osim porast podatkovnog prometa, korisnici elektroničkih komunikacija u četvrtom su tromjesečju 2020. znatno više razgovarali i mobilnim i fiksnim telefonima te se i broj utrošenih minuta u tim telefonskim mrežama povećao u odnosu na kraj 2019. godine.

U mobilnim (pokretnim) mrežama u Hrvatskoj broj odlaznih minuta tako se povećao za 26,3 posto, na 3,03 milijarde minuta.

No, istodobno je roaming minuta hrvatskih korisnika bilo 8,6 posto manje na godišnjoj razini, i to zbog manje međunarodnih putovanja, a to je razlog i smanjenja trajanje poziva stranaca u hrvatskim mobilnim mrežama za 21 posto.

Ukupni prihodi od telefonskih usluga u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži u četvrtom su tromjesečju 2020. bili za jedan posto manji nego u istom tromjesečju 2019., te su iznosili 1,06 milijardi kuna, podaci su Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Nakon više godina pada, u prošloj je godini porastao i broj utrošenih minuta u fiksnim (nepokretnim) mrežama i u četvrtom je tromjesečju zabilježen porast za 13,3 posto u odnosu isti kvartal 2019. godine. No, unatoč tome ukupni prihod od telefonskih usluga u fisknim je mrežama smanjen za 7,2 posto, na 276 milijuna kuna.

I ukupna ulaganja u fiksnu mrežu smanjena su 3 posto, no u segmentu svjetlovodne (optičke) ili širokopojasne pristupne infrastrukture porasla su 15,7 posto, što u HAKOM-u smatraju važnim za zadržavanje trenda rasta broja širokopojasnih priključaka velikih brzina.

Za ukupni prihod na tržištu elektroničkih komunikacija u 2020. godini kažu da je "ipak smanjen za 3,3 posto", iako su se i u četvrtom tromjesečju nastavili posebni uvjeti življenja i poslovanja uzrokovani pandemijom te su osnovne, srednje škole i institucije za visoko obrazovanje nastavu djelomično izvodile putem interneta, a i mnoge su tvrtke u Hrvatskoj nastavila s radom od kuće.

"Rast prihoda na tržištu širokopojasnog pristupa internetu od 3,2 posto i tržištu naplatne televizije od 3 posto ipak nisu u četvrtom tromjesečju uspjeli nadomjestiti smanjenje prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj i pokretnoj mreži od ukupno 10,7 posto", navode iz HAKOM-a.

Tagovi: internetski promet, HAKOM, internet, širokopojasna mreža
PROČITAJ I OVO
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
POTEZI
Nizozemska vlada investira 2,5 milijarde eura kako bi zadržala ASML
EINDHOVEN - Nizozemska vlada objavila je u četvrtak da planira uložiti 2,5 milijarde eura u regiju Eindhoven u sklopu plana koji bi trebao odvratiti proizvođača opreme za proizvodnju čipova ASML od selidbe u inozemstvo.
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
INVESTICIJE
Amazon potrošio 2,75 milijardi dolara na AI startup Anthropic
SEATTLE - Amazon je objavio da će potrošiti dodatnih 2,75 milijardi dolara podupirući Anthropic, startup sa sjedištem u San Franciscu koji se smatra predvodnikom u generativnoj umjetnoj inteligenciji. Njegov temeljni model i chatbot Claude natječu se s OpenAI-jem i ChatGPT-om.
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
NAGRADE
Sigurnosni proizvod ReversingLabsa u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem
ZAGREB – Spectra Assure, sigurnosni proizvod IT kompanije ReversingLabs koji pogoni umjetna inteligencija, prošlog je tjedna u SAD-u nagrađen zlatnim Globee odličjem u kategoriji sigurnosti lanca nabave softvera.
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
SKOK
Rezultati podigli dionice Microna do rekorda
ANALIZA - Američki proizvođač memorijskih čipova, Micron Technology, dosegao je rekord svih vremena prošlog tjedna, nakon objave kvartalnih rezultata i objave iznenađujuće visokih očekivanih prihoda temeljenih na procvatu umjetne inteligencije (AI).
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
NA VRHU
Huawei i dalje vodeći po broju prijavljenih patenata u Europi
ZAGREB – Huawei je u 2023. godini podnio zahtjev za čak 5071 patent i tako zadržao svoju poziciju najvećeg podnositelja prijava. Slijede ga Samsung, LG, Qualcomm i Ericsson.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE